ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 1105
Yazar: Mustafa Uçurum
ÖĞRETMENİN PERFORMANSLA İMTİHANI

ÖĞRETMENİN PERFORMANSLA İMTİHANIÖğretmene uygulanan maddi, manevi, psikolojik şiddetin her gün biraz daha hızını arttırdığı bir ortamda eğitim camiasının atılacak somut adımları merakla beklediği günlerdeyiz. Beklenletiler bu yönde ama performans değerlendirmesine dair taslak metinler hem can sıkmaya hem de şevk kırmaya devam ediyor.

Bazen taslak metinler gelen tepkiler neticesinde ya revize edilir ya da iptal edilir. Taslak metinlere ben her zaman “nabız yoklamak” olarak bakarım. Muhatapların tavrına göre şekil alan yönetmeliklere de şahit olmuştuk birçok kez. Şimdi “Öğretmen Performans Değerlendirme Yönetmeliği” adıyla hazırlanan taslak metin eğitim camiasına sunuldu.

Performans değerlendirmesi kavramı bir ipucu verse de meselenin aslı şu: Öğretmenin performansı; müdür, diğer öğretmenler, veliler, öğrenciler tarafından değerlendirmeye alınacak. Çıkan sonuca göre alınacak birçok karar da öğretmenleri bekleyecek.

Ne kulağa ne de gönle hoş gelen bir uygulama olarak görülmüyor bu yönetmelik. Öğretmeni bir cendereye hapsedecek değerlendirmeler zinciri ne yazık ki son yıllarda iyice köşeye sıkışan öğretmenleri daha da bunaltacağa benziyor.

Öğretmenler görevlerini gönül huzuruyla yapacakları bir ortamın oluşturulmasını istiyor. Toplum nazarında her gün biraz daha kaybettikleri itibarlarının düzeltilmesine imkân sağlayacak düzenlemeleri bekliyor. Öğretmene karşı uygulanan şiddete dur diyecek bir huzur ortamının sağlamasını arzu ediyor.

Bütün bu beklentiler çığ gibi büyürken performans değerlendirmesi gibi öğretmeni; idare, öğretmen arkadaşları, veli ve öğrenciler ile yüz yüze getirecek bir uygulama öğretmenlerin kolunu kanadını kırmaya yeter de artar bile.

Bizim bir maarif davamız olmalı. Oluşan bütün boşlukları değerlendirmesini bilen ve eğitim-öğretim ortamını işlenmez hale getiren elimizden kayıp giden bir nesli inşa etme derdimiz olmalı. Her şeyi daha iyi hale nasıl getirebiliriz gibi bir davanın ardına düşmemiz gerekiyor.

Okuyan nesil, araştıran gençler, değerlerine sahip çıkan, memleket toprağını aziz bilen gençler bizim asıl meselemiz olmalı.

Öğretmenin yakasından tutan değil yanında durarak öğretmene destek olan velilerle okulları nasıl barıştırırız gibi bir derdin ardına düşmemiz gereken zamanlardayız.

Sınav sistemlerinin artık belli olduğu, nesillerin geleceklerini en iyi şekilde kendi elleriyle kurabilecekleri bir sistemin hazırlanması beklentilerinin en üst seviyede olduğu zamanlardayız.

Okulların bir huzur iklimine kavuşması için atılan adımlar elbette var. Gençlerin elimizden kayıp gitmemesi için yapılan o kadar çok çalışma var ki, bütün bunlar gençlerimizi kötülüklerden korumak adına atılan önemli adımlar.

El birliği ile eğitim dünyamızı nasıl ayağa kaldırırız diyerek elimizi taşın altına koymamız gerekiyor toplumun her kesimi olarak. Ayırmadan hem de. Çünkü eğitim davamız bizim gelecek davamızdır.

Bütün bunlar yapılmalı. Gönülleri ferahlatacak, öğretmenlerin görevlerini huzur ile yapmalarını sağlayacak sağlam zeminler oluşturulmalı ama bu performans değerlendirmesiyle olmaz. Hazırlanması düşünülen değerlendirme okulları kırık kalpler ülkesine çevirmenin ötesine gitmeyecektir.

“Asıl davamız kültür ve eğitim davamız olacak.” diyor her fırsatta Cumhurbaşkanımız. Bu ses kulak verelim. Davamıza sahip çıkalım. Öğretmenlerimiz ile omuz omuza, yürek yüreğe.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mustafa Uçurum
11-03-18
E mail: milatgazetesi.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ÖĞRETMENİN PERFORMANSLA İMTİHANI
Online Kişi: 7
Bu Gün: 253 || Bu Ay: 8.067 || Toplam Ziyaretçi: 2.219.055 || Toplam Tıklanma: 52.153.824