
| Kategori : / MAÂRÝF (Eðitimle Ýlgili Yazýlar) | Okunma Says: 3210 |
Örenme, davranlarmzda, tutumlarmzda ve zihnimizde meydana gelen sürekli deiikliklerdir. nsann örenme seviyesi ve örenme hz farkl sebeplerden etkilenmektedir.
Örenmemizi etkileyen belli bal faktörler: Zeka seviyesi, ilgi ve meraklar, örencinin baar arzusu, örenilen konunun zor olup olmamas ve konunun sunulu biçimi, öretmenin kalitesi ve yöntemi, nihayet ders çalma yöntemleridir.
Ressam, müzisyen, sporcu olmak için istidat ve kabiliyet aranabilir. Ama baarmak için çaba arttr. Resim kabiliyeti olmayan bir insan iyi bir fizikçi, matematikçi olabilir. Müzik yetenei olmayan bir insan süper bir tarihçi, veya edebiyatç olabilir. Baarya ulamak, çalmak ve çabayla gerçekleir.
BAARILARIN SEBEBNN YETENEK OLDUUNU DÜÜNMEK BÜYÜK BR YANILGIDIR. BAARININ EN ÖNEML KAYNAI ÇABADIR.
Bir dersi örenmenin en iyi yolu düzenli olarak ders çalmak m, yoksa snavdan önce toplu olarak çalmak m? Sürekli ve düzenli çalmann daha verimli olduu, edinilen bilgilerin daha kalc olduu bir gerçektir. Ders çalrken neyi nereye kadar örendiimizden haberdar olmamz gerekmektedir. Bu, örenmeyi kolaylatrr. Bu nedenle kitaplardaki her bölümün sonundaki bütün sorularn cevaplandrlmas o konu hakkndaki bilgi seviyemizi ölçmemize, örenmemize yardmc olacaktr.
Be duyu organmzn katld örenme durumlar, örenmenin en etkin olduu durumlardr. Bu bakmdan ‘’yaparak yaayarak’’ örenme en kalc bilgileri salar.
Nasl öreniriz?
%1 tat alarak
%1,5 dokunarak
%3,5 koklayarak
%11 iiterek
%83 görerek öreniriz.
Okuduklarmzn %10’unu,
ittiklerimizin % 20’sini,
Gördüklerimizin % 30’unu,
Görüp+iittiklerimizin %50’sini,
Görüp+ iittiklerimiz+söylediklerimizin %80’ini,
Görüp+iittiklerimiz+söylediklerimiz+yaptklarmzn %90’n hatrlarz.
Çalma srasnda konun özetinin çkarlmas hatrda tutmay kolaylatrdndan o konunun bütününü görmemizi salar. Örenci, örenme srasnda kulland yöntemlerle konuyu basitletirebilir ya da zorlatrabilir.
Bu sebeple:
·Derse balamadan önce ve ders çalma srasndaki davranlarnz ve alkanlklarnz gözden geçiriniz; kendinizi tanynz.
·Çalacanz süreyi önceden belirleyiniz. Elden çknca geri gelmeyen tek sermaye zamandr. yi planlanan zamann içine çok ey sdrabilirsiniz. sraf edilince çok çabuk tükenir gider.
·Çallacak dersler planlanrken tarih, edebiyat, sosyoloji gibi sözel derslere çalmann banda yer vermek uygundur. Çalmann banda zihin yorulmadan sosyal konularn okunmas faydaldr.
·Sözel-saysal-sözel-saysal sralamasyla çalma daha verimlidir. Benzer derslerin ard ardna çallmas zihni yorar.
·Her gün ders çalmak için belirli bir zaman ayrmal ve zor derslere daha çok zaman ayrmaldr.
·Ödevler tekrarlamadan sonra yaplmaldr.
·Çalmalar en çok elli dakikalk dilimler halinde yapmal, her çalma diliminden sonra on dakika ara verilmelidir.
Psiko-Biyolog E.L. Rossi’nin ‘’20 Dakika Ara’’ adl eserinde ‘’Her insann zihinsel ve fiziksel olarak verimli çalabildii belli bir periyodu vardr ve genellikle bir buçuk saat civarndadr. nsan bu periyodu at zaman, vücut yorulma sinyalleri verir. Bu sinyaller esneme, konsantrasyon zorluu, algda zayflama, dalgnlk gibi ekillerde kendini gösterir. Bu sinyaller hissedildii anda çalmaya ksa bir ara verilmeli ve dinlenilmelidir. Bu dinlenme, faaliyet deitirerek veya on be yirmi dakika gözlerini kapatp sessizce bekleyerek yaplabilir. Gözlerini kapatmaktaki amaç, beyine bilgi giriini azaltmaktr. Çünkü beyine ulaan bilginin büyük çounluu görme yoluyla elde edilir. Elleri veya yüzü ykama, hafif fiziksel hareketler yapma da ideal dinlenmeye katkda bulunur.’’ denilmektedir.
·Çallan ortamn ss, ses uygunluu, aydnlatlmas vb. unsurlar uygun olmaldr.
·Çalma yeri rahat olmaldr.
Deerli örenciler, etkin ve verimli çalmay örenmeden çalmak hedeften uzaklamamzdan baka bir ie yaramaz.
lköretim 6. ve 7. snf örencilerinin ders çalma süreleri üç ders saati, OKS, 9. ve 10. snflar ortalama dört saat, ÖSS grubu ise alt saatlik bir planlamayla ders çalabilirler.
1.Ders: 50 dk. Sözel ( 40 dk. çalma + 10 dk. tekrar) 10 dk. ara
2.Ders: 50 dk. Saysal ( 40 dk. çalma + 10 dk. tekrar) 10 dk. ara
3.Ders: 50 dk. Sözel ( 40 dk. çalma + 10 dk. tekrar) 10 dk. ara
4.Ders: 50 dk. Saysal ( 40 dk. çalma + 10 dk. tekrar) 10 dk. ara
5.Ders: 50 dk. Sözel ( 40 dk. çalma + 10 dk. tekrar) 10 dk. ara
6.Ders: 50 dk. Saysal ( 40 dk. çalma + 10 dk. tekrar) 10 dk. ara
Bu planlama ÖSS’ye göre yaplmtr. Dier snflar kendilerine göre uyarlayabilirler. Bu program günün deiik zaman dilimlerine göre databilirler. lk iki saatini, 16.00-18.00 aras, iki saatini de sabah anlattmz saatlere yayabilirler. lk iki saati örenilenlerin tekrarna, geriye kalann konu örenme çalmas eklinde veya günlük ders çalma ihtiyacna göre düzenlenmelidir. Zor anlalr derslere (yukarda da bahsettik) daha çok zaman ayrlmaldr.
Yazar: Mahmut Çiftçi (Emekli öðretmen) |
10-10-10 |
||
| E mail: mahmutciftci622@hotmail.com | Tweet | ||