
| Kategori : ÝKTÝBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazýlar | Okunma Says: 519 |
Taliban’la resim vermek ya da vermemek
Nihayet dün akam itibariyle Türkiye de Taliban yönetimiyle üst düzey temas kurabildi. Nihayet diyoruz çünkü bata 29 yl boyunca Afganistan’da igal ve katliam politikalar örgütlemi Amerika olmak üzere Rusya’dan Fransa’ya, Çin’den ran’a hemen bütün devletler NATO igaline son vererek hükümet kuran Taliban yönetimiyle youn ve açk bir dizi temaslar kuruyorken Türkiye maalesef ciddi bir diplomatik baar ortaya koyamad. Haftalar boyunca Afganistan meselesi Türkiye’de adeta Kabil Havaliman’nn iletilmesine ve NATO’yla birlikte Afganistan’a intikal etmi askeri birliklerin ülkede kal üzerine anlama yapmak üzere kilitlenmi bir vaziyette tartld duruldu. Öyle ki Türkiye’de devlet-hükümet ve medya kabul görmeyen bu srar sebebiyle Taliban yönetimine kar son derece krgn ve kzgn bir tutum taknd.
Türkiye ile Taliban yönetimi arasndaki ilk açk ve resmi temas Kabil Büyükelçisi Cihat Erginay’n 23 Eylül’de Dileri Bakan Vekili Emirhan Muttaki’yi ziyaretiyle kuruldu. Maarif Vakf okullarnn durumu, insani yardm, salk, göç ve mülteciler sorunu gibi konularn müzakere edildii görümenin üzerinden üç hafta sonra Dileri Bakan Vekili Emirhan Muttaki liderliindeki geni bir heyet Türkiye’ye ziyarette bulundu. Ziyaretin Dileri Bakan Mevlüt Çavuolu’nun ziyareti üzerine gerçekletii ifade ediliyor. Ancak THY’nin Doha’dan gelen tarifeli uçanda VP koltuklarnda uçuu gerçekletirip stanbul’a inen Taliban heyetini kimin karladn örenmek bir türlü mümkün olmad. Taliban Heyeti bir örgüt adna deil Afganistan halknn meru temsilcisi olarak Türkiye’ye gelmiken maalesef kabul salonunda kendi kendilerine otururken çekilen resimleri servis edildi ajanslar tarafndan. Dahas kendilerini bekleyen araçlara geçen Muttaki ve heyetinin verdii selam alacak, sallad ele karlk verecek hiçbir kimse gözükmüyordu ortalkta.
Taliban’la yan yana gelmenin mükül olduu, bütün dünyada canavar gibi resmedilmi sakall-sarkl, terlikli mücahit liderleriyle el skarak ve gülerek fotoraf vermenin büyük bir imaj krizine sebebiyet verecei düünülmü olmal. Herhalde bu sebeple Muttaki-Çavuolu görümesine ait geçilen tek karede maskeli olan Dileri Bakan Çavuolu’nun önden deil yan profilden çekilen resmi bulunuyordu. Türkiye’de sk sk Afganistan halk ve ülkesiyle tarihi dostlua, slam kardeliine, komuluk hakk ve mücadele dayanmasna dikkat çeken hakl vurgular tekrar edilir oysa. Fakat gelin görün ki bütün o dostluk, kardelik, dayanma vurgularna ramen Taliban temsilcileriyle bir araya gelmekte, yan yana fotoraf vermekte pek çok emperyalist devletten bile geri kalnd.
Peki, Taliban’ bu kadar sakncal yapan, siyaset ve medyay çekimser klan, temaslar örtülü veya dolayl kurmaya iten sebepler neydi? Taliban hareketi bir ülkeyi igale mi girimiti? Yoksa igal ettii bölgelerde tehcir ve katliam politikalar icra eden barbar bir örgüt mü duruyordu karmzda? Bu veya benzer sorulara kimse kolay kolay “evet, suçlar aikâr, sicilleri kirli” diyerek cevap veremez. Çünkü Taliban örgütü Amerika’nn öncülük ettii NATO ordularna kar 20 yl boyunca sabrla-sebatla savaarak zafer kazanm bir meruiyete sahip. Bu hareketin kurucu kadrolar daha önce de Sovyet Rusya igaline kar 10 yl boyunca direnerek Afganistan halknn desteini kazanmken hangi sebeple ve neyle suçlanp tahkir edilecekler? gale teslim olmadklar, katliama rza göstermedikleri, slam düman emperyalist politikalara ibirlikçilik etmedikleri için mi suçlanacaklar? Oysa Afganistan’a Amerika’dan, Rusya’dan, ran veya Çin’den bakmak acnas bir zavalllk, mide bulandrc bir yabanclamadr.
