HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : ÝKTÝBAS / ÇARPIK VAZÝYETLER
Okunma Says: 4044
Yazar: Meryem Aybike Sinan
ÇOCUKLARIMIZ NÝÇÝN HEP YABANCI KAHRAMANLARDAN HOÞLANIYOR?

Önce Tipi Tip, sonra Bakugan, hani bizim kahramanlar?

Hatrlyorsunuz deil mi Tipi Tip sakzlarn?

Kenger ve damla sakzndan sonra tantmz ekerli ve çizgi kahramanlar olan bu sakz belki de içene sardklar çizgi kahraman “Tipi Tip’in” maceralar için alr çinerdik. Bizim kuan çocuklar için Teksas, Tommiks, Zagor gibi çizgi roman kahramanlar önemli kiiliklerdi. Ancak bizim evde yasakt bu tip kitaplar okumak.

Babacmn bütün yasaklarna ramen aabeylerim gizlice eve sokar ders çalr gibi yaparak mutlaka okurlard bu kitaplar. Tabii bendeniz de bu hararetle okuduklar kitaplar merak eder, aabeylerimden izinsiz, gizlice bir hafiye gibi takip edip sakladklar yerden bulur mutlaka okurdum. Kanyakç, Köfteci ikilisinin maceralarn hiç unutmadm açkças.

Ancak biz bunlar okurken bizim medeniyetimizin kahramanlarn da okurduk. Mesela Hac Murat, Yüzba Volkan, eyh amil gibi kahramanlar da vard bizim dünyamzda.  Batl kahramanlarla kyaslardk ve zaten hep bizim kahramanlarmz idolümüz, olurdu.

imdi bunlarn yerini Bakugan gibi, Barbie, Ninja Kaplumbaalar gibi bir takm yabanc figürler gümbür gümbür bizim çocuklarmzn önünde silah sallyorlar, bütün vicdani ve ahlaki yasalar sonuna kadar çineyerek, gücün en önemli meziyet olduu tezi ileniyor. Asl olann nasl ve ne ekilde olursa olsun baar olduu tezini çocuklarmzn tertemiz beyinlerine nakediyorlar adeta. Üstelik bu kahramanlarda hak, adalet,   vicdan, sevgi, merhamet, inanç gibi insani ve ilahi moral deerler hiçe saylarak, bu deerleri yok sayarak sadece karsndakini nasl yok ederiz, nasl öldürürüz, nasl üstesinden geliriz ve nasl kar taraf hezimete uratrz düüncesi öne çkartlmakta ve insan yürei es geçilmektedir.

Neredeyse bütün nternet oyunlar ve televizyonlarda gösterilen çizgi film figürleri bu anlayla yava yava çocuklarmzn iç dünyasnda telafisi mümkün olmayan derin çatmalara ve hissizlie yol açmaktadr.

Peki, biz neden hala bu alanda büyük bir hiçliin içindeyiz ve bu tür çalmalara kar yerli ve bizden olan eserleri ortaya koyma noktasnda büyük bir gaflet içindeyiz?

Çocuk edebiyat alannda eserler ortaya koyan onca yazarmz neden bu alan es geçiyor?

Çaa uygun yerli figürleri ve kahramanlar neden ortaya koyamyoruz?

Çünkü bu alan önemsemiyoruz. Çocuk edebiyatn kaale almyor ve yetikinler olarak sadece yetikin edebiyatn ciddiye alyoruz. Hala bizden veya yerli kahraman dendiinde “Kelolan” “Nasrettin Hoca” gibi kahramanlar aklmza geliyorsa burada ciddi bir sorun var demektir.

Bizlerin çocukluundaki kahramanlar Teksas, Tommiks, Zagor gibi çizgi kahramanlar o kültürde çoktan  yerini daha yeni ve güncel kahramanlara brakt. Çaa teknik olarak adapte olmu, bilgisayar kullanan ve bu bilgisayarlarda savalar kazanp kaybeden, bilimsel anlamda en üst seviyede birikime sahip kahramanlar piyasaya sürdüler ve imdi milenyum çocuklar onlarla hayal dünyalarn besliyor.

