ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / UNUTULMAYANLAR
Okunma Sayısı: 2697
Yazar:
YAŞAMIYORSANIZ YAZMAYIN!

 

 

Şule Yüksel Şenler'e saygı gecesi yapıldı.

 


Batılı algılarla hayat dikte ettirenlerin karşısına `tesettür`üyle çıkan Şule Yüksel`in destansı mücadelesi Bağlarbaşı Kültür Merkezi`nde düzenlenen gecede konuşuldu. Yoğun katılımın gözlendiği etkinlikte Şule Yüksel Şenler, gözyaşlarına hakim olmaya çalışarak bir konuşma yaptı. "Heyecanım o kadar dorukta ki, nasıl ifade edeceğimi bilemiyorum" diyerek sözlerine başlayan Şenler, 50 yıl önce hangi duygularla mücadelesine başladığını şu cümlelerle anlattı: "Yapılması icabeden bazı hareketlerin yapılmadığı, yapılamadığı bir zamanda, o ihtiyacı hissedip de kalbimde uyanan coşkuyla; hatta bir nevi feveranla `neden susuluyor`, `neden gür sesle haykıramıyoruz` diye çok feryad ettiğim olmuştur" dedi. Şenler, baskılarla mücadelede gelinen noktayı ise oldukça önemli buluyor: "Bugün gördüğüm şu manzara; bizim tahayyül bile edemediğimiz ama ümit ettiğimiz her taraf tesettürlü gençlerle, imanlı gençlerle dolsa diye düşündüğümüz bir şeydi. Ama bu derecesini inanının tahayyül bile edemezdim. Onun için hislerim bu derece coşkulu. Rabbim hepimizden razı olsun."
 
Biz aynı mahallelerin birbirine yakın iki komşusuyduk diyerek sözlerine başlayan Şule Yüksel Şenler`in yakın arkadaşı, başörtüsü zulmüyle mücadelenin `ilk`lerinden Gülsen Ataseven yaşadıklarını şöyle anlattı: "Sevgili Şûle hanımın hizmetlerinden doğan halkalar büyüdükçe büyüdü, genişledikçe genişledi; bir gençlik özgüvenini Şûle hanım`la buldu. Elli yıl öncesi dönemde aydınların özellikle başı örtülü Müslümanları bırakın ikinci sınıf görmeyi, 15. sınıf bile görmedikleri, hayat hakkı tanımadıkları bir dönemin kahraman sesiydi Şûle hanım. Allah ondan razı olsun. Onun mücadelesi şanlı bir tarih sayfası olarak sayfalarımıza ilave olsun"
 
Şule Yüksel Şenler`in mücadeleye başladığı yılları günümüzle kıyaslayan Gülden Sönmez ise "o şartlar altında çok şey başarıldı, bugün daha iyi koşullardayız ve çok daha fazlasını başarabiliriz" dedi. Sönmez gençlere ise şu uyarıyı yaptı: "Verilen mücadeleyi iyi anlamak lazım. Sadece okumak ya da dinlemek değil, hangi koşullarda neyin niçin yapıldığını anlamak lazım. Sadece şekilsel olanı değil, onun ardındaki düşünceleri, o dönemde Şûle hanımın yazdıklarını, topluma sunduğu düşünceleri iyi anlamak lazım. Yaşamıyorsanız yazmanız bir şey ifade etmez"
 
Devlet eski bakanı Hasan Aksay, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, yazar Sibel Eraslan`ın da katıldığı etkinlikte Mustafa Demirci, Aykut Kuşkaya, Eşref Ziya, Alper Kış ve Taha ezgileriyle geceyi şenlendirdi. İHL Sözlük`ün düzenlediği gecede ayrıca Şûle Yüksel Şenler`in hayatının anlatıldığı belgeselin de gösterimi yapıldı.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
18-03-11
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
YAŞAMIYORSANIZ YAZMAYIN!
Online Kişi: 34
Bu Gün: 518 || Bu Ay: 5.908 || Toplam Ziyaretçi: 2.214.703 || Toplam Tıklanma: 52.113.472