HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : TÂRÝH / DÜNDEN BUGÜNE
Okunma Says: 5709
Yazar: Öznur Balýk
TARÝHTE ÝLK BAÞÖRTÜ YASAÐI DÝRENÝÞÇÝSÝ: ÝMÂM-I RABBÂNÎ

O yasakçya bir mam direnmiti!

Tarihin ilk baörtüsü yasan biliyor musunuz? Peki ilk baörtüsü direniçisi kimdi?

Söyliyelim: mam Rabbani!

Baörtüsünün dümanlar sadece Türk laikleri deil. lk baörtüsü yasa ne zaman nerede uygulanmt?

Gündemimizi oyalayan, kenarn naklayan, baka konular kklayan hatta tabiri caizse göz boyayan, yüzümüze gözümüze makyaj yapp, esas amacn ky bucak saptran bir konu haline geldi örtümüz.

Baörtüsü yasa denilince aklma doksanl yllardaki ac kareler gelir önce. Üniversite kaplarnda bekleyen, içeriye girsek mi girmesek mi ikilemini güz ve yaz dönemlerinde her sabah yaayan kzlar. mam-Hatip'lerde gözya döktürmekten zevk alan Milli Güvenlik dersi hocalar... Ve daha bir sürü ac olay…

lk baörtüsü yasa Türkiye’de ne zaman balad bellidir ama dünyada ilk ne zaman, kim yapt diye merak ettiniz mi? Ben ettim, aratrdm, buldum:

Babür ah'n olu Ekber ah

Ekber ah; Hindistan'daki iktidar günlerinde, birçok ilke imza atm, eline ald iktidar kuvvetiyle sarho olup ''din sentezi'' yapmak gibi ucubelie kalkm ve Müslümanlara yapmadn brakmamtr bu sentezi uygulamaya çalrken. Bir yemek yapmak istemitir. Yemein ad türlüdür. Türlünün olduu yerde slam kalr m hiç? O kalan ucube, slam mdr?

Ekber ah o dönemde Hindistan'n etnik yapsnn karma oluunu gerekçe sunarak Hinduizm, Müslümanlk, Zerdütlük, Budizm, Sih, Cayinizm, Hristiyanlk gibi birçok dinin kendince orta yolunu bulmaya çalm ve tüm bu dinlere mensup bireyleri tektiplemeye mecbur klan kurallar koymu Ekber ah.

Dinler aras diyalou dinler biribiriyle iç içe girsin diye desteklemi

Sadece tesettür deildir üstelik asimile etmeye çalt. Bu sentez; domuz eti yemeyi helal klm, içkiyi serbest hale getirmi, cumalar camiye gitmemeyi normal göstermi, e ile münasebeti kstlamtr. Yeni dinin gereine göre davranmak zorunda kalan halk, ''bu nasl Müslümanlktr?'' diye aryordur herhalde. Çünkü Ekber ah misyonerlik faaliyetlerine izin vermi hatta ahsi hazinesinden kiliseler yaptrmtr.

Ve ilk baörtüsü yasa!

Hindistan ve çevresinde insanlarn kyafetleri üç aa be yukar birbirine benzer. Baz ufak farkllklar kiilerin din, tarikat, cemiyet iareti olarak görülür. Erkeklerde türban/sark balama ekli kiinin dinini gösterirdi. Kadnlarda ise kyafetler birbiriyle aynyd. Sadece Müslüman kadnlar saçlarn tamamen görünmeyecek ekilde örterlerdi.

te Ekber ah ilk önce kendi saraynda olmak üzere baörtüsünü yasaklad. Kadnlar arasnda bir fark kalmad. Kadnn dini eklen tamamen ortadan kalkt. Ekber ah'a göre böyle daha müreffeh bir topluluk oluuyormu! Tpk bugün ülkemizdeki baörtüsü yasa savunucularnn dedikleri gibi! ah, baörtüsünü buna engel tekil eden gereksiz bir giyim nesnesi olarak görmü ve kullanlmasn yasaklam. Dinler aras diyalogu sonuna kadar savunmu ve bu konuda amansz davranm olan Ekber ah'n uyarlmas uzun sürmemitir.

zzetli Müslümanlarn direnii

mam Rabbani (Ahmed Serhendi) koca zulüm corafyasnda tüm bu yaplanlara izzetlice kar çkan bir lider olmutur. Sert bir tavrla kural koyan Ekber ah'a sert bir dille eletiri getirmitir.

eriat bilen ve hakkyla yerine getirilmesi hususunda hassasiyet gösteren mam Rabbani, Ekber ah'n yaptklarna kar sesini yükseltmiti. Ses çkarmasyla sürgüne gönderilen mam Rabbani bir Müslümana yakt gibi davranp ‘el ile düzeltemediini dili ile’ düzeltmeye çalmtr. Onun kalbinin gücü öyle tesirli olmu ki Ekber ah’n olu ve dolaysyla tüm ülke mam Rabbani’nin izinden gider olmu.

Ya imdi…

Modern hayatn da Ekber ah'lar var. Asrn Ekber'leri de tektipleme üzerine projeler üretiyor.

''Ses edenin sesi kesile!'' diyerek gözda veren bir imparatordan yüzlerce yl sonra vay be, ne kadar gelimiiz(!). Ne çok ey deimi dünyada(!).

Oley! Artk kalmad öyle ''eitlik'' ad altnda sürüye dâhil etme planlar. Yok, öyle ''Müslümanm ama biraz Hristiyanlm, biraz Yahudiliim de yok deil.'' Diyenlerimiz, diyecektim. Radikal gazetecimiz geliverdi aklma ama o kadar da deil!

Çok anslyz çok...


Öznur Balk haber verdi

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

NOT: Vurgular bize âittir.

Yazar: Öznur Balýk
01-11-10
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
TARÝHTE ÝLK BAÞÖRTÜ YASAÐI DÝRENÝÞÇÝSÝ: ÝMÂM-I RABBÂNÎ
Online Kii: 37
Bu Gn: 716 || Bu Ay: 5.808 || Toplam Ziyareti: 2.928.915 || Toplam Tklanma: 58.613.797