En azndan bizim çocukluumuzun çizgi kahramanlar daha insani özelliklere sahiptiler. Espri yapan, dini motifleri kullanan, acma hissi uyandran, hakszlk karsnda bir duyarllk uyandran metinler söz konusuydu.

imdilere geldiimizde bunlarn yerine sadece güç kimdeyse doru ve asl olan, hayran olas kahraman odur ne yazk ki! te bu yüzdendir ki çocuklarmz edebi metinleri skc bile bulmaktadrlar. Edebi metinlerden çabuk sklmakta, özellikle bir parça tasvir, edebi sözcük varsa tahammül edememekte gözleri ve ruhlar aksiyon ve buna bal olarak çarpc vakalar aramaktadr!

Kan ve ölüm aramaktadrlar mesela!

Hatta yaanlan mekânlar yok edilip baka dünyalara seyr-i sefere çklmaldr. Sürekli yok eden, sürekli zayf taraf tüketen, zaman zaman cinsellik çartran, kzlarn çok güzel, erkeklerin çok güçlü ve yakkl olduu fikri öne çkartlmakta ve çocuklarmzn alglarna o kahramanlarn fiziksel özellikleri yerletirilmektedir. Özellikle kzlarmzn neredeyse her anlamda birbirlerine benzemeye çalmalar, ayn tiplerin örnek alnmalar sebebsiz deildir. Her genç kz kendini Barbie bebek gibi güzel! görme eilimindedir.

Bir genç kzn güzel kabul edilebilmesi için mutlaka altn sars ve upuzun saçlar olmal, oldukça uzun bir boyu, kl gibi ince bir beli olmal ve renkli gözleri olmaldr. Bir göz doktoru arkadam, son yllarda renkli gözlü görünmek için bir problemi olmad halde gidip renkli lens takmak istediini söyleyen genç kzlar arasnda bir patlama yaandn söyledi.

Zaten çevremize dikkatlice baktmzda gözleri cam gibi parlayan kzlarmz görüyoruz artk. Artk o masum halleriyle, saf ve temiz duru halleriyle tandmz genç kzlarmz yok. Yok, artk ak kuulara benzeyen kzlarmz. Sokaklarda küçük kadnlar görüyoruz neredeyse. Kollarnda tuhaf tuhaf çantalar, burunlarnda hzmalar, takma kirpikler, takma gözler, boyanm saçlar ve daha bir sürü ey… Hepsi kendini birer “Barbii bebek” sanarak yürüyorlar souk ve acmasz caddelerde.

Aklm zorluyorum, hatrlamaya çalyorum. Bizim liseli olduumuz yllarda biz nasldk diye? Saçlar iki örüklü, diz altnda formalar, boyunda kurdeleler ve zarif kunduralar dnda hiç bir ey gelmiyor aklma. Kzlarmz ne kadar sade ve duruydu o yallarda.

air Yavuz Bülent Bakiler “komularm” adl iirinde bu hususa parmak ister gibidir;

Önceleri yurdumun ak tenli kzlarnn
Türküler gibi içten, scak halleri vard
Kzlar ki ince, uzun ve mahzun kuulard
Kuularm nerdesiniz?


O zarif ve mahzun kuular kendi ellerimizle ta çocukluklarndan itibaren yabann ortaya att çeitli çizgi kahramanlarla, görüntülerle kendi ellerimizle yok ettik.

Erkek çocuklarmzda da durum farkl deil. Giyim kuamlarndan tutunuz da davran biçimlerine kadar hepsi yabanc ve sorunlu!

O halde ne yapmak lazm?

Yaznn tamam için tklaynz.


Yazar: Meryem Aybike Sinan
30-11-10
E mail: haber7.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
ÇOCUKLARIMIZ NÝÇÝN HEP YABANCI KAHRAMANLARDAN HOÞLANIYOR?
Online Kii: 28
Bu Gn: 616 || Bu Ay: 5.708 || Toplam Ziyareti: 2.928.785 || Toplam Tklanma: 58.611.157