
| Kategori : / MAÂRÝF (Eðitimle Ýlgili Yazýlar) | Okunma Says: 547 |
deolojik körlük sebebiyle bazlar karma eitimin karaya oturduunu ve pedagojik ham ölü olduunu görmüyor. Bursa Mithat Paa Ortaokulu Müdürü Haydar Akn, ideoloji esiri eitimcilerin ikayetleri sonucu görevinden alnd; duyarl ve bilinçli velilerin, Yeni Akit’in ve karma eitim konusunda epeyce aratrmalar yaynlam olan Eitim Bir-Senli eitimcilerin tepkileri sonucu görevine iade edildi, Haydar Akn hakkndaki soruturma sürüyor.
Karma eitim toplumda kadn erkek eitliini salamak amacyla 1968’li yllarda feministlerin çabalar sonucu ortaya konmu bir projeydi. Toplumsal projeler en geç 20 ylda sonuç verir. Bat’da eitimciler 1988’lere gelindiinde karma eitimi masaya yatrdlar çünkü toplumda kadn erkek eitlii salanmamt. Der Spiegel, konuyu kapak yapt ve öyle yazd:
“Karma eitim, 60’l yllarn sonunda büyük bir reform olarak kutland. Yanl o zaman yapld. O zaman öretmenler, bilim adamlar ve politikaclar karma snflarn otomatik olarak toplumda kadn erkek eitliini salayacana inanyorlard. Aratrmalar daha net gösteriyor ki reform düüncesi, son yüz yln en büyük pedagojik yanl idi.”
Karma eitim, 1960’l yllarn sonunda Bat’da yaygn bir ekilde, özellikle resmî okullara tatbik edildi. Kilise okullar ve özel okullar, istisna kabul edildi.
Bir proje 20 sene içinde netice vermelidir.
1980’li yllarn sonuna gelindiinde toplumda kadn-erkek eitlii salanamad, kadnlar toplumun üst kademesinde yer almad, kadn-erkek arasndaki ücret fark giderilemedi, kadnlar daha az kazanyor, daha çok isiz kalyor.
Bunun üzerine karma eitim yeniden tartlmaya baland.
Okullarda cinsel taciz önlenemedi.
Karma eitim kadnlara bir ey kazandrmad, üstelik erkeklere zarar veriyor.
Aratrmalarn ortaya koyduu gerçekler, politikaclarn, eitimcilerin ve pedagoglarn, karma eitime bak açsn deitirdi. Kuzey Rhein Westfalen eyaletinin sosyal demokrat Eitim ve Bilim Bakan Gabriele Behler, 2000-2001 öretim yl banda bütün okullara birer yaz göndererek, imkânlar ölçüsünde ve kademeli olarak ayr eitime geçmelerini emretti.
Bakan Behler fizik, kimya, matematik, bilgisayar, el ii derslerinde kzlara ayr eitim verilmesini istedi.
Sosyal demokrat Eitim ve Bilim Bakan Behler, karma eitimin getirdii zararlar dolaysyla sorgulanmasn istedi, öyle dedi:
“Benim yamdaki bütün hanmlar gibi ben de kz lisesinde okudum. O zamanlar bu ayrm can skc buluyordum. 70’li yllarda hepimiz, karma eitimin erkeklerle kzlar arasnda ans eitliini salayacana inandk. Meer bu, ar iyimser bir bak açs imi zira bugün sadece aznlk denecek kadar az kz, üniversitede elektronik, fizik eitimi görüyor. Buna karlk, kzlarmz youn bir ekilde edebiyat ve dil bölümlerini seçiyor. Oysa bu bölümler onlara daha az ücret ödenen ve sklkla isiz kalnabilen meslekleri kazandryor.”
Der Spiegel netice olarak unu yazd:
“Yüzyln en büyük pedagojik yanl karma eitim, karaya oturdu.”
Amerikal bilim kadn Prof. Dr. Sigrid Metz-Göckel, ayr eitimin kadnlar hayata iyi hazrladn ve hayatta baarl hâle getirdiini tespit etti. öyle diyor:
“Kz üniversitelerinden mezun olan kadnlar, yeni aratrmalara göre, i hayatnda ve bilimsel çalmalarda çok baarl.”
Bayern Kültür Bakanl dergisi Schule-Aktuel unlar yazd:
“Pedagojik bir ham ölü. Karma okul kzlar aptallatryor.”
Kültür Bakanl adna aratrmalar yapan Doç. Dr. Ilse Brehmer, u tespitleri yapyor:
“Tekrar tekrar yaplan aratrmalar gösteriyor ki radikal çözüm kz okullarnn açlmasdr. Geleneksel kz okullar korunmal, kz okulu isteyen inisiyatif engellenmemeli. Karma okullar, mutlaka reforma tabi tutulmal.”
Baden Württemberg eyaleti eitim bakan Hristiyan demokrat Anatte Schawan, sosyal demokrat Gabriele Behler, Yeiller Partisi bakan Claudie Rott, Scheswig Holstein eyaleti eski babakan sosyal demokrat Heide Simones, feminist Dr. Maria Anna Kreienbaum ayn fikirde. Hepsi aratrma sonuçlarna saygl.
Aratrmalar ortaya koydu ki, kadn ve erkeklerin ilgi alanlar farkl, hedefleri, örenme biçimleri farkl. Kadnlarn beyinlerinin sözel zekâ bölümü erkeklerden %11 daha büyük. Bu sebeple sözel derslerde erkekler kzlara yetiemiyor.
Erkeklerin beyinlerinin toplam arl kadnlardan büyük. Erkekler bir alanda kendilerini ispatlamak zorunda hissettiklerinde bütün güçlerini harcyor ve mutlaka sonuca gitmek istiyorlar, sonuç alncaya kadar çalyorlar. Güçlü olma, kazanma yarn sonuna kadar sürdürüyorlar.
Her iki cinsin düünme, ilgi ve hedefleri farkl. Karma eitim hem erkeklere hem kzlara zarar veriyor. deal olan ayr eitim.
Milli Eitim Bakanl, Anayasa’nn 10. Maddesini dikkate alarak ayr eitim isteyen velilerin çocuklarna ayr eitim alma frsat vermeli, pedagojik olmayan karma eitim dayatmas son bulmal.
Beyin Vitamini: Yüzyln Pedagojik Yanl Karma Eitim isimli eserimde Bat’daki karma eitim aratrmalarn tercüme edip yaynladm ve bir eitimci olarak deerlendirdim. Konuya ilgi duyanlara tavsiye ederim.
Yazar: Ali Erkan Kavaklý |
01-04-22 |
||
| E mail: yeniakit.com | Tweet | ||