ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / OKUMAK
Okunma Sayısı: 1289
Yazar: H. Hümeyra Şahin
OKUMA KÜLTÜRÜ VE MİLLET KIRAATHÂNELERİ

OKUMA KÜLTÜRÜ VE MİLLET KIRAATHÂNELERİMillet kıraathaneleri vaadi, kitap okuma kültürünü yeniden gündeme getirdi. Seçim vaatleri arasında okumaya, kitaba dair bir maddenin olması elbette sevindirici. Umarız ki, bu vaat gerçekleştiğinde okumaya teşvik bağlamında başka gelişmeler de olur.

Zaten bu bir sihirli değnek değil. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına yapılacak sayısız şey var. Kütüphanelerin açılması, millet kıraathanelerinin yaygınlaşması, okuma kültürünü teşvik adına bir aura oluşturabilir. Bunun içini dolduracak adımlar ise çok yönlü.

Okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar eğitim sistemi içinde kitabın yeri konusu, üzerinde önemle durulması gereken bir konu. İyi birçok Batı üniversitesinde bir üniversite öğrencisi okul hayatı boyunca 1000’e yakın kitap okuyor. Bu, derslerden geçebilmesi, verilen ödevleri yapabilmesi için gerekli kitap sayısı.

Türkiye’de kitap okuma oranlarının istenen düzeyde olmadığı hepimizin malumu. Ne halk düzeyinde, ne de aslında tek işi ‘okumak, yazmak’ olan üniversite öğrencileri düzeyinde. İstenen düzeylere ulaşmak için ise eğitim sisteminin köklü bir reformdan geçmesine, eğitim muhitlerinin bu işe aktif şekilde destek vermesine ve en önemlisi ailelerin bu bilince sahip olmasına bağlı.

Kütüphanesi olmayan bir evde çocuğun okuma diye bir ajandasının olması beklenemez. Anne-babanın okumadığı, eline kitap almadığı bir evde kitap sevgisi gelişmez. Kitap okuma kültürünü kamusal alanda geliştirirken, aile içinde de bunu desteklemek gerekir.

Kitap ve okuma konusu bir aura ister. Yayıncısından kütüphanecisine, öğretmeninden üniversite hocasına herkesin bu sürece bir katkı yapması gerekir. Elbette sadece okuma yetmez, nitelikli okuma temel hedeftir.

Öte yandan okuma sadece kitaplar üzerinden yapılmaz. Tabiat bir kitaptır, insan bir kitaptır. Mimari bir kitaptır. Nitekim Epikurosçu Diogenes, felsefi metinlerini bir papirüs rulosuna emanet etmek yerine doğduğu kentteki bir binanın duvarlarına kazımayı tercih etmişti.

İçinde yaşadığı sokağı, dedesinden kalma mektubu, toplumsal davranış kodlarını, tabiatın devamlı değişen dilini okumak zihinsel eylemler dizisidir. Eğitim sistemimiz bu zihinsel ihtiyaçları tetikleyecek şekilde düzenlenmedikçe, ne yapılsa eksik kalır. Zira gerçek ihtiyaçlar olmadan gerçek hazlar doğmaz. Merak eden, sorgulayan, araştıran ve bunun doğal sonucu olarak da okuyan bir insanı nasıl inşa ederiz? Zihin yormamız gereken temel şey bu.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: H. Hümeyra Şahin
12-06-18
E mail: aksam.com. tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
OKUMA KÜLTÜRÜ VE MİLLET KIRAATHÂNELERİ
Online Kişi: 16
Bu Gün: 581 || Bu Ay: 9.185 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.762 || Toplam Tıklanma: 51.939.460