ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 727
Yazar: Memiş Okuyucu
SEÇİMİN GÂLİBİ EĞİTİM SİSTEMİMİZDİR

Bu seçime bir başka açıdan bakalım. Bu seçimi ve sonuçlarını maarif/eğitim penceresinden beraberce okuyalım.

YÖK verilerine göre İstanbul'da 11'i devlet 51 üniversite var. Bu üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı 1 milyon 252 bin 911.

Bu rakamlara İstanbul'da tahsil gören 2 milyon 672 bin 333 ilk, orta ve lise öğrencisini de eklediğimizde öğrenci sayısı yaklaşık 4 milyonu bulmaktadır.

Diğer sebepler ortadan kaldırılsa idi bile eğitim/maarif alanındaki mevcut politikalar daha doğru bir ifade ile ‘politikasızlıklar’ malum sonucu hazırlamakta idi!.

Mevcut eğitim sistemi başka bir kimlikte, farklı kişilikte, çok yeni ve farklı düşünce dünyası ile yüklü bir nesil yetiştirmekte!.

Zevkleri değişmiş, algıları cemiyetin diğer kesimleri ile olabildiğince farklılaşmış, değerler dünyası küresel tüketim düzeni ile benzeşim göstermeye ve eklemlenmeye başlamış bir neslin varlığını görmek durumundayız. Gelecek kaygısı ve değerler dünyasında oluşan boşluğun gölgesinde hareket eden karamsarlık yüklü, arayış halindeki bu gençlik, bu seçimin -bu gidişle gelecek seçimlerinde- belirleyicisi olmuştur!.

Değer, kimlik, kültür ve gelecek alanına hiç bir yatırım yapmadığı, eğitim/maarif alanında hiçbir politika geliştiremediği, bir ideali ülküsü olsun, geleceğe dair cemiyetin geleceğinde hizmet edeceği bir mesleği olsun diye yerli yerinde sistematize edemediği, eğitim sistemini doğru yapılandıramadığı için 19. yüzyıl metotları ile yetişen gençlik, Ak Parti'ye bu seçimde kaybettiren asıl saik, temel sebep oldu!.

Rakamlarla ifade etmek gerekiyorsa eldeki verilere bakalım. Buna göre 18-25 yaş seçmen kitlesinin yani büyük oranda üniversite öğrencilerinin, bu seçimin belirleyicisi olduğu görülmektedir. Önceki seçimlerde bu yaş seçmen gurubunun Ak Parti'ye oy verme oranı yalnızca % 15'ler civarında idi ve bu seçimde de gençlik, önceki eğilimlerinden çok farklı davranmadı!..

Hiç uzaklarda aramaya gerek yok. Bu seçimlerin -bu gidişle yakın gelecekteki seçimlerinde- belirleyicisi mevcut eğitim sistemidir.

Sebepleri ile sonuçları ile durum ortadadır. Fazla söze de hacet bırakmamaktadır! Bu seçimin galibi mevcut eğitim sistemidir!.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Memiş Okuyucu
25-06-19
E mail: tyb.org.tr
 
 
Yorumlar: 1
Yolcu
İşin Aslı
Tarih : 25-06-19

Mesele eğitim. Yani Maarif. Millet yıllarca sizi iktidarda tutuyor, siz maarifin müfredatını, bakanını, kadrosunu " din, dil, tarih şuuru" merkezi etrafında motif motif işlemiyor yada işletemediniz; tarih, dil şuurundan mahrum mevcut bakan ve vuzerasi... İşte netice!!!... Heyhat!!!.

 
SEÇİMİN GÂLİBİ EĞİTİM SİSTEMİMİZDİR
Online Kişi: 23
Bu Gün: 437 || Bu Ay: 9.660 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.396 || Toplam Tıklanma: 51.943.962