ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 958
Yazar: Rasim Bolbol
KIZ VE ERKEK LİSESİNİN LÂFI BİLE MEB'İ ÜRKÜTTÜ

MEB, karma eğitim konusunda kime şirin görünmeye çalışıyor?

Herhalde takip etmişsinizdir...

Okulların açılması ve kapanmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelikte hafta başında bir değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklik büyük ses getirdi doğrusu. Aslında bu sesin, daha ziyade Cumhuriyet ve Sözcü’nün başını çektiği malum medyadan çıktığını söyleyebiliriz. Nasırlarına basılmışçasına ayağa fırladıklarına hep beraber şahit olduk.

İçeriğinden bihaber oldukları düzenlemeyi, utanmadan sıkılmadan “karma eğitime darbe” diye lanse etti din karşıtı bu medya. O kadar ki; Cumhuriyet, tarikatların isteğinin hayata geçirildiğini iddia ederek “Laik eğitim bitiyor” başlığını bile attı.

¥

Keşke gerçekten öyle olsa... Bunların “laiklik”ten anladığı jakoben/faşizan “laikçilik” tam anlamıyla ortadan kaldırılabilse... “Bilimsel ve pedagojik bir ilke veya gereklilik” değil de “ideolojik bir dayatma” olarak uygulamaya konan karma eğitim garabetine bir son verilebilse...

¥

Biz de biliyoruz; bu işler öyle kolay halledilebilecek işler değil; ancak bazı tabuları da yıkmak lazım. En azından, medyada iki tane haber çıktı diye, Milli Eğitim Bakanlığı’nın alelacele açıklama yapma ihtiyacı hissetmemesi lazım.

Neymiş, “karma eğitimin sonlandırılması veya böyle bir duruma zemin hazırlanması kesinlikle söz konusu değilmiş”.

Yüreğimize su serpildi vallahi!

Tamam, haber yanlışsa yalanlayın, ama “Karma eğitimin sonlandırılması veya böyle bir duruma zemin hazırlanması kesinlikle söz konusu değildir” demek de ne oluyor?

Bu düzenlemeler ilahi kelam mı Allah aşkına? “Kesinlikle düşünülmüyor” gibi ifadelerle kime şirin görünmeye çalışılıyor ki?

¥

İnsan ürünü olan her şey oturulup tartışılabilir. Zira bilimsellik bunu gerektirir. İştigal sahası yalnızca ilim ve bilim olan bir bakanlığın böyle dogmatik açıklamalar yapması, kanaatimizce hiç doğru değil.

Bakanlıktan, en azından “Karma eğitimle ilgili bir düzenleme pekâlâ yapılabilir, ancak şimdilik böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Dolayısıyla medyada çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır” açıklaması beklerdik, ama nerdeeee?!?

Allah’tan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın çıkıp “Okullarda karma olmayan eğitim de verilebilir. Bu tamamen gönüllülük esasına bağlıdır. Demokratik toplumlarda aslolan vatandaşın bu tür taleplerini karşılayacak tercihlerin, seçeneklerin, opsiyonların çoğaltılmasıdır. Devletin yapması gereken budur” dedi de zevahiri bir nebze de olsa kurtardı.

¥

Dediğimiz gibi, bu mesele, öyle kestirip atılacak bir mesele olarak görülmemeli.

Karma eğitimin ahlâkî olarak gençlerimizi olumsuz yönde etkilediği, derslere odaklanma noktasında büyük sorunlar oluşturduğu bilinen bir gerçek.

Bu modelin, öğrencilerde özgüvensizlik, utangaçlık, içine kapanıklık gibi psikolojik problemlerin yanı sıra, cinsel tacizlere zemin hazırlama gibi negatif etkileri de bulunuyor. Ayrıca, erkek ve kız çocuklarının farklılıkları, karma eğitim sisteminde maalesef göz ardı ediliyor.

Hem, pek çok ülke karma eğitimden yavaş yavaş vazgeçiyor. Vazgeçmeyenler de en azından söz konusu modelin artılarını ve eksilerini enine boyuna tartışıyor.

“Gavur” bile “Aman, çağdaş uygarlığımıza(!) halel getiririz. Moderniteyi ayaklar altına alırız. Hafazanallah laiklik elden gider” demeyip meseleyi masaya yatırırken, Müslüman bir ülke olan Türkiye’de mezkur konunun istişare dahi edilememesi gerçekten çok acı.

Batı’da sağcısı-solcusu, sırf eğitimde verimliliği artırmak için kol kola girip her türlü tabuyu yıkmayı göze alırken, bizim Milli Eğitim Bakanlığımızın “Kız-erkek ayrı eğitim mi? O da ne?” diyerek kulağının üzerine yatması ziyadesiyle üzücü...  

Ne diyelim, Allah encamımızı hayreylesin!

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Rasim Bolbol
14-09-18
E mail: yeniakit.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
KIZ VE ERKEK LİSESİNİN LÂFI BİLE MEB'İ ÜRKÜTTÜ
Online Kişi: 37
Bu Gün: 144 || Bu Ay: 4.698 || Toplam Ziyaretçi: 2.212.555 || Toplam Tıklanma: 52.077.621