HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : DÜNYADA NELER OLUYOR / ÝSLÂM ÂLEMÝ
Okunma Says: 641
Yazar: Kenan Alpay
AFGANÝSTAN FÝYASKOSUNUN BÝLEÞENLERÝ

LAMI CM YOK, ABD YENLMTR!Afganistan’da zelil bir biçimde malup olan Amerikan ordusundan ibaret deil elbette. Evet, Amerika igal ve katliamn öncüsüydü, NATO ordularn bu ar suça ortak olmak üzere tevik edip organize eden ve BM’den ilgili kararlar kolayca çkarttran devletti. Ancak 20 yllk igal ve katliam sürecinde ne NATO bileenleri ne de dier devletler ciddi bir itiraz yükseltip Afganistan halknn özgür iradesine yönelik bir vurgu yaptlar. Üstelik bu igal sürecinden Rusya ve ran da azami düzeyde istifade edebilmek üzere konumlanrken Çin meseleye iki düman unsurun birbirini olabildiince ypratt keyif verici bir manzara olarak seyretmekle yetindi. NATO ordularnn güle oynaya gelip yakp yktklar Afganistan corafyasnda ina etmeye yöneldikleri modern ulus devlet, Batc-seküler toplum ve Amerika hesabna bölgede ileri karakol eklinde tasarlanan ordu modeli büsbütün ve hzla çöküp buharlat.

Kaçak Mareal, Firari Cumhurbakan

“Batan gemiyi önce fareler terk eder” sözünü teyid edercesine kendisine büyük ümitler balanan Amerika ve NATO ibirlikçisi asker-sivil aktörler Taliban’n ilerleyiini durduramadklar gibi ülke dna svp kaçtlar. Cumhurbakan Eref Abdülgani emrine tahsis edilen milyarlarca dolar ve bürokratik kadrolar, Mareal Rait Dostum gibi sava aalarysa kendi halkna namlu dorultmak üzere eitilip donatlan ordu birliklerini geride brakp kaçtlar. Arkalarnda büyük bir utanç, ar cezalk binlerce suçtan baka efendilerini de muazzam bir aknla sürükleyen hayret duygular braktlar sadece. Onlar Amerika ve NATO ordularna, Amerika ve NATO ise kiralk siyasetçilere ve bölgede sava aas olarak tannan lejyoner birliklerine güvenmenin bedelini ödüyorlar. Afganistan tablosuna bakarken 20 uzun ve zorlu igal sürecinin oluturduu enkazda yerli-yabanc demeden kimin ne kadar pay olduunu tespit ve ifa etmek gibi bir sorumluluumuz da var. Ancak resmi manada hiç özür dilemeden, emperyalist igal ve ykma dair ödenecek tazminata deinmeden, katlettikleri ve sakat braktklar insanlara dair bahis açmadan yine pikince ve arszca Afganistan’n iç ilerine ve bölgeyle ilikilerine nizamat vermeye kalkyorlar.

Amerika’nn ikence üssü ve toplama kamp olarak ilettii ve Afganistan bata olmak üzere dünyann dört bir tarafndan kaçrlp getirildikleri Guantanamo’da hayatlar karartlan Müslümanlar konumaya neden frsat bulamyoruz? Neden Cenk Kalesi ve ibirgan’da delik deik edilen bedenleri, düün konvoylarnda veya cenaze-taziye evlerinde balarna bomba yadrlp paramparça edilen Müslümanlarn hakkn-hukukunu konuamyoruz? Çünkü BBC, VOA, Euronews gibi yayn kurulularndan servis edilen kimi seküler-Batc kadnlarn, kapatlan güzellik salonlar çalanlarnn, ekranlarda magazin program yapan gazetecilerin korku dolu beyanlarn dinlemekten bütün dünya helak oluyor. Servis edilen üzüntünün öncelii ve büyüklüü hüzünlü bir ses tonu ve gözyalar eliinde ekranlara, “Taliban bizi öldürmek için peimize dütü. Afganistan’da artk yaamamz mümkün deil!” türü mesajlar geçen kadnlarn videolar bize kimler için ve ne derece üzülüp endielenmemiz hususunda kriterler sunuyor.

