HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / DÜNYADA NELER OLUYOR
Okunma Says: 2185
Yazar: Prof. Dr. Oya Akgönenç
NATO'NUN YENÝ STRATEJÝK KONSEPTÝ

NATO toplants Lizbon'da yapld, bitti ama etkileri ve analizleri uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Hazrlanan 11 sayfalk raporda belirtilen ana konseptler, gelimelerin paradigmalarn tespit etmektedir. Bunlar:

* Terörizm-bölgesel veya enternasyonal

* Uyuturucu trafii ve her türlü uyuturucu ile mücadele

* Siber terörizm: Sanal /siber alemde yaplan yolsuzluklar

* Enerji kaynaklarnn ve hatlarnn korunmas

* Kitle imha silahlarnn yaylmasnn önlenmesi

Lizbon'dan, ngiliz gazetesi  The Guardian için , Ian Traynor tarafndan hazrlanan rapor bu ana konular ve NATO'nun deimekte olan Stratejik konseptini net bir ekilde yorumlamaktadr. Dikkat edilecek olunursa NATO artk bir (Nortth Atlantic Alliance Organization) Kuzey Atlantik ttifak Organizasyonu olmaktan uzaklam ve kendisine yeni hedef ve görevler biçmi bulunmaktadr. Yukarda belirtilen hususlar, NATO'nun bölgesel bir savunma organizasyonu olmaktan çkp, küresel bir kontrol ve hzl müdahale mekanizmas haline dönümekte olduunun kantdr.

Kolluk Gücü olarak NATO:

Bu yönü ile bakldnda, NATO dünyada bar, istkrar ve huzuru salamaya çalan ve belki de ABD ile AB'nin bir uygulayc kolu haline gelmekte olan bir organizasyon görüntüsü kazanmaya balamtr. Hatta, bu çalmalarnda Rusya Federasyonu'nu da kendisi ile birlikte çalmaya davet etmi ve olumlu cevap almtr. Rusya Cumhurbakan Dimitry Medvedev NATO toplantlarna katlan ilk Rus Cumhurbakan olarak bir ilk'e imza atmtr.

Kaven L. Afrasiabi, "NATO'nun 'ran tehdidi' Karmaas" bal ile hazrlad Lizbon raporunda NATO içinde ran konusunda gelimekte olan karmaa ve dier  konsept ve uygulama kargaasna da dikkatler çekilmi bulunmaktadr.

Bir taraftan ran' ve Kuzey Kore'yi esas tehlike unsurlar olarak öne çkartmaya çalan ve ayn zamanda da Afganistan'da "terörü ve uyuturucu trafiini" bitirmeye gayret eden bir NATO,( tabii esas güç ABD) imaj oluturuluyor ve buraya yardm için Rusya Federasyonu davet ediliyor.

Dier taraftan da, adeta Rusya'y çevreleyecek, adeta "kuatacak=containment" ekilde Polonya, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye topraklarna yerletirilmesi planlanan füzeler, rampalar ve radarlar sisteminden bahsediliyor ve hazrlklar yaplyor. Bütün bunlara ilaveten, ABD tarafndan Alaska'ya yerletirilmi 40 adet ve Kaliforniya'ya yerletirilmi 4 adet balistik füze'nin mevcudiyeti biliniyor. Bu son derece kafa kartrc bir durum olup, Rusya ve Çin de bu gelimelere göre baz manevralar yapmaya hazrlanyorlar...

Maliyeti artan NATO:

Olayn dier bir yönü de ar mali portresi. ABD 1985'ten beri bu füzeleri gelitirme çalmalar içinde bulunmaktadr. Bu füzeler ABD'den satn alnacaktr. Yaplan hesaplara göre NATO üyesi olan ülkelerin önümüzdeki 10 y içinde 260 milyon dolar ödeme yapmas gerekmektedir.(Bu çok düük bir tahmin olup, gerçek bunun çok üstünde olacak gibidir.)

Genel sekreter Rasmussen'in 19 Kasm Cuma günü  ifade ettii gibi "NATO'nun yalardan kurtulup, kas yapmasnn zaman gelmitir". Gerekli olan yeni bütçeyi ifade ederken kullanlan bu ifadelere dikkat edilmelidir çünkü yaplandrlan bu kaslar tam olarak  kime kar kullanlacaktr? Bu net deildir.

Türkiye ikilemi:

Dier enteresan bir gelime de NATO'nun AB ülkelerine seslenerek Türkiye'ye kar mesuliyetlerini daha ciddi bir ekilde yerine getirmeleri hususudur. Türkiye'nin Avrupa'nn korunmasnda aktif rol almas isteniyorsa, Türkiye'nin AB'nin bir parças olmas gerektii de toplantda konuulmutur.

Gerçee bakldnda, deil üyelii hzlandrmak, u anda AB içinde bulunan EDA adl "Avrupa Güvenlik Komisyonu'na Türkiye'nin katlmasna kar Güney Kbrs'n vetosu bulunmaktadr. Böylece Türkiye'nin herhangi bir katks da  engellenmektedir. Bu da Avrupa içinde yaanan çelikilerin en büyüüdür. Hem NATO içinde Türkiye'ye muhtaç olmak ve hem de en önemli noktalarda onu bloke etmek gibi acaip bir ikilem içinde bulunmaktadrlar.

Bu husus hâlâ netlie kavumam olup, bu garip ekli ile yürütülmeye çallmaktadr.

Türkiye açsndan dier bir kritik konu da kurulmas planlanan füze kalkan mekanizmasnda "komutann kimin veya kimlerin elinde olaca?" hususudur. Bu husus herhangi bir karara balanmayp, ileriki bir tarihe atlmtr. Bu demektir ki, Türkiye tedricen ikna edilerek, bu "komuta grubu " dnda braklmaya çallacaktr. Karar kapal kaplar ardnda ve Türkiye'nin dahli olmadan alnacak gibi görünmektedir.

Yine fevkalade önemli dier bir konu da, füze kalkan mekanizmansnn tam hangi ksmnn Türkiye topraklar üstünde konulandraca ve ne tip füze veya radarn Türkiye'de bulunacadr.

"The Roving Eye" adl radar Türkiye'yi her yönden gelebilecek füze ve tehlikelere kar haberdar edebilmektedir. Oysa, yeni plan içinde bunun deitirilerek sadece ran'a yönelik sabit bakl bir radarn Türkiye'ye yerletirilmesi de düünülmektedir. Bu durumda Türkiye Güney'den (mesela srail'den) atlabilecek bir füzeden zamannda haberdar olamayacaktr.

Bu konularn hepsi fevkalade önemli olup, dikkatle takip edilmeli ve böyle bir deiiklie de izin verilmemelidir.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Prof. Dr. Oya Akgönenç
26-11-10
E mail: milligazete.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
NATO'NUN YENÝ STRATEJÝK KONSEPTÝ
Online Kii: 34
Bu Gn: 778 || Bu Ay: 5.870 || Toplam Ziyareti: 2.929.011 || Toplam Tklanma: 58.616.252