HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / MÜLÂKÂT
Okunma Says: 10105
Yazar: Öznur Balýk
NAMAZ DÝNÝN DÝREÐÝ (Malezya'da Ýslâm)

 

 

 

Malezya ve Endonezya’dan gençlere ksa ksa sorular sorduk..

 

Cevher Masruroh ile

Jouhara Masruroh Endonezyal Müslüman bir genç… Ülkesindeki durumu sorduk, ksa ve öz bir ekilde anlatt:

Opick takma adn verdiimiz bir sanatç var; Aunur Rofiq Lilfirdaus. Biz onu severek dinliyoruz.  Yazarlardan Habiburrahman el Shirazy, Ayat-Ayat Cinta eseriyle adndan çok bahsettirdi.

Namaz dinimizin direidir. Onu terk etmek Allah' terk etmektir.

Endonezyal genç Müslümanlar Allah'n elçisini çok sever. O'nsuz bir din düünülemez. Ülkemde gelenek ve din birbirine baldr. Dini terk eden gelenei, gelenei terk eden dini terk etmi gibidir.

Yusairi Anry ile


Malezyal bir gençle daha konutuk: Yusairi Anry Bin Yacoob. Ülkesini ksaca anlatmasn ondan da istedik.

Bu kardeimiz de ülkesindeki gençleri anlatrken batlama temayülüne deindi ve özellikle ülkesinin genç kzlarndan çok ikayetçi olduunu dile getirdi.

“Ülkemdeki kzlarn çou üniversite okuyor. Öyle ki; okullarda erkeklerden çok kzlar görebilirsiniz. Ancak bu kzlar giderek slam’dan uzaklayor. Giyim tarzlaryla, dinledikleri müzikler ve okuduklar kitaplarla bunu anlatabiliyorlar. Erkeklerimizden kzlara nazaran daha az üniversite okuyan kii olsa da onlar (erkekler) dini eitim alyor ve gerektiince davranmaya özen gösteriyor. Bunu bir Türk kza anlatmak istemezdim. Kzlarmzdan daha güzel bahsetmek isterdim ancak ne yazk ki; bu artlarda böyle söylemek yalan söylemek gibidir.” (Bu kardeimiz beni bile eletirdi. ‘’Benim kardeim, annem veya eim gazetecilik yapamaz.’’ diyerek dokundurdu. Can sa olsun. :)

Malezya, Türkiye mi oluyor!

Ülkesindeki gençlerin: Siti Nurhaliza ve Mawi’yi dinlediini söyledi. Bu sanatçlarn Müslüman olduunu ama söyledikleri arklarda slam’a ait sözlerin olmadn belirtti. Rabbani, Raihan, Hijjaz… Bunlarn da gençler tarafndan çok tutulduunu söyledi. arkclarn çounluu Müslüman’dr ancak dinle bark arklar söylemezler diyerek çok iyi anlayabileceimiz bir hususa iret etti. Yazarlardan Mahattir Muhammed’in onlar için özel bir yazar olduunu söyledi.
 
“Gençlerimiz ilgi alanlar söz konusu olunca iki gruba ayrlyor. Yeryüzünde iyi ve kötünün olmas gibi tpk… Onlardan bir ksm ders alyor. Ebeveynleri tarafndan yönlendirilenler çok ansl. Onlar hocalardan dersler alyor ve iyi birer Müslüman genç olarak hayatlarn sürdürüyor. Ancak kinci grup ne yazk ki; bat özentisi bir hayat yayor. Kzlarmz tesettürden, erkeklerimiz ise utanmak duygusundan taviz veriyor. Bu gruba dahil olan gençlere üzülüyorum. Çünkü slam ile badamayan bir hayat sürüyorlar. Sonlarnn da slam’n yani Allah’n vaat ettii güzel son olmamasndan endie duyuyorum. Allah her iki gruptaki gençlere de güzel sonlar hazrlasn inallah. Burada bir yer istisna, birçok yerde alt-yedi yalarndan itibaren okullarda dini eitim verildii için erken bilinçlenen gençler bundan faydalanabilirse Allah’n hudutlarn göz önünde bulundurarak yayor.



Malezya gelenekleri ne kadar slamî?

Peygamberimiz (sav) Müslümanlar ine deliinden geçirebilecek ahlak ve kurallara sahip bir liderdir. O’nu hayal etmek istediimde aklma siyah gözler geliyor. Onun izinden gitmek zorundayz. Yoksa kâfirlerden bir farkmz kalmayacak. Buradaki Müslümanlar baka dinlere mensup insanlar kkrtp Peygamberimiz’i (sav) aalamaya yöneltiyor. Bunu yanl buluyorum. Onlarn bunu yapmalarna frsat vermemeliyiz.
 
Din ve gelenek arasndaki badama gelecek olursak; burada birçok konu din ile badayor. Geleneklerimiz, özellikle de nikah ve kadn-erkek ilikileri konusunda dinimizle uyuuyor. Ancak geleneimizde barnan ilginç inançlarmz var. Kara büyü ve lanetlenmek konusunda mesela… Hemen hemen hepimiz inanyoruz bunlara. slam’dan önceki dinlerin kalnts olan bu inançlar bizi ürküttüü halde kendimizi onlara inanmaktan alkoyamyoruz. Burada geç evlenmek de geleneimize aykrdr. O yüzden bunu da bir uursuzluk olarak görürüz. Bu gibi inançlarmz var. Dinimizle uyutuuna inanyorum.

Yoksa kitap okumuyorlar m?
 
Yurt dndaki Müslüman gençler ülkelerinden böyle bahsetti. Hemen hemen ayn eyleri yayoruz aslnda. Ben öyle anladm. Ancak kitaplar konusunda hep kaçamak cevaplar verildi. ‘’Türkiye az okuyor.’’ fikrim andrld. Çünkü bana yurtdndan biri hangi kitaplar okuduumu sorsayd birçok kitap sayabilirdim. Uzun uzadya yazarlardan ve kitaplarndan bahsedebilirdim. Bunun dnda Malezyal kardelerimin ilgisine teekkür etmek istiyorum. stisnasz hepsi, ülkelerine gelmek istersem beni seve seve arlayacaklarn söylediler. Bu güzel davet içimde bir Malezya sevgisi uyandrd. Röportaj bahane, sohbetleri ahane! Bana kalrsa hemen herkesin internet araclyla da olsa dünyadaki Müslümanlar anlamaya çalmas gerektiine inanyorum. Onlarla irtibatta olup neyi nasl yaadklarn bilmek ümmet bilincini güçlendirir. Kalpleri str ve yaknlatrr.

Öznur Balk sordu

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

NOT: Vurgular bize âittir.

Yazar: Öznur Balýk
18-11-10
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
NAMAZ DÝNÝN DÝREÐÝ (Malezya'da Ýslâm)
Online Kii: 37
Bu Gn: 662 || Bu Ay: 5.754 || Toplam Ziyareti: 2.928.841 || Toplam Tklanma: 58.612.321