Bu süreçte Taliban’a üst perdeden tavsiyede bulunmak, diskur çekercesine nasihat etmek pek bir moda oldu. Daha önce Cumhurbakan Erdoan tarafndan gyablarnda dün de bizzat Dileri Bakan Çavuolu tarafndan Türkiye adna baz nasihatler yapld, tavsiyeler verildi. Doal hatta güzel bir tutumdur tavsiye ancak karlkl olarak iledii zaman yani tavsiyeleme eklinde tahakkuk ettii vakit. Ne söylenmi Taliban Heyetine bir göz atalm isterseniz. u söylenmi mesela: “Ülkenin birlii beraberlii için kapsayc olmalar gerektiini en bandan beri söylüyoruz. Bugün bir kez daha anlattk.”
Birlik beraberlik mesajnn yanl hiçbir yönü olmaz, olamaz m desek yoksa kimlerle beraber hükümet kurulmas tavsiye ediliyor diye iin arka plann anlamaya m çalalm? Çünkü Türkiye’de Cumhurbakan Erdoan’n kelimeleriyle “yumuak bir geçi hükümeti” beklentisini ifade etmi, “tüm etnik gruplar kucaklama” yönünde tavsiyede bulunmutu. Ancak bu mesajlarn açk adresi Raid Dostum gibi 10 yl gibi bir dönem Rusya hesabna daha sonra 20 yl süreyle Amerika ve NATO ordularna lejyonerlik etmi kiralk katillerle birlik-beraberlik görüntüsü verilmesiyse bu tavsiye olmayacak duaya amin demekten öteye berbat bir durumu ve duruu temsil eder. Afgan halkna silah çeken, igal devletleri hesabna ülkeye kan kusturan çetelerle siyaset yaplr, ülkeye adalet getirilebilir mi? Zaten genel af ilan edilmi, hiç kimseye yönelik infaz, malna el koyma, hapsetme, görevinden el çektirme gibi bir yol tutulmamken bu yönlü tavsiyelerin hiçbir ie yaramayaca besbelli deil mi?
Taliban yönetimi dönüp de Türkiye’ye “FETÖ’nün darbeye kalktn unutun, silahl- istihbaratç kanadyla i tutun” veya “PKK’nn 40 yl süren terör faaliyetleri üzerinde çok taklmayn, Kandil’deki lider kadrosunun tecrübe ve birikimlerini deerlendirin” türünde lakrdlar etse ve bu münasebetsizlie de “Türkiye’ye milli birlik ve beraberlik tavsiye ettik” dese ne diyeceiz? Velhasl Afganistan’la eit artlarda, kardelik ve dostluk hukukuna uygun temaslar kurmakta Türkiye cesur ve kuatc davranmaldr. Sadece havalimannda ve Kabil’de deil, Özbek ve Türkmenlerle snrl olmakszn bir bütün olarak Afganistan ülkesi ve halkyla dostluu, dayanmay ve paylamay gündemine almaldr. Etnik veya mezhebi deil, dar bölge ve kstl-snrl iletmecilik mantndan uzak bir biçimde Afganistan politikasnda Türkiye en geni ve en derin slam’dan ve hukuktan neet eden kardelik ve komuluk sorumluluunu kuanmaldr. Azerbaycan ve Afganistan’da deien dengelerle beraber Türkiye’nin eer doru ve zamannda deerlendirebilirse ufku, kabiliyeti ve imkanlar tahmin edilenlerden daha fazla artacaktr. Çekimser tutumlar, basit imaj hesaplarn, dar hizipçilik mantn terk ederek effaf, kuatc ve dayanmac hareketi fiilen ve sabrla sahaya uygulamak elzemdir.
Yazar: Kenan Alpay |
15-10-21 |
||
| E mail: yeniakit.com | Tweet | ||