HALEB'E DÖNÜŞ

Halep, 12 Aralık 2016'da Rus ve İran destekli Esed ordusu tarafından düşürülmüştü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasım 2024'te geri alındı.

ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
"Her kim selefin bilmediği bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiğini iddia etmiş olur. Çünkü din tamamlanmıştır (Maide, 3) O gün din olmayan şey bugün de din değildir."
İmam Mâlik
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 276
Yazar: Mustafa Çelik
İSLÂM'IN AHLÂK DERSİ

İSLÂM'IN AHLÂK DERSİİslâm’ın imandan sonra en büyük dersi ahlâktır. Eğer ahlâklı bir Müslüman değilseniz, söyleyin İslam’dan hangi dersi aldınız? İnsanların ahlâkı, namazda, oruçta, hacda değil, çarşılarda dirhem ve dinarla alışveriş yaparken, evliliklerde, anne-baba ve akraba haklarına riayet ederken, yolculukta, Allah’ın sınırlarını gözetirken, kulların haklarına riayet ederken ortaya çıkar. İşte bu, ahlâkın terazisidir. Ahlâk terazisinde bir değeri olmayanların dava iddialar bir vehimden öteye gidemez.

Dinde ahlâk, erdemler hazinesidir. Ona ulaşan iyiliklere ve güzelliklere ulaşır. Ahlâksız kalan, ilim sahibi de olsa kötülüklere bulaşır. Çıkarlar ahlâktan daha değerli görüldükçe, erdemli insanlar bulunmayacaktır!

Ahlâkın değer kabul edilmediği bir yerde kindarlık olur ama dindarlık olmaz. Ahlâkın bağlayıcı bir değer ölçüsü kabul edilmediği yerde dindarlar değil, dini darlar yetişir.

Toplumda ahlâk bağlayıcı kural/kral olmadıkça kuvvetin, servetin, şehvetin, şöhretin köleleri eksik olmayacaktır. Hz. Peygamber (sav)’in izniyle Asr-ı Saadette görevlendirilen Seriyyeler, gasp ve yağma eyleminde bulunan ahlâksızlara müdahale içindir. Kötüyü ve kötülüğü önlemek, iyiyi ve güzeli yaymak için ahlâk olmazsa olmazdır. Rasulüllah (sav) ne çirkin söz söyler, ne de çirkin bir davranışa yeltenirdi. O, “Sizin en hayırlılarınız, ahlâkı en güzel olanlarınızdır” buyurdu. (Sahih-i Buhari münâkib: 23; Sahih-i Müslim Fedâil: 68)

İslâm’ın bütün zamanlarda ve zeminlerde geçerli olan çağlarüstü evrensel bir dersi vardır. O da ahlâk dersidir. İslâm’ın ahlâkı dersi, “ben insanım” diyen herkesin adresidir. Ahlâk, beşer olarak hududumuzun nerde bittiğini bilmektir. İnsanların hak ve hukukunu kendi hak ve hukuku gibi savunmakta ahlâktır.

Hayatımızda bağlayıcı ahlâki umdeler yoksa karanlık bir ormanda uğultuların peşi sıra kaybolur gideriz. Yürümemiz gerektiği halde yürümediğimiz yolların pişmanlığına yenik düşmemek için, ahlâkı kuşanmak mecburiyetindeyiz. Bir başkasına verdiğiniz sevincin bir gün yolu bulup size geri döneceğine inanıyorsanız, ahlâkı kuşanmışsınız demektir.

Ahlâk, “Rabbena hep bana” anlayışına başkaldırıdır. Nail oldukları nimetlere kanaat edebilenler, ele geçirmeyi reddedenler, kendilerini sınırlandırabilenler, İslâm’ın ahlâk dersini alanlardır. Dünyadan aldıklarımızla değil, dünyaya verdiklerimizle değer kazandığımızı idrak ettiğimiz an, İslâm’ın ahlâk dersini aldığımız andır. Mazlumların acısını yüreğinizde hissetmiyorsanız, İslâm’ın ahlâk dersinden bir şey anlamamışsınız demektir. Doğru şeyleri umut etmeyi öğrenmemişseniz, karanlığa kurban gidersiniz.

