ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 488
Yazar: Mustafa Uçurum
"BİZİM BU DÜNYADA NE İŞİMİZ VAR?"

İnsan yerini sahiplenmeli. Yurdunu yurt bilmeli. Kökleriyle sorun yaşayan insanların bir gün gidecek yerleri de olmayacak. Aslında köksüzlük bazılarının şiarıdır. Bununla bile övünebilirler. Geçmişini bilmemek gibi bir huzur ikliminde yaşarlar ve öğrenecekleri her şey günü gelince yüzlerine çarpılacağı için öğrenmeden, bilmeden, yaşamak kaygısını duymadan günü birlik yaşayıp giderler.

Hani bir zamanlar “Mülteciler evlerine dönsün!” diye çığlık çığlığa meydanları dolduranların birçoğunun, yıllar önce ülkemize göçmen olarak gelen ailelerin çocukları olduğu ortaya çıkmıştı ama hiçbirinin yüzlerinde “ar” damarı olmadığı için utanmadan haykırmaya devam etmişlerdi.

Ne işimiz var gibi bir soru elbette sorulabilir. Bütün zamanlar için geçerli olan geniş zamanlı bir soru bu.

İyi ki bu tipler Osmanlı döneminde yaşamamışlar. Düşünsenize; padişah sefer hazırlıkları yapıyor. Kıtalar aşacak, yeni ülkeler fethedecek. Biri oradan çıkıp soruyor; Ne işimiz var bizim Avrupa’da, Afrika’da hünkârım. Biz yan gelip yatsak ya…

Padişah bu. “Tiz kellesi vurula!” demesi an meselesi. Cümle biter bitmez cellatlar soluğu padişahın huzurunda alırlar bile.

Şimdi meydan boş. Dün öyle söyle, bugün böyle de. Yarın kendini inkâr et. Ertesi gün milletin önüne hangi yüzle çıkacağını kendi bile bilmeyen yüzsüzlerle kuşatılıyoruz.

“Mülteciler gitsin!” diyenler bugün kapılar açılınca bir anda mülteci sever oldular. Sınır kapılarına gidip; “Gitmeyin kardeşlerim. Ne işiniz var Avrupa’da. Türkiye gibi memleket mi var.” diyecekler. Hatta soluğu sınır kapısında alanlar da oldu. Ne işin var senin burada da demedi kimse.

Ne işimiz var diye düşünmek gerek. Çünkü ucu açık bir soru bu. Çünkü bir yerden ses yükselince hemen bu soru çıkıyor karşımıza. “Ne işimiz var bizim Filistin’de ne işimiz var bizim Kudüs’te ne işimiz var bizim İdlib’de.” Devam eder gider bu muhabbet.

Amacı muhalefet yapmak olan kişiye hiçbir şey anlatamazsın.

Dünyaya geliş amacı ile ilgili kafasında en küçük bir düşünce olmayan kişiye ne anlatacaksın ki…

Dünyaya gelmiş ve bunun bir sorumluluğu olduğundan bîhaber olan kişiye ne anlatacağız? Kul olarak geldiyse bunun sorumlulukları var Allah’a karşı. Anne olarak, baba olarak sorumluluk sahibi olduğunu hissederek yaşamak zorunda kişi, insanlığının gereği olarak. Sadece ailesinden değil ailesinin dışındaki dünyadan da sorumludur bilinçli kişi.

Bana ne dışarıdaki hayattan, ben ailemi bilirim derse kişi, gelecek olan bütün saldırılara açık bir halde yaşıyor demektir.

Huzurlu bir yaşam için evrenin sınırları yoktur. Sınırlara kendini hapseden kim olursa olsun bir cenderede yaşar gider. Nefesi tıkanır, soluk alamaz. Ruhu daralır. Bir adım ötesini hesap etmediği için de kendi dünyasında döner durur.

Ne işimiz var diye bir soruyu kim kabul ederse etsin Türkiye gibi bir ülke kabul edemez içinde sınırlar olan bu soruyu. Türkiye’nin sınırlarını çizmek zor. İçinde ümmet olan, mazlum olan her coğrafyada Türkiye’nin çok işi var ve her zaman da olacak.

Türkiye İdlib’e girmemiş olsaydı muhalefet hemen tepkisini verecekti, neden İdlib’e girmiyoruz diye. Birilerinin siyaset anlayışı sadece etkiye tepki olduğu için aslında çok da kolay işleri. İktidar bir şeyler yapar, muhalefet gözü kapalı itiraz eder.

Allah her şeyin hayırlısını versin diye dua ederiz ya, muhalefetin de hayırlısını isteyelim Allah’tan. Dıştaki sorunlarla uğraşmak varken bir de içteki sesleri dinlemek hem zihne hem de bünyeye ağır gelmeye başladı.

Ne işimiz var diye soranlara siz de sorun; senin ne işin var bu ülkede, en küçük faydan yok, elini taşın altına koymazsın, hedefin yok. Peki ne işin var senin dünyada?

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mustafa Uçurum
13-03-20
E mail: milatgazetesi.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
"BİZİM BU DÜNYADA NE İŞİMİZ VAR?"
Online Kişi: 11
Bu Gün: 444 || Bu Ay: 6.434 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.656 || Toplam Tıklanma: 52.120.562