ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / TASAVVUF
Okunma Sayısı: 6010
Yazar: Begüm Kahraman
GARİPLERİN KİTABI: DALLAS'IN HAYATI MI ROMAN MI?

 

İNSAN NEYİ ARAR?

Dallas'ın hayatı mı yoksa roman mı

Soruları olanlar için yazılmış bir kitap Gariplerin Kitabı. Cevaplar sunmak yerine daha çok sormayı teşvik ediyor.

Bir Müslümanın bu dünyadaki en temel görevi “aramak”tır. Her nasılsa içine düşüverdiği hayatı kısıtlı bir iradeyle sürdürüp giderken, bir şeylerin kendi kontrolünde olmadığını çoğu zaman hisseder. Bu bir işarettir. Bir şeylerin ters gidiyor olması bir işarettir. Her şeyin düz gittiği bir süreç, arayışlara uygun değildir. Karnı tok sırtı pek bir insan soru sormaz.

Neyi arar Müslüman? Kurtuluşu mu? Müslümanın amacı en çok sayıda sevabı işleyerek mutlu-mesut bir şekilde cennete kapağı atmak mıdır?

Müslüman, Allah’ın rızasını arar ve bu arayış hiç bitmez. Allah’ın rızası, Kaf Dağı’nın ardında saklı olan, az gidip uz gidip dere tepe düz giderek nihayetinde kavuşulacak bir şey değildir. Bu yolun sonunda beyaz bir ışık ve taze meyvelerle dolu mis gibi kokan bir bahçe yoktur. Allah’ın rızası, gidilen bu yolun ta kendisidir.

Sıradan bir memurun, kalbe dönüş hikâyesi

Gariplerin Kitabı’nda Ian Dallas böyle bir yola şahit tutuyor bizi. Üniversite kütüphanesinde memur olarak monoton bir hayat yaşayan adamın bir sûfiye nasıl dönüştüğünü anlatıyor.

Her hakikati arama öyküsünde olduğu gibi, burada da bir terk ediş ve yola çıkış var. Memur, hayatını ve dostlarını(!) terk ediyor. Zaten elinde var olup olmadığı şüpheli, bütün düzeninden, işinden, gelirinden, evinden ve çevresinden feragat ederek bu sonsuz yolculuğa çıkıyor. Bu hikaye yazarın da hikayesi mi sorusunu bir sormak geçiyor içimizden. O da bir arayışa düşmüş. İngiltere'den Afrika'ya yönelmiş, hristiyanlıktan İslama, Ian Dallaslıktan Abdulkadir Essufiliğe yürümüş biri.

Bu yola çıkmaya onu sevk eden ve tüm yolunu bir yöne yönelten bir cümle var zihninde: “Bu bilgiyi ayarak elde edemezsin, ne var ki onu bulanlar, yalnızca aramış olanlardır.” –Bistamlı Bayezıd (Bâyezîd-i Bistâmî). Bu cümle, kitabın başkarakteri için olduğu kadar her Müslümanın da arayışına dair bir cevap aslında. Allah’ın rızası ne bir felsefe ne mantık ne de bir ideoloji yoluyla aranır. O ancak kalple bulunur ve kalpte yaşanır.

Soru sormayı teşvik eden bir kitap

Peki, bu arayış nerede olur ve nasıl yapılır? Hepimiz dünyayı terk edip yollara mı düşeriz? Ian Dallas’ın karakteri için bunun cevabı; evet. Onun için bir lokma bir hırkanın esas alındığı, şeyhin zikir meclisiyle, cami arasında gidip gelerek geçen bir hayat, Müslümanın tüm arayışlarının tatmin olduğu yaşam biçimi.

Hepimizin dünyaya, hiç gitmeyecek gibi dört elle sarıldığımız ahir zamanda, soruları olanlar için yazılmış bir kitap Gariplerin Kitabı: Cevaplar sunmak için değil, fakat daha çok sormayı teşvik etmek için.

Begüm Kahraman, farklı bir yolculuk yaşamak isteyenlere tavsiye etti.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

 

Yazar: Begüm Kahraman
23-02-11
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 1
İsimsiz
Enfes bir yazı...
Tarih : 23-03-11

Teşekkürler Begüm bu tanıtım için. Çok garip bir şekilde bu siteye geldim ve incelemeye başladım. Sonra bu yazıyı okudum ve altında ismini görünce yüzümdeki gülümseme görülmeye değerdi. Kitabı not aldım, ilk fırsatta alıp okuyacağım. Nasıl bir cesarettir her şeyi bırakıp böyle bir yolculuğa çıkmak! Görüşmek üzere Begüm. Abin.

 
GARİPLERİN KİTABI: DALLAS'IN HAYATI MI ROMAN MI?
Online Kişi: 19
Bu Gün: 331 || Bu Ay: 8.935 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.367 || Toplam Tıklanma: 51.932.979