HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : EDEBÝYAT / YAZI VE YAZMAK ÜZERÝNE
Okunma Says: 2576
Yazar: Yýldýz Ramazanoðlu
LÝSE BÝRE GÝDENLERÝN ÞÝÝRÝ!
AH O RL ELLER!
Lise bire gidenlerin iiri!
Deerli öykücümüz Yldz Ramazanolu Dunyabizim.com için yazd bu ilk yazsyla fanzinlerdeki gençlerin iirlerine dikkat çekiyor.
Birkaç ay önce, Selçuk Üniversitesinde örenci olan sevgili Betül ArSiyah Sandalyetemel çelikilerini derinden kavrayan msralar karsnda içine dütüüm hayretten kaynaklanyordu bu. Sonra kendi lise ruhumu hatrlaynca yattm biraz. Kalbin en açk olduu, her hissiyatn sinir uçlarmz tarafndan dile gelmez bir hassasiyetle emilerek yaand zamanlar. Konya’da yaynlanan edebiyat dergilerini ve fanzinleri yolladnda irkilmitim: Lise çalarndaki gençlerin yaamn

Mesela Siyah Sandalye. Derginin yaz/güz 2009 says Kehf suresi 10. ayetle açlyor. “Ey Rabbimiz! Bize tarafndan bir rahmet ver ve bize u durumumuzdan bir kurtulu yolu hazrla!” Tamamen elle yazlarak hazrlanan dergide Büra, iirle nesir arasndaki yazsnda, “yazda duyuyorum/ ölümün sessizliini/ çok yaknmda ölüm melei/ elimdeki lokmay azma götürmeden alp götürecek” diyor yaamn içindeki ölümü büyük bir safiyetle çözmü bir küçük kz olarak.

Akp giden zaman kontrol altna alm bu gençler

Perde adl deli dolu görünümlü derin bir fanzinde (11 Kasm 2009) yazarnn ismi olmayan ama “yalan dünya” bal sona atlm bir nesir-iirde genç zihinlerin akp giden hayat ve zaman nasl kontrol altna aldklarna, neleri seçip kaydettiklerine dair ipuçlar var:

Perde dergisi“Eitim zayiat/ güçlenen ekonomi/ kahraman ordumuz/ bitmeyen çile/ youn katlmla/ gençler çaresiz/ amansz takip/ tribünler ayakta/ tüyler ürperten cinayet/ amansz takip/ boru sesi/ kaçan boa/ ayakta alklanan/ duygularna hakim olamad/ kaçan boa/ hamdolsun rakamlar iyi/ karlk beklemeden/o zamann artlar/ top alarla bulutu/ merakla beklenen/ televizyonda ilk kez/ etmemek elde deil/ ...itfaiyenin olaanüstü çabalaryla/ saatlerce beklenen ambulans/ olaya el koydu/ kriz masas.. yok satyor/ çkan Kavil dergisikargaada/ kapal kaplar ardnda/ ..ölen ya da yaralanan/ pes dedirten/ Anadolu’nun cefakar/ muhteem performans/ seviyeli bir iliki/ ..tehlikesi sürüyor/ vatandalar uyaran/ izinsiz gösteri/ imkansz baard/ bir genç kzn dram/ ufo gören köylü/ beklenen oldu/ bir kez daha/ ..çok sayda/ nesli tükenen/ ...takviye ekip/ iki el ate/ dehet saçt/ görgü tanklar/ beylik tabancasyla/ ...salonun dna çkarld/ görme engelli/ mutlu sona ulald/ hayati tehlikeyi atlatan/ belirsizliini koruyan…”

Kavil dergisinin 7. saysndaki Berceste imzal iire ne demeli: “Küskün baklar salyorum maveraya/ içimde bir yerler eziliyor/ uzaklardan gurbet türküleri okuyor saçlarm/ avuçlarmda eylülden kalma intiharlarm.Fatma Akta’n “Büyüyorum Hâlâ” iiri sonra: “Büyüdüm ama çok deil/ ben büyürken insanlar gördüm: çoktular/ iyiler, kötüler, yalanclar, dürüstler/ korkaklar ve cesurlar/ acmaszlar, merhametliler/ insan bu, smyor ite satrlara.”

La Litteraturçindeki yldz kefedenler

Fransz edebiyatna odaklanm bir dergi olan La litterature dergisinde ise Ahmet Çapar’n veda iiri yine ölüme dair: “Geçmiin karsnda ölümü öperken/ bir peri/ bilmem kaçnc katndaym/ karanln/ tek bildiim tanrya daha yakn/ olmak için seçmi bulundum bu/ tümsei.” Bunlar Konya’dan birkaç örnek.

