HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / ÎMAN VE ÝSLÂM
Okunma Says: 3584
Yazar: Dr. Ebubekir Sifil
KARAMAN HOCA'NIN 'VAR'LARI ve 'YOK'LARI 18

Hocann kölelik ve cariyelik konusunda Seyyid Sâbk'n Fkhu's-Sünne'sinden naklen ve tasdiken söyledikleri tek tek ayrntl olarak tartlmaya muhtaç eyler.

Söz gelimi "Kur'an- Kerim'de köleletirmeyi serbest brakan bir ayet yoktur, aksine mevcut köleleri azad etmeye çar vardr" tesbiti.

Kur'an ve Sünnet'in delalet vecihleri konusunda az-buçuk bilgisi olan herkes bilir ki, Kur'an'da köleletirmeyi yasaklayan bir ayet yoktur. Mevcut kölelerin azad edilmesini tevik etmek baka eydir, köleletirme uygulamasn yasaklamak baka eydir. Daha önce de ifade ettiim gibi Kur'an içkiyi, faizi, zinay ve daha birçok fiili/uygulamay kesin bir ekilde yasaklam olmasna ramen köleletirme uygulamas hakknda yasaklama ifade eden herhangi bir ayet yoktur. Olsayd zaten Seyyid Sâbk da, bu konuda onunla ayn tavr benimseyenler de onu zikretmekten elbette geri durmazd.

"Kur'an- Kerim'de köleletirmeyi serbest brakan bir ayet yoktur" tarzndaki tesbitine armamak elde deil! Kur'an'n pek çok ayetinin dorudan veya dolayl delaletinin bu tesbiti geçersiz kld gün gibi ortadadr.

Söz gelimi, hicretin 8. senesinde Evtas'tan alnan esirler hakkndaki hükmü ifade eden 4/en-Nisâ, 24. ayeti, fey' olarak gelen sava esirlerinin Efendimiz (s.a.v)'e helal klndn ifade eden 33/el-Ahzâb, 50. ayeti1, yine ayn surenin, Efendimiz (s.a.v)'e hitaben inmi bulunan ve nüzul tarihi olarak hicretin 9. senesi gösterilen 52. ayetinde yer alan "sa elinin malik olduklar" istisnas... ve daha birçok ayet köleletirme uygulamasnn Kur'an tarafndan hiçbir ekilde yasaklanmadn açk bir ekilde ortaya koymaktadr.

Yine Seyyid Sâbk'n "Peygamberimiz'in (s.a.) herhangi bir esiri köleletirdii sabit deildir" eklindeki tesbiti, -fazla uzaa gitmeye gerek yok- yukarda zikrettiim Evtas esirleri hakkndaki uygulama tarafndan geçersiz klnmaktadr. Bu babda okuyucuya, 4/en-Nisâ, 24. ayetinin nüzul sebebini tefsirlerden okumasn tavsiye etmekle yetineceim.

Bir hususun altn çizerek bu bahsi kapatalm:

slam, köleletirme uygulamasn sava esirleri ile snrlandrm, bunun dndaki köleletirme yollarn tamamen kapatmtr. Sava esirleri konusunda izlenebilecek 4 yol vardr: Öldürmek, karlksz serbest brakmak, fidye karl serbest brakmak ve köleletirmek.

Bu yollardan dördü de mübahtr ve slam devlet bakan, halin icabna göre bu uygulamalardan dilediini tercih etmekte serbesttir. Kur'an ve Sünnet'in açk brakt bu kaplardan herhangi birisini "slam'da yoktur" diyerek kapatmak insanlarn yetkisine braklm bir husus deildir. baha ifade eden bu hükümlerden/uygulamalardan dilediini tercih etmek baka eydir, "Bu slam'da yoktur" diyerek onlardan birisini nesh etmek daha baka eydir.

Son bir husus: Herhangi bir slamî hükmün bir tarihte, bir corafyada, bir ekilde istismar edilmesi ve maksadndan saptrlmas o hükmün gayri slamîliine delil klnamaz. ayet tarih içinde kölelik kurumu hakknda bu ekilde uygulamalarn yapld vaki ise, yaplmas gereken, ilgili hükümlerin "slam d" ilan edilmesi deil, söz konusu uygulamalarn reddedilmesidir.

Bu her hüküm için böyledir. u veya bu örnekte istismar ediliyor, kadnlarn ezilmesi gibi bir neticeye müncer oluyor diye taaddüd-i zevcat kapsn kapatmaya kalkmak bu babda sk karlalan örneklerden birisidir. Böyle durumlarda yaplmas gereken, o hükmü gayri slamî ilan etmek deil, en uygun metotlar kullanarak kötü uygulamalarla mücadele etmek ve iin asln ortaya koymaktr.

Not: Bu köede 18 yaz boyunca, Prof. Dr. Hayreddin Karaman hocann "slam'da Ne Var Ne Yok" balkl yazlardaki tesbit ve yaklamlarna mukabelede bulundum. Hoca bunlardan bir ksmna cevap mahiyetinde yazlar yazd. Muhatabn tasrih etmemi olsa da, konuya vakf olanlar kimin kastedildiini elbette biliyor. Ben de çok fazla uzamasn istemediim bu tartmaya, o yazlara mukabelede bulunarak nokta koyacam inallah.

1 Efendimiz (s.a.v)'e Bedir, Uhud, Ahzab gibi nisbeten erken tarihlerde yaplm savalardan deil, Hayber gibi daha sonraki gazalardan fey' olarak esir geldii tarihen bilinen bir husustur.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Dr. Ebubekir Sifil
08-11-10
E mail: milligazete.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
KARAMAN HOCA'NIN 'VAR'LARI ve 'YOK'LARI 18
Online Kii: 29
Bu Gn: 740 || Bu Ay: 5.832 || Toplam Ziyareti: 2.928.946 || Toplam Tklanma: 58.614.913