HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / KADIN VE ÂÝLE
Okunma Says: 392
Yazar: Yasin Aktay
Aile nasýl kurtulur? Düþen nüfus nasýl artýrýlýr?

Aile nasl kurtulur? Düen nüfus nasl artrlr?Türkiye’nin dahil olmaya çalt Avrupa içinde en büyük avantajlarndan biri genç nüfusu. Gerçi bu nüfus ayn zamanda Avrupa’nn Türkiye’yi istememesinin en önemli sebeplerinden biridir de. Çünkü Türkiye’nin bu nüfusuyla gelecee dönük Avrupa içinde daha büyük bir arla sahip olma potansiyeli de tayor. Tabi, bu gerçekten de bu genç nüfusun hep genç kalma veya orta ve uzun vadede hep ayn oranlar korumas durumunda geçerli olabilecek bir potansiyel. Oysa belki 20 yldr herkesin farknda olduu bir gerçek var. Türkiye’de gittikçe yalanma süreci içinde hzla ilerliyor. Öyle bir hz ki, bir süre sonra Türkiye’nin de Avrupa ülkelerinden ciddi bir fark kalmam olma ihtimali bile beliriyor.

Türkiye statistik Kurumunca son yaynlanan istatistikler bu konuda yllardr görünen köye ulam olduumuzu gösteriyor. Nüfus art hzmz yüzde 1,51’e gerilemi durumda. Bu oran bundan sadece 22 yl önce yani 2001 ylnda 2,38 oranndayd. Yani 22 yl gibi ksa bir süre içinde nüfus art oranmz trajik saylabilecek hzda bir düü kaydetmi.

Bu gerçekten büyük bir tehlike ve üstelik bilhassa sayn Cumhurbakanmzn farknda olduu ve herkesi uyarmaya çalt bir tehlikeydi. O yüzden her vesileyle her çiftin en az üç çocuk yapmas gerektiini ifade ediyordu. Katld nikah törenlerinde, evlenen genç çiftlere evlilik cüzdanlarn teslim etmeden yapt konumalarda bu konuya yapt vurgu her nikahn adeta vazgeçilmez ritüeli haline gelmiti.

Geçtiimiz günlerdeki son kabine toplantsnn ardndan Erdoan bu tehlikeli gidiata bir daha deindi ve “nüfus kendini yenileme eii olan 2,1 seviyesinin altndadr. Bu Türkiye açsndan varolusal bir felakettir, tehdittir. Mevcut durum ülkemiz açsndan tolere edilebilir durumdan çkmtr” dedi.

Tabi bu konuda yllardr yapt hatrlatmalar, bu konuda gerek Aile hayatnn güçlendirilmesi konusunda bakanln yapt bütün hükümetlerce ald tedbirleri de anlatt Erdoan. Bu konuda yapt vurgular dolaysyla sözümona kadn haklar kurulularndan veya muhalefetten çok eletiri ald. Bilhassa sol ve feminist muhalefet için Erdoan’n bu vurgular kadn yok sayan veya yükü onun omuzlarna bindiren muhafazakar siyasetin bir tekrarndan ibaretti.

Oysa konunun muhafazakarlkla alakas da kalmam durumda. Konu alabildiine insani ve toplumsal bir sorun haline gelmitir. Bugün hiç de muhafazakar olmayan Almanya’nn, ngiltere’nin, Hollanda’nn ciddiyetini hissettikleri ve önlemini almak için yol aradklar bir konu haline gelmitir. Komünist Çin’de bile yllarca uygulanan devlet gözetimli nüfus kontrolünden vazgeçilmi durumda. Toplumun kendini yenileyememesinin kadna verdii hiç bir hak ve özgürlük olmayacak. Bilakis bundan bütün toplum ve herkesten önce yine kadnlar etkilenecektir.

