ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / YAZI VE YAZMAK ÜZERİNE
Okunma Sayısı: 3776
Yazar: Yusuf Turan
PROF OLMUŞ AMA YAZAMIYOR

Hangi akademisyende üslup var?

Yazarlara, okurlara, kültür adamlarımıza hangi akademisyenin üslubunu beğeniyorsunuz diye sorduk.

Akademik eserleri okumak nasıl da rahatsız edici bir iş. Üç tane bulgusunu, bilgisini 20 sayfada anlatacakken 300 sayfada anlatmaya kalkışmak belki bir beceri ama kesinlikle üslup sahibi olmakla ilgili bir durum değil. Yayıncılardaki akademide varolduğunu zannettikleri saygınlık, belki de saygınlık değil basit bir ticari hesap (Hocanın kitabını basarsak en azından talebeleri alır hesabı) yayın dünyamızı keçiboynuzu meşrep kitaplara teslim etti.

Biz de okur olduğunu bildiğimiz kimi isimlere sorduk: Hangi akademisyenin dili bozuk değil, belli bir üslubu, tadı var.

Müfid Yüksel

Doç. Dr. Anzavur Demirpolat geliyor aklıma. Kendisi, ODTÜ Sosyoloji Mezunu. Şu anda Bingöl Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı. Yrd. Doç. İbrahim Mazman var. O da ODTÜ Sosyoloji Mezunu. ABD, Boston Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. Doç Dr. Ahmet Yıldız, Diyarbakırlıdır, Bilkent Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunudur. Şu anda TBMM'de Müdür. Prof. Dr. Ahmet Kara, İktisat Profesörü’dür. Şu anda Fatih Üniversitesi’nde İktisat Bölüm Başkanı, Yüksek lisans ve doktorasını ABD'de tamamlamıştır. Birçok akademik yayını var.

Ahmet Edip Başaran

İlk aklıma gelen Turan Koç. Nun Masalları ve Lâ adlı eserlerini düşününce Nazan Bekiroğlu’nu da sayabilirim. Bunun dışında İbrahim Tüzer, Baki Asiltürk ve Emel Kefeli de kendine has üslup sahibi olanlardan.

Yusuf Kaplan

Akademiyi hep geç kalan bir yer olarak görürüm. Akademi'den fikir hareketi çıkmaz; ama destek olur, vasat oluşturur, sürekliliği / canlılığı sağlar akademi. Ya da öyle olmalı...

Bir fikir hareketinin doğması gerekiyor artık! Ya doğacak; ya da donacağız! Bıçak sırtında gibiyiz...

Milletin fark etmediği bir kaç isim geliyor aklıma. Piyasa nitelikli adamı fark etmiyor kolay kolay. Oğuz Adanır var İzmir'den üniversiteden, 9 Eylül'den. Farklı biridir o. Zor biridir. Zaten zor'dan çıkıyor adam zorla...

Bir de Ege İletişim'de Cem Güzel var... İyi şairdir. Jacques Prevert sever. Onun gibi biridir... Tahsin Görgün geldi aklıma. O'dur! Burhanattin Tatar ve Recep Alpyağıl... İkisi de Samsun'daydı. Adil Çiftçi, İzmir İlahiyattan farklı biri... Yine İzmir ilahiyatta Mustafa Özel var. Erzurum'da İbrahim Emiroğlu var. O, adamdır bak!

Aziz Mahmut Öncel

Akademisyen hep itici gelir bana. Benim üsluplu akademisyenlerim, Fuat Köprülü, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nurettin Topçu’ların zamanlarında uyuyakaldı. Yenilerle de pek aram yok.

Mehmet Şah Erincik

Öncelikle eleştiri alanında söyleyeyim. "Eleştiri"nin kendi içinde bir üslubu vardır. Mesela Walter Benjamin. Nurdan Gürbilek de dili iyi kullananlardan. Berat Açıl da dili estetik kullananlardan. Romanları fevkaladenin fevkinde. Bunun dışında, Jale Parla. Akademik çalışmalarını bilmiyorum ama Hakan Erdem. Bir de Ferhat Kentel var. Hakikaten dili olan ve kendini okutan biri. Yine akademisyen değildir ama eleştiride usta bir isim var: A. Ömer Türkeş. Hem bilimsel dili yakalamış hem de akademik dilden uzakta olan nadir isimlerden. Slavoj Zizek, çeviri olarak çok iyi. Selim Temo var. Kürt edebiyatı ve Türk edebiyatı üzerine hem akademik çalışma yapıp hem de üslup yakalamış olanlardan. Son olarak bir isim daha vereyim: Murat Belge.

Abdullah Aydın

Aklıma hemen İsmail Kara Hoca gelir. Çok iyi bir akademisyendir aynı zamanda üslubu da bir edebiyatçı kadar etkilidir. Bir ara akademisyenlerin üslubu üzerine kendisiyle konuşmuştuk. Bana, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 19. Yüzyıl Türk Edebiyatı eserini örnek göstermişti. Bu eser, hem akademik bir eser ama aynı zamanda üslup olarak edebi de. Bunun dışında Prof. Dr. Hüsameddin Erdem var, kendisi sosyolog.

Bilim Sanat Vakfı’nın yayınlamış olduğu dergide son bir-iki aydır Nurdan Gürbilek makaleleri okuyoruz. Nurdan Hanım da bir akademisyen ama bir üslup sahibi. Soğuk bir akademik dili yok. En önemlilerinden biri de Şaban Teoman Duralı.

Necip Fazıl Kurt

İsmail Kara’yı beğeniyorum. Murat Belge’nin tarzını beğeniyorum. Pek tanınan biri değildir ama hakikaten cümle kurmayı beceren, Mustafa Şentop var. Şentop, hukukçudur ama üslubu sağlamdır. Bir de Bahtiyar Aslan. Benim aklıma ilkin bu isimler geliyor.

Yasin Ramazan

İhsan Fazlıoğlu geliyor aklıma ilkin. Sait Reçber var, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Doçent kendisi. Bir de onu şiddetle önerebilirim.

Mustafa Göl

Sadece bir makalesini okudu idim ama Tahsin Görgün. Belki İsmail Kara... Ömer Faruk Bölükbaşı diye doktorası yeni bitmiş bi akademisyen vardı, onun dili de iyiydi.

Süleyman Seyfi Öğün, Kurutuluş Kayalı... İşin suyunu çıkardı ama Ahmet İnam. Uluslararası ilişkilerde Ahmet Davutoğlu var, iktisatta Ayşe Buğra, eh işte!

Türkçe üslup demezseniz yazdıklarının çoğu İngilizcedir ama gerçekten üslup sahibidir Cemal Kafadar. Sözlü üslupta Mahmut Erol Kılıç. Nazan Bekiroğlu, Şair Nigar Hanım çalışmasıyla kayda değer isimlerdir.

Yusuf Turan daha çok üslup sahibi akademisyen görmek ümidiyle soruşturdu.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Yusuf Turan
09-03-11
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
PROF OLMUŞ AMA YAZAMIYOR
Online Kişi: 11
Bu Gün: 45 || Bu Ay: 8.581 || Toplam Ziyaretçi: 2.219.692 || Toplam Tıklanma: 52.155.820