ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DİL KALESİ
Okunma Sayısı: 1023
Yazar: M. Şevket Eygi
MİLLETİMİZİN FELÂKETİ OLAN BİR BAŞARI: DİL DEVRİMİ

MİLLETİMİZİN FELÂKETİ OLAN BİR BAŞARI: DİL DEVRİMİBiz dil=lisan denince sözlük manasına Türkçe, İngilizce, Arapça, Fransızca gibi dilleri anlıyoruz. Lisanın bir de ıstılah=terim manası vardır. Lisaniyat=linguistic ilminin özetini doğru dürüst bilmeyen bir kimse doğrusu çok eksiktir.

Liselerimizde sosyoloji okutuluyor da niçin lisaniyat ve mimarlık okutulmuyor Söylemeye hacet yok, bunların uzmanlığı değil, genel kültürü verilecektir.

Geoffrey Lewis Türkiye’de 1930’larda yapılan dil=lisan devrimini katastrofik bir başarı olarak niteledi (Kitabın orijinal ismi: The Turkish Language Reform: A Catastrophic Success. (Tercümesi: Trajik Başarı: Türk Dil Reformu, Paradigma Yayınları.)

Alfabe değişikliği ve Dil Devrimi, Türkiye’mizin son yüzyıl içerisinde maruz kaldığı en büyük afet ve felakettir.

Zengin, edebî, yazılı lisan elden gidince her şey erozyona uğrar, yozlaşır ve tedricen elden gider.

Rivayete göre İngiltere’de lise-kolej eğitiminde yetmiş bin kelime varmış. Bizde bir iki bin kelime…

Alman dilinde kırk bin yabancı kelime vardır, lügatleri bile yazılmıştır (Fremdwörterbuch).

Fransız dilindeki Latince ve Yunancadan alınmış kelimeleri kaldırın, ortada Fransızca diye bir şey kalmaz. Zengin Türkçe, Farsçadan ve Arapçadan alınmış kelimelerle dünyanın en güzel ve derin lisanı idi. Hatta fiil çekiminde Arapçadan daha imkânlı bir dil… Bütün bunlar mazide kaldı.

Mimar Sinan’ın inşa ettiği o harika camiler olmasa ne yapardık Camiler duruyor ama “Fuzuli Camii”ni yıktık, harap ettik.

İslami ve milliyetçi kesimde lisan faciası konusunda sık sık yazan kaç kişi kaldı Bilemedin bir elin parmakları kadar…

Türkiye’de zengin, edebi, yazılı, geleneksel Türkçe giderse din de elden gider. Bazılarına bunu anlatmak ne kadar zor…

Soma’da büyük maden faciası olunca acayip tartışmalar yaşanmıştı. Birileri “Bu bir kaderdir” deyip suçu ve sorumluluğu üzerlerinden atmak istemişler, diğerleri de “Hayır, bu bir kader değil” diye ter ter tepinmişlerdi. Doğru dürüst Türkçe bilinmiş, din kültürüne sahip olunmuş olsaydı böyle tartışmalar yaşanmış olmazdı. Olup biten her şey kaderdir. Bir facia oluyor, onun için “Bu bir kader değildir.” demek İslam’a göre çok yanlış bir şeydir. Kaderdir ama sorumluların sorumluluğunu ve suçunu ortadan kaldırmaz.

Artık şefkat yerine şevkat, mahzun yerine mahsun diyenler çoğaldı. Halk o hale geldi ki, biri bendenizi sokakta görünce boynuma sarılıyor, “Yazılarını yirmi senedir hiç kaçırmadan okuyorum, Şevki beyciğim nasılsınız ” diyor… Demek ki, edebi lisan gidince dikkat ve hafıza da gidiyor. Adamcağız yirmi senedir okuyor ve ismimi bile doğru bilmiyor.

Bir proje: On beş çok ciddi, çok zeki, çok iyi niyetli, çok azimli, çok süper genç bulunacak, bunlara yine süper bir lisaniyat hocası tutulacak ve en az otuz ders, yazılı metinle lisaniyat okutulacak. Hatta bu derslerden birinde herhangi bir lisanı güzel, sanatlı, edebi, estetik konuşan bir kimsenin konuşmasının uzman biri tarafından notaya alınması işlenecek. Otuz ders sonra çok ciddi bir imtihan yapılacak, kazananlara belge verilecek.

Türkiyeli Müslümanlar yazılı, edebi, derin, sanatlı, estetik Türkçenin önemini, lüzumunu, zorunlu olduğunu idrak etmiş olsalardı devletin açmış olduğu Osmanlıca kurslarına bir gün geciktirmeden koşa koşa, ağlaya ağlaya, heyecan içinde giderlerdi.

Lisan ve Osmanlıca konusundaki bu kaçıncı feryatnamemdir… Güle gûş ettiremez yok yere bülbül inler / Varak-ı mihr ü vefayı kim okur kim dinler.

Allah hiçbir Müslümanı, hiçbir Müslüman toplumu yazılı, edebî ve medenî lisansız bırakmasın.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: M. Şevket Eygi
18-01-19
E mail: milligazete.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
MİLLETİMİZİN FELÂKETİ OLAN BİR BAŞARI: DİL DEVRİMİ
Online Kişi: 17
Bu Gün: 153 || Bu Ay: 6.665 || Toplam Ziyaretçi: 2.216.256 || Toplam Tıklanma: 52.124.899