HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : DÜNYADA NELER OLUYOR / ÝSLÂM ÂLEMÝ
Okunma Says: 328
Yazar: Aydýn Ünal
SURÝYE DEVRÝMÝ'NÝN ÖNÜNDEKÝ SORUNLAR

SURYE DEVRM'NN ÖNÜNDEK SORUNLARSuriyeli mücahitlerin 25 Kasm’da dlip’den balattklar yürüyü 8 Aralk’ta am’n fethiyle nihai zafere ulat. Geçen cuma yani 13 Aralk’ta, Suriye ehirlerinde milyonlar namazda bir araya geldiler ve zaferi de cokuyla kutladlar. Devrim imdi yeni bir aamaya geçti. Suriye’nin önünde devasa sorunlar var ve u andan itibaren mücahitlerin bu sorunlara çözüm bulmas bekleniyor. Suriye Devrimi’nin önündeki sorunlara tek tek bakalm:

1. Suriye’nin Kürt meselesi: Suriye nüfusunun yaklak yüzde 10’u Kürtlerden oluuyor. Esed döneminde Kürtlerin kimlikleri dahi yoktu. Savan banda ABD PKK’y bölgeye tad, eitti, donatt, tüm Kürt gruplar ortadan kaldrd ve Suriye kuzeyinde bir terör yaplanmas oluturdu. Suriye Devrimi’yle birlikte “terör devleti” hayalleri suya dümü oldu. am’n önünde imdi iki seçenek var: Ya üniter Suriye ya da federatif Suriye. Her iki seçenekte de PKK Suriye’de olmayacak. Ayrca Arap nüfusun youn olduu bölgelerin ve petrolün her durumda am yönetiminde olacana kesin gözüyle baklyor. am yönetiminin önünü görebilmesi için bu meseleyi bir an önce çözüme kavuturup rafa kaldrmas gerekiyor. Ankara bu meseleyi am kadar yakndan takip ediyor ve çözüm uzakta deil.

2. srail meselesi: Suriye Devrimi en çok srail’i korkuttu zira snrnda artk gerçek mücahitler var. Mücahitlerin Ürdün, Msr, Esed Suriye’si ya da Lübnan’daki Hizbullah tiyatrosu gibi olmadn srail de biliyor. srail, panikle Suriye’yi bombalyor ve snrda güvenlik koridoru oluturmaya çalyor. am yönetiminden u andan itibaren srail igalini durdurmas hatta Golan’ geri almas bekleniyor. Bunu baaracaklarna üphe yok, sadece biraz daha toparlanma gerekiyor.

3. Terör meselesi: Eski rejim artklar bata Nusayri nüfus olmak üzere aznlklar kkrtarak terör eylemlerine giriecektir ki ilk denemeyi de Lazkiye’de yaptlar. srail ve ran’n da Suriye’de terörü desteklemesi muhtemel. Bu arada PKK ve DA de rejime kar saldrlarda bulunabilir. stikrarl bir Suriye yönetiminde, batdaki dalk bölge dâhil, terör örgütlerinin ülkede barnabilmesi mümkün deil. am yönetiminin terörle mücadeleye de younlamas gerekiyor.

4. Kapsayc bir rejim ihtiyac: am yönetiminin acilen bir anayasa yapmas, tüm Suriye’nin temsil edildii bir parlamento oluturmas gerekiyor. Rejimin cumhuriyet (slam cumhuriyeti?) eklinde yaplanmas isabet olacaktr. Doduu Fransa’da bile artk ie yaramayan Laiklik telaffuz dahi edilmez. Ya demokrasi? O da artk dünyada tartlyor. Daha iyi ve Suriye toplum yapsyla uyumlu yeni bir sistem kurulabilir.

5. ç güvenlik ve silahszlanma: am’n sahadaki tüm silahlar toplamas, sahadaki patlamam mühimmat, maynlar, tuzaklar etkisizletirmesi, sokaklarda güvenlii tam olarak salamas bekleniyor.

6. Adalet mekanizmasnn kurulmas: Bata toprak meseleleri olmak üzere çok sayda adli sorun ortaya çkacaktr. Adil bir yarg mekanizmasnn kurulmas ve salkl ilemesi de öncelik arz ediyor.

7. Uluslararas meseleler: Suriye Devrimi’nin Msr, Ürdün, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Kuveyt, ran ve Irak yönetimlerinin uykularn kaçrdna üphe yok. Suriye Devrimi bölge halklarna ilham olacaktr. srail’in Msr ve Ürdün’e destek ziyaretleri de bu korkuyu gözler önüne seriyor. Bu korku, Suriye’ye yönelik husumete dönüebilir. am yönetiminin aktif, kvrak bir diplomasi yürütmesi gerekiyor.

8. Ekonomi: Suriye Devrimi’nin önündeki en büyük mesele ekonomi. Binlerce yapnn enkaznn kaldrlmas, bunlarn yeniden inas, yollarn onarlmas, su ve kanalizasyon altyapsnn yeniden kurulmas, elektriin tedariki, çar-pazarn, hastanelerin, okullarn açlmas, ithalat-ihracatn canlanmas bekleniyor. Tüm bunlar için hem kaynak hem de kaynan iyi kullanlmas gerekiyor. Suriye’ye tersine göçü de bu canlanma salayacak. Ekonominin ayaa kalkmasnda Türkiye’nin katklar olacaktr. Bu katklarn elbette geri dönüü de olacaktr. Hatay, Kilis, Gaziantep, anlurfa ve Mardin bata olmak üzere ehirlerimiz hem Suriye’yi imar edecek hem de kendileri büyüyecektir. Sadece güvenlii salayp yollar açsalar, Türkiye’den yüz binler, Emevi Camii’ne, Hazreti Zeynep ve Rukiye Türbelerine, Selahattin Eyyubi’nin, ilk hava ehitlerimizin kabrine, Süleymaniye Külliyesi’ne, Halep Kalesi’ne, Kasyun Tepesi’ne, Palmira’ya ve daha nice mekâna akn edecek, turizm bile Suriye için scak para kayna olacaktr.

Suriye’de zafer kutlamalar bitti; imdi halk artk çözüm, i ve hizmet bekleyecektir. Mücahitlerin hzla organize olup, seferberlik ruhuyla Suriye’yi ayaa kaldracaklarna, eskisinden daha iyi, daha güzel bir Suriye ina edeceklerine üphe yok. Kalbî ve fiilî dualarmz Suriye ve Mücahitlerle; inallah baaracaklar.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Aydýn Ünal
16-12-24
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
SURÝYE DEVRÝMÝ'NÝN ÖNÜNDEKÝ SORUNLAR
Online Kii: 24
Bu Gn: 515 || Bu Ay: 5.607 || Toplam Ziyareti: 2.928.654 || Toplam Tklanma: 58.608.663