HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : TASAVVUF / TASAVVUF VE TARÎKATLAR
Okunma Says: 1668
Yazar: Ergün Yýldýrým
TARÝKATLARA SALDIRILAR VE TARÝKATLARIN VAZÝYETLERÝNÝ GÖZDEN GEÇÝRME ZARÛRETÝ

TARKATLARA SALDIRILAR VE TARKATLARIN VAZYETLERN GÖZDEN GEÇRME ZARÛRETSufilik yine taarruz altnda. Herkes reddiyeler diziyor. Tasavvufa körü körüne ballk diye saldryorlar. Tarikat ve tasavvuf muhitleri sömürü, ehvet, yobazlkla e tutuluyor. Son bir aratrmada en rezil davranlar sergileyen sapkn tarikatlar, kamuoyunun merkezine tanyor.

Buradan tarikatlara, sufilere ve tasavvufa baklmasna davetiye çkarlyor. Özellikle bütün laikçi, sol ve Kemalist zihinlerin tarikat fobilerine hitap ediyor. Bunu yeniden üretiyor.

Laikçi ve Kemalist kesimler, aslnda “Cumhuriyet selefiliinden” besleniyorlar. Bu selefi anlayta tarikatlar geriliin ve cehaletin kaynaklar. Sömürü ve ehvetin ocaklar. Geri kalmamzn ba müsebbipleri. Bunlardan kurtulmak için tarikat ve sufilere de toptanc yaklarlar. Hepsini ayn kefeye koyarlar. Sonra da tekfirci bir üslupla hepsini ret ederler. Bütün dini gruplar, teekkülleri ve cemaatleri de tarikat diye damgalayarak ayn torbaya koyarlar. Nitekim FETÖ’ye bile tarikat diyorlar. Hem tarihsel sufi kartln da vuruyorlar hem de güncel bir terör örgütü ile sufilii kötülüyorlar.

Bir damgadr tarikat. Damga, yüzyldr deimez simgeleriyle devam ediyor: Sarkl, cübbeli, iko, ksa boylu, çirkin suratl ve aptal bir erkek. ehvetle ve parayla özdetir. Kadnlar avlamann ve insanlarn cebindeki paralar çalmann peindedir. Bilgisizdir bu erkek. Cahildir, hiçbir okul okumamtr. Yeil renk tonlar veya siyah renk tonlar baskndr üzerinde. Kadn ise siyah böceklere benzer. Siyah böcektir! Siyah çaraf içindedir. Erkein kölesidir. Kurtarlmay bekliyor zavall! Bütün ana medya bir dönem bu sembolleri üretiyordu. Bütün laikçi kesim, hala bu sembollerle bombardmann altnda tutuluyordu. Kendi corafyasnn kültürüne tamamen yabanc bir varla dönüüyorlard sonunda.

Bugün bu damga yeniden üretiliyor. Öne çkarlan sapkn tarikatlar ve aktörleri ile “ite tarikat budur” diye milletin gözüne sokuyorlar. Bütün tasavvuf miras ve birikimi sank sandalyesine oturtuluyor. Bütün tasavvuftan öte bütün cemaatler ve hatta bütün muhafazakâr vakflar ve çevreler zan altnda tutuluyor. mam Hatipler, Kuran kurslar, baörtü, vakf ve dernekler ile bütün slami camiann teekkülleri sapkn kimi tarikatlarn davranlaryla özdeletiriliyor. Bu cenaha göre hepimiz tarikatçyz, hepimiz cahiliz, hepimiz böcek kafalyz.

Tarikatlar çok mu masum, hiç mi yanllar yok? Elbette var. Hem de çok. On birinci yüzylda yaayan büyük mutasavvf ve büyük âlim Kueyri, Risale adl eseri yanllklar düzeltmek için yazar mesela. Halen geçerliliini koruyan u eletirilerde bulunur: “imdi sufiler ekil ve kyafet bakmndan eski sufilere benziyor ama ruh ve muhteva bakmndan bakalamlar… Dine kar kaytszl, menfaat temin etmenin en güvenilir vastas olarak kabul eden zamann sofular, haram ile helal arasnda fark görmez olmular, dine ve din büyüklerine kar saygsz olmay, din geline getirmilerdir… halktan, kadnlardan ve zalim devlet adamlarndan temin ettikleri eylerden hiç çekinmeden faydalanmlardr”.

Bu dönem batniliin yükseliiyle beraber sufilik içine szmalar olmu. Subjektivizm tasavvufun canna okumu. Kutbul Aktab, mehdi, masumiyet, helal ve haramlarn snrlarndaki seyyaliyet (artk yüksek makama çktk haramlar bizi balamaz, ibadetler de diyen kimi tekkeler), hululiyet, rüya ile amel etme…bahiyelik alp ban gittii zamanlar olmu yine. Haa Allahlamak, Allah ile görümek, vahiy almaya devam etmek, masum olmak iddialar ortal sarm. Fakat kelam ve fkh imdada yetimi. Snrlar/hududullah hatrlatm.

Bugün yine Batnilik ile doan sübjektivizm saplantlar etrafa saçlyor. Yine rüya, kefiyat, fena, velayet gibi konularda “ar yorumlar” (te’viller) yaplyor. Malla, mülkle, siyasetle daha fazla imtihan oluyorlar. mtihanlar kaybediliyor. Çk yolu bellidir. Onu da sufi bir alim olan Ebu Nasr El-Sarraç’tan alalm. Sarraç, sufilerin yaad sapmalardan kurtulmas için üç temel öneride bulunuyor: Haramn küçük ve büyüünden uzak durma, farz en incesine kadar yerine getirmek, dünyay dünya ehline brakmak. Her zaman tarikatlarn kulaklarna küpe yapmas gereken öneriler bunlar.

Tarikatlar ve sufiler, Ebu Sarraç’a kulak vermeliler. Siyaset, seyr-u sulükta bir lekedir diyen mam- Rabbaniye kulak vermeliler. Her eyden önce sufilik yeni self-kritiini yapmal. Yoksa laikçiler, modernistler, tarihselciler ve mutezili kesimler vicdansz ve izansz bir biçimde bunu yapacak. Ya da derin yerlerde pusuda bekleyenler, gücü ele geçirirlerse ikinci bir tekkeler ve zaviyeler yasan getirecekler!

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Ergün Yýldýrým
02-09-19
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
TARÝKATLARA SALDIRILAR VE TARÝKATLARIN VAZÝYETLERÝNÝ GÖZDEN GEÇÝRME ZARÛRETÝ
Online Kii: 23
Bu Gn: 220 || Bu Ay: 5.313 || Toplam Ziyareti: 2.928.259 || Toplam Tklanma: 58.600.562