HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / MAÂRÝF (Eðitimle Ýlgili Yazýlar)
Okunma Says: 587
Yazar: D. Mehmet Doðan
Seçimden önce, seçimden sonra: Eðitimin “e”si, maarifin “m”si!
Seçimden önce, seçimden sonra: Eitimin “e”si, maarifin “m”si!Seçimi kaybedenler, neden kaybettiklerini düüne dursunlar, kazananlarn da düünmesi gereken hususlar var. Kaybedenler bir kere düünecekse, kazanan 5, 15, 25… düünecek!

Çünkü kazanrken kaybettiren bir mekanizma onlarn eliyle iletiliyor.

Zaferinden malubiyet çkarmayan yeni hamlelere ihtiyaç duymaz!

Hep söylüyoruz: 20 yllk iktidar çok ey yapt, Türkiye’ye maddî anlamda ça atlatt. Maddî gelime daha önceki dönemlerle kyaslanmayacak seviyelere yükseldi, bu manevî kalknma ile paralel yürütülen bir gelime olmad. Maddemizi, fiziimizi büyüttük, mânamz ihmal ettik. Maddi vatanmz koruma kararllmz, manevi vatanmz sözkonusu olunca gösteremedik.

Bu son seçimdir!

Millî eitim sistemi sürekli olarak muhalefetin bâtl zihniyetini yaygnlatryor. Ailenin eitimdeki rolü ikinci, üçüncü plana dütü. Okul, sosyal medya öne geçti. Bu mecralar çocuklarmzn yönlendirilmesinde daha müessir mevkide.

Bu iktidar maarif reformu yapamad, müfredat deitiremedi. Kendimize mahsus bir sistem gelitiremedi. lk öretimi yüzde yüze çkard. Cumhuriyet’in onuncu ylnda okul çandaki çocuklarn ancak yüzde 15’i okuyabiliyordu. imdi yüzde yüz!

Orta öretim de “mecburi öretim” kapsamna alnd. Yakn zamanda orada da yüzde yüz denilecek. Üniversiteler yaygnlat, memleketin bütün ehirlerinde üniversiteler açld. Yüksek lisans, doktora yapanlarn oran hzla yükseliyor. Peki ne oluyor? Bu sistemin yetitirdiklerinin büyük çounluu size oy verenleri “câhil”likle suçluyor!

Meselenin temelinde zihniyet, zihniyetin temelinde “dil” var!

Maarif “eitim” yapld. Bir de bana “milli” eklendi.

Eitim “maarif” olabilir mi? Bu kelime ve ayn kökten kelimeler dikkate alnrsa, bu imkânszdr.

Eitim “terbiye” karl uyduruldu.

imdiki durum: Tahsil eitim, tedris eitim, tedrisat eitim, talim eitim, yetitirme eitim! Eitim denilince en son “terbiye” akla geliyor!

Memlekette eitimli çok, fakat terbiyeli az!

imdinin eitimcilerinden yukarda geçen kelimeleri duyan, bilen var m?

Varsa da aznlktadr!

Bir kimse “eitim” diyorsa aslnda ne demek istiyor, bunu anlamak epeyce gayret gerektiriyor.

Cumhuriyetin 100. ylndayz, artk bunlar konumak zorundayz: Cumhuriyet’in balangç yllarnda yok saylan “millet”in yerine sentetik bir “ulus” geçirilmek istendi. te o ulus nasl dinden uzaklatrlmak istendiyse, dini bilme arac olan “dil”den de uzaklatrld. Kendi medeniyet köklerimizden böyle koparldk. Bu limonluk mahsulü “ulus” 1940’tan beri “millî” eitim eliyle habire sun’i gübre ile gübrelenip, hormonlanp duruyor. Sonunda bir hayli mesafe kat edildi. Geldiimiz nokta u:

Aslnda ilk adm kabullenmektir! Bir mesele vardr, dallanp budaklanmakta, her tkanlan noktada karnza çkmakta ve çözümü gittikçe zorlamaktadr. Fakat bu öyle bir meseledir ki meselelerin meselesidir! “nsan yetitirme” elbette bütün zamanlarda meselelerin meselesidir!

Buna imdilerde “eitim” diyorlar! Bu maarif karl olarak kullanlyor, tekraren söyleelim: Eitim bizi ârif yapmaz, belki bilgili yapabilir. Terbiye de etmez. Bilmek amaç olabilir mi? Bilmek araçtr, fakat bugün amaç olarak görülmektedir.

Türkiye’de dil dünyann hiçbir ülkesinde olmad ekilde devrim konusu yaplmtr. Bütün devrimler bir tarafa, dil devrimi bir tarafa.

“apka devrimi”, o ac günleri, yani boynuna yal urgan geçirilen masum insanlar, donanma gönderilip top atna tutulan ehirleri unutmusak, artk bu devrim bizde tebessümden baka bir tesir uyandrmyor demektir. Harf inklab, Fransz filozofu Derrida’nn “katliam” alarak nitelendirdii ykc devrim dahi olup bitmitir. Medreselerin yokluunu fazla hissetmiyoruz da tekkelerin yokluunu hissetmemek mümkün deil. Onlar edep mektepleri idi! Tekkeler kapand, edep hayatmzdan çekildi. Bu sözümden zamane tekkecileri kendilerine bir pay çkarmasn. Bugünün tekkelerinin çou cumhuriyet tekkesi olmutur. Öyle “eyh”ler var ki, dillerine Allah’ deil, “ef”i vird edinmitir! 

