ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / EDEBİYAT
Okunma Sayısı: 5439
Yazar:
BİR DERGİ: İLK TOHUM

Aylık olarak yayınlanacak İLKTOHUM, “fikir, tarih, kültür ve sanat dergisi” hüviyetini taşıyor. Genel Yayın Yönetmenliğini Uğur Kırnık’ın, Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü Ayşe Akdağ’ın, Editörlüğünü Ayşe Akdağ ve Fatma Soylu’nun üstlendiği derginin yayın kurulu; Adem İlhan, Canset Yıldız, Enver Soylu, Mahmut Aktaş, Selçuk Yıldız, Yakup Karahan, Zeynep Ferhan Yılmaz isimlerinden oluşuyor. Derginin Web sitesi tasarımı Murat Boyraz, görsel tasarımı ise Samet Mumcu tarafından gerçekleştiriliyor.

Dergi, edebî ve fikrî deneme ve makalelerin yer aldığı çeşitli köşelerle birlikte, hikâyeler ve şiirlere yer veriyor. Bunlar dışında “Müslüman Bilim Adamları” köşesi, okurlara Müslüman ilim adamlarını ve onlara ait, pek çoğu ilimde çığır açan buluşları tanıtmayı hedefliyor. “Heybe” altını çizerek okuduğumuz eserlerin tanıtılacağı, tahlil edileceği bir kitap köşesi. “Ben Osmanlı Torunuyum” köşesinde her sayıda bir padişah ele alınıp, icraatları ve eserleri ile anılıyor. “Zamanda Yolculuk” köşesi, tarihte o ay yaşanmış önemli hadiseleri, bir düşünce imbiğinden geçirip sunmak gayesinde. “Biliyor Muydunuz?” sorusunun sık sık tekrarlandığı köşe ise kimi farkına varılmayan; fakat fark oluşturan bilgilerden bir demet sunuyor.

Derginin ilk sayısının kapağına taşınan yazı, Orhan Sakin imzalı “Osmanlı’da Dil Meselesi: Mısır’da İlk Türkçe Eğitim Okulu.” Yazı, Osmanlı Devleti zamanında dil meselesinin önemine, dikkat çeken bir belgeyi ilk defa okurlarla paylaşıyor.

Kapakta yer alan diğer yazılar içinde, Kenan Kılıçarslan imzalı “Birleştirici Güç”, bir olmayı sağlayan ortak değerlere dikkat çekerken; Enes Beşer imzalı “Gayemiz Medeniyet Milliyetçiliği” yazısı ise, milliyetçilik düşüncesini medeniyet potasında eritmenin önemine değiniyor. Murat Can’ın “Sinek Darbesi” isimli yazısı da Fransa’nın Cezayir’i işgalinin asıl sebeplerini sorguluyor ve benzer uygulamaların sebeplerine dair ipuçları sunuyor.

İLKTOHUM, ilmi öğrenmek ve onu fikirle birleştirip çoğaltmak, üretmek; bu yolla tespit edilmiş ve edilecek sorunlara çözümler üretmek gayesiyle yayın hayatına atılıyor. Fikri aksiyonla desteklemek gereğinin farkına varmaya çağırıyor. İlgi ve bilgi sermayesini; "tohumun toprakla buluşması" anlayışıyla, insanî, ailevî, kurumsal, toplumsal ve küresel gelişim adına; kamu kurumları, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, gönüllü kişi ve kurum işbirliğiyle hayata geçirmeyi vazife ediniyor.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
08-02-11
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BİR DERGİ: İLK TOHUM
Online Kişi: 20
Bu Gün: 426 || Bu Ay: 6.416 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.611 || Toplam Tıklanma: 52.120.225