ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 840
Yazar: Ufuk Coşkun
REJİMİN ŞÖVALYELERİ ÖĞRETMENLER

REJİMİN ŞÖVALYELERİ ÖĞRETMENLERUfuk Coşkun, öğretmenlik mesleğinin bir ideoloji yayma vasıtası olarak kullanılışına dair bir tweet dizisi yazdı. Bunları paylaşıyoruz. (Doğruluş)

1-Öğretmenler, cumhuriyet devri modernleşme sürecinin en önemli aktörleri arasındaydı. Cumhuriyet değerlerini, laikliği, inkılâpları, ilericiliği ve çağdaşlığı topluma kazandırmada önemli vazifeler üstlendiler. Onlara cumhuriyet devrinin “A Takımı” da diyebilirsiniz.

https://twitter.com/ufukcoskunn/status/1066028828018073600

2-Öğretmenlerin yurdun çeşitli bölgelerine dağılarak Yakup Kadri’nin ifadesiyle Anadolu’nun yontma taş devrinden kalma cahil köylülerine, göbeğini kaşıyan(Bekir Coşkun) bidon kafalılarına(Yılmaz Özdil) çağdaşlığı ve ilericiliği öğretmeleri gerekiyordu!

3-İnanılmaz gayretli öğretmenleri vardı cumhuriyetin. İlerici, çağdaş, Kemalist kesime göre değeri biçilmez bir eğitimci olan İsmail Hakkı Baltacı ve yine günümüz çocuklarına kadar düşünen ve onlara değerli bir hediye(andımız) armağan eden eğitim fedaisi Reşit Galip gibi!

4-İsmail Hakkı’nın eğitimci olduğuna bakmayın ona namı diğer Martin Luther diyenler bile vardı.

5-1928 yılında Vakit Gazetesi’ne yazdığı bir yazıda; “İbadet lisanı Türkçe olmalıdır, mabetlere ayakkabı ile girilebilir ayrıca camilerde musiki serbest olmalıdır ve sıralar tesis edilmelidir” gibi fikirleriyle İslamiyet’in millileştirilmesi çalışmalarının da öncülerindendir.

6-Reşit Galip ise mahir bir eğitimciydi. “Müslümanlık: Türkün Milli Dini” başlıklı bir çalışma da hazırlamıştı. Ve hafızların eline Arapçadan Fransızcaya ondan da Türkçeye çevrilen Kuran’ları tutuşturmakla meşguldü.

7-Dönemin CHP iktidarı, okulu ve öğretmenleri çok sevdi. Öğretmenlere tuhaf bir kutsallık atfedildi. Onlar herkesin anası, babası ve canından çok sevdiği kutsal varlıklardı. Dönemin Maarif Vekâleti’nin de hem okulu hem öğretmenleri yücelten çok sayıda konuşmaları vardır.

8- Oysa onları kutsal kılan resmi ideolojinin taşıyıcı unsurları olmalarıydı. Darbe dönemlerinde darbecilerin ideolojik öğretmen kurgusuydu. Onlar resmi ideolojinin bekçiliğini üstlendikleri ve topluma yaydıkları oranda kendilerine değer verilen ve kutsallık atfedilen insanlardı.

9-Türkiye’de öğretmenlere biçilen rol böyle olunca da (özgürlükçü, duyarlı, ülkesini ve öğrencilerini seven samimi, ahlak sahibi eğitimcileri tenzih ederim)yıllardır çocukları özgürlük değeriyle tanıştırmak yerine onları birer robot gibi eğitmeye çalıştılar.

10-Çok şükür daha yeni yeni kendimize gelmeye çalışıyoruz. Ülkenin seviyesini yükseltecek olan muallimlerdir. Bu sebeple eğitim ve öğretmen politikamızı artık değiştirmek mecburiyetindeyiz. Bugün öğretmenlerin söze değil kıymetlerinin bilinmesine ihtiyaçları var.

Yazar: Ufuk Coşkun
24-11-18
E mail: twitter.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
REJİMİN ŞÖVALYELERİ ÖĞRETMENLER
Online Kişi: 18
Bu Gün: 270 || Bu Ay: 6.260 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.274 || Toplam Tıklanma: 52.117.778