ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / EDEBİYAT
Okunma Sayısı: 2958
Yazar: Orhan Özekinci
ŞÂİRİN KİBARI AZ OLUR

Hicabi Kırlangıç ne yapıyor?

Edebiyat ortamlarında görünmeyen, nezaketi ve şahsiyeti ile çok kıymetli bir ilim ve sanat adamı Hicabi Kırlangıç..

Düşte Yürüyen Derviş

Hicabi Kırlangıç, her ne kadar akademisyen olsa da, şiirin köklerine bağlı kalmış bir şair. Mısralarındaki derin havayı iktibas etmek, şiirin özünü bulmuş bir havaya sokuyor sizi.

Öylesine bir şiir serüveni var ki, iki tane şiir kitabı yayınladıktan sonra üçüncü kitabı dosya halinde olmasına rağmen basılmasını istemiyor. Şiir gruplarının, şairlerin, eleştirmenlerin tartışmalarından bıkmış. Geçenlerde 1993 basımı “Hayret Makamında” adlı bir şiir kitabı elime geçti. O kitabı okumaya başladığımda Mukaddime bölümüyle karşılaştım. Şöyle diyordu: “her şey başlayınca bitti / her şey acıyla sarmaş dolaş / kimse aşka bu kadar sabretmedi” Kitabın bu şiirle başlaması, o kitabın bütünü hakkında bize derin kapılar açtı. Her ne kadar gözlerim muhavere, fasıl gibi bölümleri arasa da, şiirlerinin her biri muhtevası bitmeyecek bir fasıl gibiydi.

Peki kalemi böylesine güçlü bir şair neden şiir kitabı yayınlamıyor diye merak edip Hicabi Kırlangıç hocaya bu soruyu sorduğumda tartışmalardan bıkkınlığın cümleleri dökülüverdi.. “Hayret Makamı” ve “ Düşte Yürüyen Derviş” adlı iki şiir kitabı, hala yaşayan dizeleri barındırıyor içinde.

Hicabi Kırlangıç ne yapıyor?

Uzun zamandır şiirle okuyucu karşına çıkmayan Kırlangıç, aynı zamanda Ankara Üniversitesi Dil Tarif Coğrafya Fakültesinde Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı. Akademik hava cereyanına kapılmış bir isim değil. Şiir yazmaya devam ettiğini söylüyor. Asıl şairin, kendi köklerini tanımaya meyyal olması gerektiğini, batılı marjinal edebiyat eleştirmelerini okuyarak kendi öz şiirimizi oluşturamayacağımızı düşünüyor. Fars Dili ve Edebiyatı’nda akademisyen olması hasebiyle daimi olarak İran Edebiyatı üzerine çalışıyor. Ayrıca Türkiye Yazarlar Birliği’nde ayda bir Mesnevi dersleri veriyor. Mevlana Araştırmaları Derneği’nde diğer akademisyen arkadaşlarıyla birlikte gazel şerhleri yaparken, yine akademisyen arkadaşlarıyla birlikte, şarkiyat konusunda yılda iki sayı çıkan hakemli bir derginin yayın kurulunda yer alıyor. Tabii asıl işini ihmal etmeden, Ankara Üniversitesi’nde Fars Dili ve Edebiyatı dersleri veriyor. Şiir konusunda kitap yayınlamama taraftarı olan Kırlangıç, 20.yy İran Şiiriyle alakalı iki bölümlük bir kitap hazırlığını sürdürüyor. Bu kitabın ikinci bölümü antolojiden oluşacak.

Çevirileri de var

İran Edebiyatından çeviriler de yapan Hicabi Kırlangıç bu zamana kadar, Nasrullah Purcevâdî, Can Esintisi, Şah Tahmasb-i Safevî, Tezkire, Hasan-i Mîr Âbidînî, İran Öykü ve Romanının Yüz Yılı II, Hamid İnayet, Arap Siyasi Düşüncesinin Seyri adlarında dört çeviri kitap ve İdrîs-i Bidlîsî-Selim Şah-nâme isimli bir araştırma kitabı yayınlamış.

Kibar, beyefendi kişiliği ile tanıyanların takdir ettiği güzel bir ilim ve sanat işçisi Hicabi Kırlangıç.

Selam olsun Beyefendi edebiyat adamlarına!

Orhan Özekinci merak etti.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Orhan Özekinci
21-01-11
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ŞÂİRİN KİBARI AZ OLUR
Online Kişi: 26
Bu Gün: 27 || Bu Ay: 5.417 || Toplam Ziyaretçi: 2.213.879 || Toplam Tıklanma: 52.105.348