HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : ÝKTÝBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazýlar
Okunma Says: 534
Yazar: Ali Osman Aydýn
SOSYAL MEDYA DIÞINA ÇIKILIRSA...

SOSYAL MEDYA DIINA ÇIKILIRSA...Algoritmaya uzak kendine yakn

Bir süredir sosyal medya perhizi yapyorum. Hatta ana haber bültenlerini bile izlemiyorum. Memlekette olup biteni ancak bir sohbette bahsedilirse duyuyorum. Bilmiyorum diye de hayflanmyorum. Hiçbir eyi kaçrdm düünmüyor, aksine çok eyi elde ettiimi fark ediyorum.

Size de tavsiye ederim. Hakikaten zihnimize, ruhumuza, duygularmza hamallk yaptryoruz. Koca gün o haberden bu habere savrulup duruyor; kimine kzyor, kimine üzülüyoruz. Müthi bir zihinsel yorgunluk yayoruz. Ekran kapattmzda bitkin düüyoruz.

Tabiat da u mevsimde, yemyeil kokularla her yandan comuken, bir girdap gibi insan içine çeken ülke gündemine biraz mola vermek hiç de fena bir fikir deil.

Mola verdiinizde sosyal medyann ne kadar zamannz çaldn hayretle göreceksiniz.

Ben de öyle oldu. Sosyal medyay kstlaynca baka eylerle uramak için baya bir vaktim oldu. O esnada kitapln arka taraflarnda kalm kitaplara bir göz atmak istedim. Ya da bir ey beni oraya çekti. Elime bir kitap geçti. Ad “Psikiyatri ve Sinema”.

Oturdum, kitaba göz atmaya baladm, çizdiim yerlere baktm, düündüm… Zihnimi biraz zorlaynca hatrladm: Bu kitab ta 2001 ylnda Ahmet Can Karahasanolu'ndan almm…

O zaman Ahmet Can, Akit'in günlük Kültür Sanat sayfasn yapyor. Benim de hafta sonlar yazlarm çkyor ayn sayfada. Hafta iki üç gün gazetede bir araya geliyoruz. Ahmet’in odasna her gidiimde farkl kitaplarla karlayorum. Tantlmas için yaynevleri gönderiyorlar kitaplar. Öyle ki oda da adm atlacak yer yok. Her yer kitap dolu. Ayrca Ahmet’in odadan gün batm da güzel görünüyor. Western sever biri olarak bir yandan kitap ynlar arasnda yaz yazarken, dier yandan baz günler iyice kzllaan gün batmna bakmaktan inanlmaz keyif alyorum. Fonda hep Eleni Karandirou oluyor. Hep usul usul çalyor. Ha bir de Ahmet’in odasnn olmazsa olmaz, tütsüler var. Egzotik kokular, güzel müzik, çeit çeit kitaplar, kzl gün batm, çay ve tadna doyulmaz sohbet.

O odada ne kadar güzel zamanlar geçirdiimizi 24 yl sonra o kitap vesilesi ile tekrar hatrladm. Sadece güzel de deil, verimli zamanlard. lerimizi yetitirmeye çalrken bir yandan da sohbet ederdik. Film ve kitap tavsiyeleri havada uçuurdu. kimizde en son ne okuduk, ne dinledik ve ne izlediysek birbirimizle paylardk. Biri o zaman paylalan isimleri not alsa fevkalade zengin bir listeye sahip olurdu herhalde.

Zamanda yolculuk için illa Gelecee Dönü’teki plütonyumla çalan DeLorean’e ihtiyaç yok. Bir kitapla da zamanda yolculuk yaplabiliyor, insann içini szlatan anlar tekrar yaayabiliyorsunuz.

Yani sadece bo zamanlarmz deil tüm zamanmz igal eden sosyal medyaya bir süre ara verince boucu bir tünelden çkm gibi aydnlanp ferahlyor insan. Erdem Beyazt’n dedii gibi “gök kirli dumanlardan ykanyor”. nsan bu aydnlkta çevresine daha dikkatle bakabiliyor.

Tam burada Hindistanl bilge Krisnamurti geldi aklma. Krina, bütün öretisinde döne dolaa “farkndal” anlatr. Farknda olun, uyank olun, ne olup bittiini idrak edin demeye çalr. Krina bu yüzden srarla kendini gözlemekten bahseder.

Kendini gözlemek, darya deil, içeriye dönük bir gözlemdir. Biri holanmadmz bir ey söylediinde Krina, “tepki vermeden önce kendini gözle, içeride harekete geçenin ne olduunu fark et?” der. Cevap vermek, hakl çkmak, haksz çkarmak için deli gibi çrpnan egonun, ancak uyank olunduunda fark edileceini söyler. “Tepki verme, sadece egoyu fark et ve onun çocuksu hrsna gül” der.

Bu gözlem, insana hiçbir kitaptan örenemeyecei eyler öretir. nsan gözlem yaparak; hangi durumlarda içinde direnç ve öfke olutuunu, neye öfkelendiini, egonun ne zaman ataa geçtiini, görebilir.

Bunu görmek insann hayatnda birçok eyi deitirebilir, eer insan isterse. Çünkü ikili ilikilerimiz bu zeminin üzerinde yükselir.

Sosyal medya ve ekranlar, paha biçilmez bir özelliimiz olan dikkatimizi bizden çaldklar için tehlikeliler.

Dikkat ederseniz, sosyal medyada vakit geçirdiinizde sürekli bir eylere tepki verirken buluyorsunuz kendinizi. Sürekli kkrtlyorsunuz. Çünkü algoritma böyle çalyor.

Sosyal medya perhizi yaparken unu tekrar anladm. Sosyal medyann dnda da bir hayat var. Hem de gerçek bir hayat… nsanlar, aaçlar, kular, kediler, sesler, kubbeler, bulutlar ve yldzlar var.

Bence asl vazifemiz, bamzn üstünde yükselen ve ondan daha da büyük olarak içimizde deveran eden o alemi fark etmek... Dinginlii tatillerde, ezlonglarda, Netflix dizilerinde arayanlar beyhude yoruluyorlar. O bazen bir ku sesinde, rüzgârda salnan yaprakta, sevdiimiz bir melodide ya da eski bir dostla geçirilen benzersiz zamanlarn tatl hatrasnda gizli. Bazen sadece biraz yavalamak, biraz durmak, hatrlamak, farkna varmak gerekiyor.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Ali Osman Aydýn
24-05-25
E mail: yeniakit.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
SOSYAL MEDYA DIÞINA ÇIKILIRSA...
Online Kii: 24
Bu Gn: 434 || Bu Ay: 5.527 || Toplam Ziyareti: 2.928.541 || Toplam Tklanma: 58.606.571