ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DİL KALESİ
Okunma Sayısı: 3330
Yazar: Ahmet Selim
TÜRKÇE RÛHUMUZ


Türkçe her şeyim

(...)
Ben her şeyimi Türkçe ile öğrendim. Dinimi, terbiyemi, kültürümü, düşüncelerimi, sanat ilgilerimi, her şeyimi... Türkçe olmazsa ben yok olurum. Türkçe okuyamamak, Türkçe yazamamak, Türkçeyi kullanarak yaşayamamak, benim için manevî-ruhî ölüm demektir. Tabii ki; Osmanlı Türkçesi de Türkçe'dir, Yûnus'un dili de Türkçe'dir, günümüz Türkçesi de Türkçe'dir. (...)


Türkçe hepimizin dili


(...)
Mehmed Akif Arnavutça, Ömer Seyfettin Çerkesçe bilir miydi, yahut ne kadar bilirdi? Ne kadar bilirlerse bilsinler, onlar Türkçe'nin ustası ve sevdalısı idiler.  Şu iletişim devrinde; bırak radyoyu, televizyonsuz evin bile kalmadığı şartlarda, ilk öğretimin son derece yaygın olduğu bir uygulama içinde, "Türkçe bilmeyenler çok" demenin samimiyetle bağdaşmadığına inanıyorum. Hele bunların aydın kesimi, kendi etnik dilleriyle asla kıyaslanamayacak biçimde "etkili ve seviyeli bir Türkçe"yi konuşabilecek, okuyup yazabilecek durumdadır. Yani bu ülkenin aydınları, hangi etnik ilginin sahibi olurlarsa olsunlar, Türkçe karşısında eşit durumda ve mesafededirler, Türkçe hepimizin dilidir.(...)

 
Ana dili

 
(...)
Ana dili, bir insanın, kendi ülkesinde sıfırdan başlayarak ve "yaşama" yoluyla öğrendiği dildir. "Annesinin, onun da annesinin" bildiği dil falan değildir. Benim annem de Arnavutça konuşurdu bazen; ama benim ana dilim Türkçe'dir. Yabancı dil, çalışılarak öğrenilen dildir; ana dili ise yaşanılarak öğrenilen dildir.(...)

Bergson, "Hiç kimse ana dilini konuştuğu gibi konuşamaz bir yabancı dili." diyor. Çok da doğru söylüyor. Anadil rûhumuzun dilidir, rûhuna nüfûz edebildiğiniz dildir.


Türkçe maddî ve mânevî coğrafya bütünlüğümüzün sesi


(...)
Türkçe her yöre için türküler üretmiştir ve hepsi aynı zevkle ve sahabetle söylenip dinlenilmiştir. Şarkılar da öyledir. Hepsi bu toprağın, bu "maddî-mânevî" coğrafya bütünlüğünün ve genişliğinin sesidir.(...)

 

 

Yazar: Ahmet Selim
04-08-09
E mail: Mail Adresi Yok
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TÜRKÇE RÛHUMUZ
Online Kişi: 28
Bu Gün: 213 || Bu Ay: 9.436 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.111 || Toplam Tıklanma: 51.941.992