Erdoan’n bu konuda batan beri yapt vurgular çok önemli ve çok faydalyd. Belki bu vurgular yapmam olsa acaba bu düü hz daha m fazla olurdu? Mesela yüzde 2,38’den yüzde 1,51’e kadar deil de yüzde 1,2’ye kadar m düerdi? Bunu imdilik bilemiyoruz, ama bu konuda Erdoan’n en az 3 çocuk yapmaya dair yapt teviklerin en azndan öyle bir toplumsal etkisi olmutur:

Bir ara öyle bir sürecin içindeydik ki, insanlar 2 veya daha fazla çocuklar olduunu söylemeye utanacak hale gelmilerdi. Bilhassa bu durumdaki kadnlarn baka kadnlar tarafndan cahillikle, köylülükle veya bilinçsizlikle suçlanacabildii bir kadn;aile ideolojisi hegemon olmutu. Tandm

4 çocuklu bir akademisyen vard. Her çocuk saysnn sorulduu ortamda kzarp bozaryor, bu saynn bana kazayla geldiini anlatmaya çalyordu. Erdoan’n bu kampanyasndan sonra o akademisyenin 5. Çocuunu bu sefer kazayla deil, bilerek isteyerek yapm olduunu bir anlat vard. Erdoan bu kampanyasyla en azndan bunu baard.

Ancak, kukusuz sosyolojik süreçler bu ekildeki kampanyalarla yetinilerek ne durdurulabilir ne de ilerletilebilir. Cumhurbakan Erdoan bu nüfus art hznn düüünde aile yapsnn maruz kald baz sapkn ideolojilere de deiniyor, belki büyük ölçüde bir sebep olarak ona da balyor.

Ama burada bir çuvaldza müracaat etmekte fayda var. Türkiye’nn kalknmas dorultusunda AK Parti’nin geçmi hükümetlere nazaran att devrim niteliinde admlarla hepimiz gurur duyduk. Eitimin 12 yla çkarlmas, her ile bir üniversite kurulmas ve üniversite örenci saysnn neredeyse nüfusun yüzde onuna kadar yükseltilmesi, kadnn i hayatna giriinin tevik edilmesi ve kolaylatrc admlarn atlmas vs. Hepsi güzel ho eyler de bu kalknma politikalarnn, sosyolojik etkileri hesaplanp tedbirleri alnmadnda ar bir bedeli de var.

Eskiden kt bir kaynak saylabilecek yüksek eitimin bugün ar yaygnlamas gibi bir sorunumuz var. 12 yllk mecburi eitimin kaliteden tavizin en büyük kayna olduunu görmemiz lazm. Normalde sanayide veya tarmda çalarak hemen hayata atlabilecek, belki bu sayede erken evlenip çoluk çocuk sahibi olabilecek çok sayda genç nüfusu yllarca gereksiz ve hiç bir zaman kendisini tatmin edemeyecek meslek beklentileri içinde okul koridorlarnda oyalamak gibi bir durum da çkm oluyor.

Üniversite eitimini bitirmeden, doru dürüst bir i bulamadan, bulduu ite de eitim ve yaam beklentilerine uygun bir e bulamadan evlenememek demek evlilik yann neredeyse erkeklerde krklara, kadnlarda da 35’lere kadar ertelendii bir genel tipoloji ortaya çkaryor. Üstüne o yaa kadar bekarlkta iyice oturmu bireyselci kiiliklerin evlilikleri kolayca yürütememekten dolay boanma oranlarnn artk tipik hale gelmesini de eklemek lazm. Bu artlarda doum oranmzn bu seviyeyi tutturmu olmas bile ükredilecek bir ey.

Ne yazk ki, nüfus planlama pratiklerinin bildii ac bir gerçek var: Nüfus alkanlklar kolay deiemiyor. Bir kez edinildi mi tekrar tersine bir politika ortaya koymak ve süreci tersine iletmek çor zordur, ama elbette imkansz deil. Bunun için mevzuyu yine stratejik siyasetler ortaya konulmas gereken bir alan olarak belirlemek lazm. Ciddiye alnmas gereken ve mutlaka daha youn sosyolog istihdamn ve tabii ki öncelikle bir sosyolojik perspektif istihdamn gerektiren bir konu. e Aile bakanlnda veya aile politikalarnda kaç sosyologun istihdam edildiini sorarak balanabilir.

Tabi sosyologlar arasnda da gelinen durumu tam da ideal bir durum olarak benimsemeyi salayan bir aile ve kadn paradigmasnn yaygn olduunu unutmadan.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Yasin Aktay
25-05-24
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
Aile nasýl kurtulur? Düþen nüfus nasýl artýrýlýr?
Online Kii: 24
Bu Gn: 645 || Bu Ay: 5.737 || Toplam Ziyareti: 2.928.820 || Toplam Tklanma: 58.611.918