ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 1640
Yazar: Ahmet Ar
TEOG GİTTİ, YENİ İMTİHAN TELÂŞI ERKEN BASTIRDI

TEOG GİTTİ, YENİ İMTİHAN TELÂŞI ERKEN BASTIRDI

“İmtihanın kokusu bile kalırsa TEOG kalkmamış demektir.” demiştik.

Maalesef başbakanımızın ve millî eğitim bakanımızın açıklamalarından sonra bütün ortaokul talebeleri ve velîleri yeni imtihanın telâşına düştüler.

Üstelik daha ne olacağı belli değilken…

Ne demişti başbakanımız?

"Liseye girişte yeni sistemin detaylarını aktaran Yıldırım, her yılın yıl sonu başarı ortalamasının alınacağını, ayrıca 8. sınıfta bir sınav olacağını söyledi. Yıldırım, sınavın test olmayacağını, açık uçlu sorular sorulacağını açıkladı." (http://www.star.com.tr/yasam/teog-yerine-yeni-sistem-nasil-olacak-meb-son-dakika-liseye-geciste-merkezi-sinav-olacak-mi-haber-1258951/)

Bir de millî eğitim bakanımızın beyânâtına bakalım:

Biz arkadaşlarla bir çalışma yaptık. Üzerinde çalışılan sistemlerden biri her lisenin kendi sınavını yapması. Okuldaki öğretmenlerle hazırlanan sınav soruları ile sınav yapılacak. Çok fazla soru çok fazla hata olabilir. Bir de her okul kendi sınavını yaptı, diyelim ki çocuk Van'da bir sınavı kazandı, 2-3 yıl sonra İzmir'e göç ettiğinde o çocuğu okul almayacak mı? O zaman ne yapalım? Öğretmenin değerini artıralım, okulun değerini artıralım. Okuldaki her dersten 3 sınav yapılıyor. Bu sınavların objektifliğini sağlamak lazım.

"Soru yazılı olacak, açık uçlu olacak"

Biz aslında yeni müfredata uygun bir soru bankası çalışmalarına da başlamıştık. Soru bankası test değildir. Kişiler adeta hem kursa yönlendiriliyor hem de hiç düşünmüyor çocuklarımız. Sınavların objektifliği için soru bankası oluşturulacak. Ölçme-değerlendirme olmayan sistem olmaz. Soru yazılı olacak, açık uçlu olacak. çocuk kendini ifade edebilmeli.

Sorular bakanlıkça merkezi yapılacak, sınava öğrenciler okullarında girecek. Tüm ülkede uygulanacak, mezuniyet ortalamasına göre öğrenciler yerleştirilecek.

Bizim yaptığımız sınav sonucuna göre bir kısım öğrenciyi evine yakın gönderebilir. (http://www.yenisafak.com/gundem/bakandan-teogla-ilgili-yeni-aciklama-2798927)

Görüldüğü gibi henüz hiçbir şey belli değil. Sayın bakanımızın açıklamalarında birbirini tutmayan sözler de var. Yukarıda her okulun kendi hazırlayacağı sorularla kendi imtihanını yapmasından bahsedilirken aşağıda soruların merkezî olacağı söyleniyor. Soruların merkezî olması demek imtihanın da merkezî olması demektir.

Şu anda net hiçbir bilgi olmamasına rağmen bu kadarı bile okullara yetti. Millî eğitimin üst idârecilerine duyuruyorum: OKULLARIMIZ YENİ İMTİHAN ÇALIŞMALARINI BAŞLATTI. Harıl harıl açık uçlu soru aranıyor, yoksa öğretmenlere hazırlatılıyor, deneme imtihanları hummâlı bir şekilde eskisinden de büyük bir heyecanla hayâta geçiriliyor. Yani “imtihan cephesinde yeni bir şey yok.”

Bir imtihana hazırlama müessesesi olan Tonguç Akademi de yarışa erken başlamanın avantajını kaçırmamak için derhal youtubea bir “açık uçlu soru” videosu koymuş. (https://www.youtube.com/watch?v=6yCMaBP8HGM)

Ayıp değil, imtihan varsa bu da olacak…

Biz ne demiştik?

Buradan çıkarılacak ders şudur: İmtihanın kırıntısının bile olduğu yerde yarış, dolayısıyla stres, depresyon, hayal kırıklıkları… olacaktır. TEOG’un kaldırılması imtihanın külliyen kaldırılmasıyla bir mânâ kazanacaktır. Aksi takdirde, yani imtihanın değil imtihana benzer bir şeyin bile sisteme sokulması hâlinde halkımızın, okullarımızın, il ve ilçe müdürlüklerimizin meseleyi yine aynı havaya sokacaklarından kimsenin zerre kadar şüphesi olmasın. (http://www.tyb.org.tr/teog-kalkti-mi-19330yy.htm)

Sayın cumhurbaşkanımız, başbakanımız ve millî eğitim bakanımız… Yol yakınken içinde imtihan olan yeni bir sisteme engel olunuz. Öyle bir sistem gelirse TEOG kalkmamış olacaktır. Şekli şemâli ne olursa olsun yeni bir imtihan sistemi bundan önceki imtihanlı sistemlerin zararlarını eksiksiz olarak devâm ettirecektir. TEOG’un kaldırılmasından murat sadece ismin ve şeklin değişmesi miydi?

İMTİHANSIZ BİR YERLEŞTİRME SİSTEMİ MÜMKÜNDÜR. Şu yazımızda bunu gösterdik:

TEOG’U KÖKTEN BİTİRECEK FORMÜL.
(http://www.tyb.org.tr/teogu-kokten-bitirecek-formul-19349yy.htm)

Bu teklifimi CİMER ve BİMER’e de gönderdim.

Ne olur, okuyalım, eksikleri varsa tamamlayalım. Ama mutlaka milletimizi bu imtihan heyûlâsından ebediyyen kurtaralım.

Yazar: Ahmet Ar
14-10-17
E mail: ahmet_ar@dogrulus.com
Yazar Hakkında Bilgi ve Diğer Yazıları
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TEOG GİTTİ, YENİ İMTİHAN TELÂŞI ERKEN BASTIRDI
Online Kişi: 11
Bu Gün: 212 || Bu Ay: 8.026 || Toplam Ziyaretçi: 2.218.980 || Toplam Tıklanma: 52.153.449