Geçtiimiz aylarda mam Hatip örencileriyle edebiyat ve vicdan konulu sohbetler için bulumalarmzda yine iir buldu beni. Bakrköy mam Hatip Lisesi’nde müdür beyin odasndan yaylan kitap kokusu iirlerin esraryla yaylyordu. Taze baslmt ve bir tepecik halinde duruyordu odada. lk Damlalar’d ilk iirlerden oluan kitabn ad. Pnar Demir de siyahtan söz etmi “En Beklenmeyen” iirinde: “Yine bir köe banda bekliyor hayallerim/ simsiyah bir ehirde parlyor gözlerim/ yürüyorum kimseye haber vermeden/ bir tek hayallerim geliyor peimden.” imdiden kurgu ve gerçeklik, muhayyile ile hakikat arasnda ince snrlarda gezinmeye balam bir zihin. Büra Çakc ise içindeki yldz kefetmi dizelerinde. Aydnlanmann tam da içimizde yanan bir ktan geldiini, elimizde böyle bir meale olduunu bildirmi büyük bir özgüvenle: “Bu gece ben gökyüzünün sonsuzluuna daldm/ gökyüzünde bir yldz oldum/ aydnlattm gecenin karanln.Heybe dergisi

Görmenin çok boyutlu dökümü

Üsküdar mam Hatip Lisesi’nde Heybe dergisi çkt karma. Abdurrahman Halil Ouz da görmenin çok boyutlu dökümünü yapm iirinde. Liseli bir gencin hzla geçip giden hayattan yakalad yaam parçalarn sralam airane bir üslupla: “Ey gözler/ ne görüyorsanz söyleyin/ bir var bir yoku gözleyen/ katman katman aknlarla gelin/ deniz gözler/ krlm çeneler/ takrdayan tahta diler/ toz olan kemikler/ dökülen mürekkepler/ krlan kalpler/ alayan gözler/ atlan yumruklar/ yazlan yazlar/ okunan kitaplar/ vurulan vücutlar/ olan eyler/ baslan gazeteler/ edilen telefonlar/ çkarlan sesler/ konuulan laflar/ ey gözler/ ne görüyorsanz söyleyin/ martlarn çkard laflara kartrlan küfürler/ Üsküdar sahilinde yürüyen sevgililer/ oynaan kzlar/ dilenen dilenciler/ âk çocuklar/ klnan namazlar/ örtülen balar/ kesilen saçlar/ ey gözler/ ey mübarek kameralar/ ilahi görevle görevlendirilmi çekim aletleri/ ne görüyorsanz söyleyin.”

Gençlerin hallerine ve iirlerine aina olan Asm Gültekin’in dedii gibi gençler bir iir yazp getirdiklerinde ruhlarndan bir parçay deil, varlklarnn tamamn getirip teslim ediyorlar öretmenlerine. Bu yüzden böylesine mukaddes emanete yaklarken, eletirirken kelimelerin çok titizlikle seçilmesini istiyor. Eletirilmeli, yol gösterilmeli elbette ama dil çok önemli. Bu noktada Semih Kaplanolu’nun “Süt” filminde, iiri bir stanbul dergisinde yaynlanan kasabal Yusuf’un, postanede dergiyi eline alnca barna bast gibi çlgnca komaya balamas gelir aklma. Öyle dile gelmez, dolu ve yürein kabard bir andr bu çünkü.

Her airin lise bire giden yan var

Bu ülkenin lise bire giden çocuklar, hayatn temel hedefinin ne olabileceine dair, kendi taptaze deneyimlerinin ve birikimlerinin içinden çekip çkarabildikleri hayat memat meselesi iirler yazyorlar. Thomas Mann’n genç bir airi anlatt Tonio Kröger’ini hatrlatt fanzinler. “Kafamn içi u tuvalin üstü gibi” diyordu Tonio. “Bir iskelet; soluk, çizile bozula kirlenmi bir taslak, bir de birkaç renk lekesi.” Yazar airin katlanmak zorunda olduu sanclar, sradan yaamdaki edilgenliini, meru düzgün (!) hayata uyum göstermedeki zorluunu, benliinde oluan iç hesaplamalar anlatyordu kitapta Tonio üzerinden. Önemli olan kendi deneyimimizi salam bir yolla ilerletmek. Müslüman bir zihin meruiyet alann çok iyi tanmlayabilmeli. Kar durulacak ey bulank olmamal. iir yazmak hastalkl ve bencil bir yere doru sürüklenmek deil, merkezden da doru insanla sahip çkarak, elini tan altna koyarak ilerlemektir.

Balktaki 'lise bire gitme' bir metafor elbet. “Her airin lise bire giden yan mutlaka vardr, en çok o yanyla yazar her iir yazan” diye inandmdan.

 Yldz Ramazanolu gencecik yüreklere deerek yazd


Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Yýldýz Ramazanoðlu
13-10-10
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
LÝSE BÝRE GÝDENLERÝN ÞÝÝRÝ!
Online Kii: 21
Bu Gn: 719 || Bu Ay: 5.811 || Toplam Ziyareti: 2.928.921 || Toplam Tklanma: 58.614.161