Edeb gitti, terbiye gitti, maarif gitti, irfan gitti, ârif gitti, muarefe kalmad…Dil devriminin temel kaynaklarndan Osmanlcadan Türkçeye Cep Klavuzu’nda “edeb”in karl “edev”. Uydurma “edev”i millette karl olan edep yerine koymak tam manasyla edepsizlik!

          Eitimde baarsz olmaya devam edecek miyiz?

Seçimden önce yazdk. Tabii iktidar partisinin seçim beyannamesine bakarak yazdk: Eitimde baarsz olmaya devam edeceiz!

2002’den beri gelip geçmi, birçounun ad san unutulmu her milli eitim bakan birtakm rakamlar öne sürerek kendi dönemlerinde nasl da baarl olunduuna anlatp duruyorlar.

Eitimde maddî baar var elbette, fakat özden, esastan yoksun. Bu eitim çocuklarmz Allah’, Peygamber’i tantmadan ilk öretimden itibaren “atatürk kültçüsü” yapyordu, imdi 20 ylda varlan nokta u: Ana okullar yaygnlat, “Devletin resmi ideolojisi/dini” daha küçük yalarda, ana okulunda çocuklara telkin ediliyor!

Müfredatn günün ihtiyaçlarna göre düzenlenmesinden önce esasl ekilde ele alnmas, tanzimi gerekir. Müfredat deimeden eitimde hamle yaplamaz. Maarif reformunun esas “müfredat”tr.

Beyannamenin eitim bölümünün eitimdeki en büyük noksanlmz ortaya koyduunu yazmtk: Bu sistemde terbiyeye yer yok ve uurlu nesiller yetitirmek akldan bile geçmiyor. Çocuklarmzn aidiyet sahibi olmalar, vatan, millet ve devlet uurlarnn gelitirilmesi; gençlerimize ne olursa olsun “baar”y, “çok kazanmay” aan bir ruh alanmas, ideal sahibi yaplmas; ahlakl fertler olarak yetitirilmesi eitimin meselesi deil midir? 

Çocuklarmz bilgi hammal yapalm! Fizikten ahlaka yükselmeleri için hiçbir ey yapmayalm!

          Eitimi ideoloji alama arac olmaktan çkarmalyz!

Kaybeden ittifakn “Ortak politikalar mutabak metni”nde eitime 8 sayfa yer ayrlm. Bölüm “Milli Eitimi bir ideolojik çatma alan olmaktan çkaracaz” cümlesiyle balyor. Bunu “tek parti ideolojisi dnda görülerin tezahürüne izin vermeyeceiz” eklinde anlayabiliriz. Millî eitimde ça geçmi resmî ideoloji dayatmaktan vaz geçilirse, hem ilim yönünden ciddi normalleme salanr, hem de ideolojik tartmalar ortadan kalkar. Metnin geri kalannda AK Parti’nin beyannamesi ile benzerlikler, aynlklar dikkat çekici. Kim kimden ald? Bu sorunun cevab u olabilir: Eitim bürokrasisi üst kademe hariç tek parti zihniyetini sürdürüyor. Hangi partide olursa olsun metni oluturanlar ayn kiiler veya ayn zihin yapsna sahip olanlar.  

6’l masann, daha dorusu CHP’nin rüveti kelam kabilinden dahi olsa Atatürk’ten, atatürkçülükten bahsetmeye ihtiyaç hissetmedii anlalyor. Atatürk iki yerde geçiyor. Biri Atatürk Havaliman konusunda, dieri Atatürk Orman Çiftlii…Atatürk Havaliman’n tekrar uçua uygun hali getireceklermi! Atatürk Orman Çiftlii projesine sahip çkarak ayn isimle bir Tarm Bilimleri Akademisi kuracaklarm! Bunlar alt bo vaadler. Millet Bahçesi haline getirilen, bir ksmna kocaman bir hastahane inaa edilen eski hava alann uçua uygun hale getirmenin makul bir gerekçesi olabilir mi? Ve ortalk, üniversite, akademi kaynarken yeni bir bürokratik yapya ihtiyaç var m?

          Atatürkçülük el mi deitiriyor?

Ak Parti’nin atatürkçü görünme kompleksi son zamanlarda dikkat çekici bir seviyeye yükseldi. “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün iaret ettii üzere ülkemizi muasr medeniyetler seviyesinin üzerine çkarma hedefini gerçekletirmede…” “Türkiye, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Yurtta Bar, Dünyada Bar’’ ülküsü, “ilkeli tarafllk” ve “dengede tam bamszlk” politikasyla” ve nihayet “Atatürk’ün ‘Benim manevi mirasm ilim ve akldr.’ vecizesi.

Sonuç olarak, iki farkl görünen kesimin eitim konusunda tek ittifak olarak görülmesi mümkündür. Zaten, CHP cephesinin Ak Parti’nin eitim politikasn ciddi ekilde eletirdii görülmemitir.

Kültürde de ayn paralellik vardr. Daha dorusu eitim ve kültür CHP kafasnn hükümran olduu, sa partilerin plan-programla sonuç alc ilere giritii sahalar deildir.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: D. Mehmet Doðan
11-06-23
E mail: tyb.org.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
Seçimden önce, seçimden sonra: Eðitimin “e”si, maarifin “m”si!
Online Kii: 39
Bu Gn: 637 || Bu Ay: 5.729 || Toplam Ziyareti: 2.928.812 || Toplam Tklanma: 58.611.593