Sürekli Suçlayp Alay Ederlerken Hiç Tanyamadlar

Taliban’ gericilikle, terörle, katliamla, ülkeyi cehenneme çevirmekle suçlama yar öyle bir hal alyor ki insan ister istemez Amerika ve NATO ordular keke hiç çkmasa Afganistan’dan diyesiniz geliyor. Türkiye’de siyasetin ve kamuoyunun bir ksm da bu çizgide seyrediyor hâlâ. Kemalistler, sol-sosyalistler, milliyetçilerin yannda bir ksm muhafazakar-dindar çevreyi de görebiliyoruz maalesef. ki-üç banka ATM’sini tahrip edip, birkaç halk otobüsünü molotoflayarak emperyalizme kar devrimci durularn ispatlayan örgütler, Taliban’n Amerika ve NATO’ya kar zaferle sonuçlanan 20 yllk savana burun kvryor, çamur atyor. Ankara ve stanbul bata olmak üzere ülkenin dört bir tarafnda sivil halka kar bombal araçlarla terör saldrs yapan, kah Amerika’nn kah Rusya’nn eitip donatt PKK-PYD’yi halklarn kardelii için savaan devrimci örgüt ilan edip goygoyculuunu üstlenen sol-sosyalist çevreler tabiatlar gerei en akld komplo teorilerine sarlyorlar. Taliban Amerika ve NATO ile savamam, savaamazm çünkü Taliban’ CIA kurmu, slami direnii Yeil Kuak projesi kapsamnda Pentagon örgütlemi!! Zaten uydurduklar masala inanacak olursak emperyalizme kar sava her zaman için sol ve ulusalc örgütler üstlenirler, slami hiçbir örgütün böyle bir mücadele içinde yeri olamaz. in tuhaf ve ac taraf bu apalca ajitasyon ve propagandalarn Müslüman mahallelerde bile müteri bulabilmesidir.

300 bin kiilik bir ordunun yan sra binlerce polis, milis ve istihbarat mensubundan oluan Amerika-NATO ibirlikçisinin nasl paramparça edilip sahadan silindiine henüz hiç kimse ciddiyetle kafa yormuyor. Dahas Amerika-NATO envanterine ait uçak, helikopter, zrhl personel tayc, uçaksavar, makineli tüfek, termal kamera, gece görü dürbünü ve mühimmat Taliban ganimet olarak ele geçirmesiyle askeri gücünü nasl katlad üzerinde henüz gerçekçi hesaplar yaplabilmi deil. Bu kapsamda silah ve mühimmat ibirlikçi ordusuna brakan Amerika-NATO çekildikten sonra geride belki de bir yirmi yl daha sürecek çok kanl bir iç sava hesab yapyordu. Çatma ve kaos üzerine yaplan yatrm ibirlikçi ordunun çöküüyle birlikte Bat’ya büyük bir rezalet ve kayp olarak geri dönmütü. ç savaa yaplan yatrm, kronik kaos ve bitimsiz çatma üzerine yaplan hesaplar iflas etti. Ancak hâlâ Amerika-Taliban arasnda çok gizli anlamalarn varlna atf yapanlar, Amerika’nn çok çok daha büyük igal planlar ve stratejik yatrmlar yapmak üzere taktik bir geri çekilme görüntüsü verdii iddia edecek kadar vesvese ve vehimlerle hareket edenler çkyor.

Amerikal yetkililerin. “Geride kalan o silah teknolojisini asla kullanamazlar” dedikleri vakitlerde Taliban, Kabil havaalan üstünde Black Hawk helikopterlerini uçurup halk selamlyor, C130 Hercules uçayla deneme uçular yapyor, Kabil Uçu Kulesi’nden poz veriyordu. Afganistan’n da Taliban’n da eksii gedii çoktur ama bu eksik gedikleri amaya matuf erefli bir iradeyi, izzetli ve iffetli bir direnii temsil ettiini unutmayalm. Sovyetler Birlii’nin ardndan Amerika ve NATO’yu da Tora Bora dalarna gömen, Kandehar’dan Mezar- erif ve Herat’a kadar ülkenin her köesini igalcilere ve ibirlikçilerine dar eden Taliban’ tahfif eden, alay konusu yapanlar büyük bir yanlgya dütüler. Umarz bu büyük yanlgda inat edilmez.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Kenan Alpay
08-09-21
E mail: yeniakit.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
AFGANÝSTAN FÝYASKOSUNUN BÝLEÞENLERÝ
Online Kii: 29
Bu Gn: 70 || Bu Ay: 6.052 || Toplam Ziyareti: 2.929.238 || Toplam Tklanma: 58.620.563