ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 924
Yazar: Hüseyin Akın
İLK DERSE DÖNMEK ŞART

İLK DERSE DÖNMEK ŞARTGebze Atatürk Anadolu Lisesi’nde daha önce disiplin cezası almış 11. sınıf öğrencisi okulun müdür yardımcısını bıçaklayarak öldürüyor.

Neresinden baksak kahredici bir cinayet. Öğretmenini öldüren öğrenci, doktorunu öldüren hasta, hayat arkadaşını öldüren koca, babasını öldüren evlat… Son zamanlarda o kadar çok duyuyoruz ki bu tip haberleri.

Gittikçe sevgisiz bir toplum haline geliyoruz. Merhamet de şefkat de sevgiye bağlı. O yoksa diğer hasletlerin hiçbirisi olmuyor. Vicdanı konuşmuyorsa bir öğrencinin bütün yetenekleri konuşsa hatta bağırsa ne olur ki?

İnsan sormadan edemiyor, daha 16 yaşındaki bir çocuk öğretmenine makamında bıçak çekip öldürmeyi nereden öğrendi?

Merhametin öğretilemediği bir yerde şiddet ve cinayet nasıl öğretilebiliyor acaba?

Bir sürü sebep sıralanabilir, lakin bu sebepler sadece böylesine acı bir olayı bir tespit üzere sabitlemeye yarar.

Teşhis ve tespit gideni geri getiremediği gibi vakanın vahametini de azaltmıyor ne yazık ki.

Öğretmeni öğrenci ve veli ile karşı karşıya getirecek durum ve yönetmeliklerin bir kez daha gözden geçirilmesi gerekiyor. Özellikle disiplin yönetmeliğinin ortaya koyduğu boşluklarla işe başlanmalıdır.

Öğrencinin öğretmenine diş bilediği, yumruk sallayıp bıçak çektiği bir ortamda eğitimden söz edilemez. Bu durum tek başına okulun çözebileceği bir mesele de değildir.

Ailenin yanı sıra eğitime ve de insana kafa yoran herkesin ellerini şakaklarına dayayıp derin derin düşünmesi şarttır.

İlk derse geri dönmeliyiz. Çocuklarımızı gerçek başarıya taşıyacak dokunuş ve yaklaşımlara.

Gerçek başarı, insanlık değerlerini özümsemiş nesil yetiştirmektir.

Sadece kendisi için ağlayıp kendisi için gülen değil, tüm insanlık için aynı hassasiyeti gösteren gençlerden bahsediyorum.

Okullarda ne pragmatizm, ne nihilizm, ne hedonizm ne de barbarlık ve vandallık dersi veriliyor; öyleyse neden bu çocuklar bu cereyanlara kolayca kapılabiliyorlar?

Ayrıntı ile uğraşırken asli olanı unutuyoruz herhalde.

Yetiştirdiği öğrencisi tarafından katledilen Gebze Atatürk Anadolu Lisesi müdür yardımcısı Necmettin Kuyucu’ya rahmet, kederli ailesine ve öğretmen camiasına başsağlığı diliyorum.

İLK DERS NEDİR?

Söyleyeceğim şeyin haftalık ders saatleriyle bir ilgisi yok elbette. Öğrenmeden önce öğrenilmesi gereken şeylerden bahsediyorum. Yangından ilk kurtarılacak bilgiler de diyebilirsiniz buna. Hiçbir sınavda sorulmayan, akademik karşılığı olmayan kazanımlar bunlar. Yaşama sevinci ve yaşatma aşkı mesela. Kinden ve nefretten arınma bilgisi, evreni içindekilerle birlikte sevme duyarlığı, vefa, sadakat ve kadirşinaslığa giriş, vicdan eğitimi, kalp egzersizleri, temel bağışlama pratikleri, gül yetiştirme temrinleri, içimizde solo şarkılar ve hayata tempo tutma bilgisi, huzur ve mutluluğun başarıyla ilgisi ve de kendi talihimizi gergef gergef dokurcasına yanlış şefleri silmeye hazırlanan kaderin silgisi…

Değerler eğitimi için on dakikalık teneffüs yeterli değildir. Matematik, Fizik, Kimya dersleri gibi hususi saatleri olmalı bu derslerin. Yukarıdaki “ilk ders” programı tamamlanmadan diğer derslere geçilmemeli, geçilmişse şayet aynı hizada gitmeleri için ileri giden geride kalanı beklemelidir. Öğretim ile eğitim pekâlâ el ele, kol kola yürüyebilir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Hüseyin Akın
06-04-19
E mail: milligazete.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
İLK DERSE DÖNMEK ŞART
Online Kişi: 16
Bu Gün: 204 || Bu Ay: 8.740 || Toplam Ziyaretçi: 2.219.927 || Toplam Tıklanma: 52.157.164