ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 1262
Yazar: Ferhat Ersin
Bu öğretmenlerden, Akşemsettin; bu öğrencilerden, Fatih Sultan Mehmet çıkmaz

Bu öğretmenlerden, Akşemsettin; bu öğrencilerden, Fatih Sultan Mehmet çıkmazBir haftadır gündemimizi meşgul eden bir olay var malum!..

Tekirdağ Çorlu'daki bir okulda bir grup öğrencinin -bunlara öğrenci demek, öğrencilere büyük haksızlık- imza attığı bir rezalet var.

Edep, terbiye, ahlak, insaniyet, İslamiyet eğitiminden geçmeyen; insanlığı öğrenmeden sadece bilgiyi öğrenip bir mesleğe atılsın diye yetiştirilen nesillerin geleceğimiz için ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne seren bir manzara!..

Aristo, “Kalbi eğitmeden aklı eğitmek, eğitim değildir; vicdan olmadan bilgi sahibi olmak, tehlikelidir.” diyordu ya tam da bu tehlikenin ortasında olduğumuzu gösteren bir manzara!..

Görüntüler sosyal medyaya düştükten sonra izlerken utandık, öfkelendik!.. Bir öğretmenin ne hâllere düşürüldüğünü, öğretmenin çaresizliğini, yalnızlığını gördük orada!.. Öğretmenin oradaki acziyeti, ne sınıf yönetimini bilmemesinden ne bilgisizliğinden ne de kendinden kaynaklanan başka bir eksikliktendi.

Öğrenciyi bu denli şımartıp öğretmeni çaresiz bırakan sistemdir ve yapılan uygulamalardır maalesef... Öğretmeni sürekli tartışmalı hâle getiren, elindeki tüm yetki ve etkiyi alan, her problemin tek müsebbibi görüp gösteren bakış açısı ve basiretsiz idareciler; eğitimi laçkalaştırdı, öğretmeni oyuncak hâline getirdi.

Bu öğretmen hakkında soruşturma açılmış bir de niye idareye bildirmedin diye... Eminim ki idareye bildirse öğretmenliğini sorgulayıp "Sen sınıfına nasıl hâkim olamazsın?" diye yine öğretmeni suçlayacaklardı, muhtemelen bunu bildiği için de bildir/e/memiştir. Eğitimden çok anlayıp(!) sınıfı, öğrenciyi bilmeyenlerin öğretmeni suçlayıcı tarzda yazdıkları da zaten bu tezimizi destekliyor.

Bu öğrencilerin bunları yapabiliyor olmasının birinci sorumlusu; öğretmeni itibarsızlaştıran uygulamalar, ikincisi veliler, üçüncüsü ise okul yönetimidir. En masum olan burada öğretmendir. Hep yalnız, çaresiz ve hedefe konulan kişidir. İyi bir eğitim; güçlü ve itibarlı öğretmenlerle yapılır, itibarsızlaştırılıp çaresiz bırakılan öğretmenle kaliteli bir eğitim VE-Rİ-LE-MEZ!..

Tarihî bir hikâyeyle olayı somutlaştıralım:

Fatih Sultan Mehmet, tabii o zamanlar sadece Şehzade Mehmet, sınıfta hiç akıllı durmaz, bağırır çağırır. Hocası Akşemsettin bir şey dediği zaman ise “Sen bana bir şey diyemezsin, ben Padişah'ın oğluyum.”  diye tehdit ederdi. Akşemsettin, bir gün her şeyi göze alıp Sultan 2. Murat'ın huzuruna çıktı ve olanları ona sıkılarak anlattı. Padişah, durum karşısında bir müddet düşündü ve planını Akşemsettin’e açıkladı. Ertesi gün yine Şehzade Mehmet, derste yaramazlık yapıyordu. Akşemsettin’in uyarısına yine aynı tehdit cevabını verdiği sırada Padişah, ansızın kapıyı açıp içeri girdi. Bu olay karşısında Akşemsettin, hiddetlenerek Padişah'a bağırdı ve bir tokat atarak bu şekilde sınıfa giremeyeceğini, izin istemesi gerektiğini söyleyip sınıftan kovdu. Padişah, mahcup bir şekilde boynunu bükerek özür dileyip dışarı çıktı. Olaylar karşısında Şehzade Mehmet’in nutku tutulmuş, ne yapacağını şaşırmıştı. Hocası, koskoca Padişah olan babasını tokatlamıştı. Şehzade Mehmet allak bullak olmuştu. Az sonra kapı vuruldu ve Padişah mahcup bir şekilde içeri girip özür diledi. Plan muhteşem işlemişti… O günden sonra Şehzade Mehmet asla yaramazlık yapamadı. Çünkü güvendiği dağlara kar yağmıştı, padişah olan babasını bile dövebilen hocası kendine ne yapamazdı?

Şimdiki çocukların pek çoğu Şehzade Mehmet, velilerin ve idarecilerin hepsi padişah ama hiçbiri Sultan 2. Murat değil.

Akşemsettin yani şimdiki öğretmenler, Şehzade Mehmet'in yaptıklarını şikâyet ettiği zaman hepsi Şehzade Mehmet'in yanında... Akşemsettin'i sınıfı yönetememekle, öğrenciye hâkim olamamakla, işini doğru yapamamakla suçluyorlar. Şehzade Mehmet'i yani öğrencileri; daha da şımartıyorlar, şımarttıkça şımartıyorlar. "Sen şehzadesin, geleceğin padişahısın, kimse senin kılına dokunamaz; sana dokunana hayatı zindan ederiz." diyorlar!..

Sınıflara izinsiz dalıp Şehzade Mehmet'in önünde Akşemsettin'i tokatlıyorlar!.. Şehzade Mehmet'in yaptıklarının hesabını Şehzade Mehmet'ten değil, Akşemsettin'den soruyorlar!..

Manzara bu olunca bu Şehzade Mehmetlerden 21 yaşında İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmetler çıkar mı?

Peki, önüne gelenin tokatladığı öğretmenlerden Akşemsettin olmalarını beklemek büyük haksızlık değil mi?

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ferhat Ersin
14-02-18
E mail: dirilispostasi.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
Bu öğretmenlerden, Akşemsettin; bu öğrencilerden, Fatih Sultan Mehmet çıkmaz
Online Kişi: 16
Bu Gün: 7 || Bu Ay: 7.824 || Toplam Ziyaretçi: 2.218.573 || Toplam Tıklanma: 52.150.222