Ahlâk insanı hem iyileştirir ve hem de güzelleştirir. Nimeti değil, nimeti vereni görebiliyorsan, İslâm’ın ahlâk dersini almışsın demektir. İhlas ve ihsan değişmezlerin olur. İhlas ve ihsanı olmayanın ahlâkı olmaz. Hayatın içinde yaşamak ile hayalin içinde yaşamak aynı şey değildir. Kişinin ahlâkı, haddini ve hesabını bildiği yerdir. Haddinizi ve hesabınızı bilmiyorsanız, ihlal etmeyeceğiniz ahlâki kural kalmaz.

Ahlâkın alâmeti, muhatabına değer vermek ve dünyada ona yer açmaktır. Kişinin kendisine yapılmasından hoşlandığı muamelenin aynısını muhatabına yapmasıdır.

Ahlâk her günün yeni başlangıcıdır. Ahlâk ile mukayyed kalınmadan geçirilen her gün bir kayıptır. Aklın zaferine olan inancınız ahlâkın fevkinde ise, felaketiniz başlamış demektir.

İnsana hak ettiği değeri vermek, ahlâkın ta kendisidir. Vicdanı silinen bir dünyada, insanın değeri yalnızca görünür olana değil, en karanlık köşelerde bile korunması gereken bir ışığa dönüşür. Ahlâk, iyilik ve güzellik hesabına insandan vazgeçmemektir. Ahlâkı kaybeden dünyaları kazansa da hüsrandadır. Yani zarar ve ziyandadır.

Ahlâk bizi biz yapar. Hepimizi imanın atmosferinde bir yapar. Yer altlarından kaysa, gök üstlerine çökse yine de mazlumun/masumun safını terk etmeyen insanlar, ahlâklı insanlardır.

Ahlâk, toplumun merkezinde iyilik ve güzellikten bir kaya olmaktır. Ahlâklı yaşamak başlı başına bir hüner. Ahlâkı olmayan esen rüzgâra kapılıp gider!

Başkasının dünyasını ıslah etmek için dinlerini ifsad edenler, İslâm’ın ahlâk dersine veda edenlerdir. Ahlâk, Allah’ın gönderdiği din tarafından ortaya konulan insanlığın emniyet sigortasıdır. Ahlâk ortadan kalkarsa, beşeriyet haydutlaşır daha idare edilemez hale gelir. İnsaniyetimiz ve medeniyetimiz ahlâk ile kaimdir.

Ahlâk, kıyamet şartları da yaşansa hayatı sadeleştirmektir. Sade ve samimi yaşamaktır; bir rütbe, bir unvan kapmak için, bir makamda kalmak için fırıldak olmamaktır.

İslâm’ın ahlâk dersi; sönmeyen ve söndürülemeyen nur-u Kur’ân’dan bir güneştir. Son Peygamber Hz. Muhammed (sav)’in hayatıyla özdeştir. Rabbimiz buyuruyor:

“Ve şüphesiz sen büyük bir ahlâk (Huluku Azîm) üzeresin.” (Kalem Sûresi/5)

Kur’ân’ı hayata dönüştüren Peygamberimiz bizim için ahlâkın adresidir. Ahlâk, Kur’ân’ın ebedi dersidir. Kur’ân’ın ahlâk dersini kuşanmayan kişi, kemalat dairesinden içeri adım atamaz. Bırakın adım atmayı yatağında bile rahat yatamaz!

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mustafa Çelik
12-02-25
E mail: yeniakit.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
İSLÂM'IN AHLÂK DERSİ
Online Kişi: 11
Bu Gün: 267 || Bu Ay: 8.001 || Toplam Ziyaretçi: 2.408.748 || Toplam Tıklanma: 55.039.441