ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / TASAVVUF
Okunma Sayısı: 9461
Yazar: E. Bilge Ceylan
YÛSUF HEMEDÂNÎ HAZRETLERİ VE KİTABI

Hemedan’dan bir yar gelir bizlere!

Rutbetül Hayat okuyanlar ebedi hayat bulsun…


40 Alim Kırk Eser’ adlı söyleşi programının bu ayki konusu büyük alim Arif Yusuf Hace Hemedani’nin  “Hayat Nedir?” adlı kitabıydı.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programda, Sosyolog-Yazar Yusuf Özkan Özburun Türkiye’de yeteri kadar tanınmadığını vurguladığı Yusuf Hace Hemedani’nin Hayat Nedir? sorusuna verdiği cevap ve büyük alimin görüşleri üzerine konuştu.

Özburun, toplumun çoğunun bilgiyi televizyon ve internetten aldığını ve bu mecralarda hayatını ilime veren kişilere yeteri kadar yer verilmediğini, özellikle gençlerin daha çok bu medya organlarında yayınlanan faydasız rol modelleri örnek aldığını vurguladı.

Hace Hemedani’nin Ahmet Yesevi’nin hocası olduğunu belirten Özburun, büyük alimin kendisine sorulan Hayat Nedir? adlı soruya verdiği cevabın ‘Teselli’ olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

“İnsan neyle teselli oluyorsa onunla canlıdır. Herkesin tesellisi farklı şeylere farklı şekildedir. Bir anlık tatla, hazla teselli bulan ya da yaptığı işle teselli bulanlar var. Ve neyle teselli buluyorsan hayat senin için de odur. Ama bu teselliler asıl huzur kaynağından uzaklaştıkça sorun olmaya başlıyor. Birey hayatın gelip geçen yüzüyle teselli oluyor ve kendini avutuyor. Özellikle içinde bulunduğumuz çağ bireyin kendisini avutacağı sahte teselliler bulacağı birçok materyali içinde barındırıyor. Burada bireyin daha güçlü olup ebedi olana yatırım yapması gerekir. Günü birlik hırslara kapılmak bireyleri gerçeklikten uzaklaştırır.

Büyük alim Hemedani de Hayat Nedir? sorusuna verdiği cevapta teselli bulduğumuz olguları çok iyi analiz etmemiz ve bu şekilde hayatı daha iyi anlamlandıracağımızı ifade etmiştir.”  

Mübareklerin zikri nasıl da kalbinin atışlarını değiştiriyor insanın…

İmam Yusuf Hemedani’ye ‘evliyaullah göçtüğünde selamette kalmak için ne yapmak gerektiği’ sorulduğunda şöyle cevap veriyor: “Onların sözlerinden hergün 8 varak / 16 sayfa okuyunuz”

Ah yapabilsek; ne devlet, ne nimet olur.

Bir de şu hali hep hatırımda: Kimden daha çok ve eziyet gördüyse ona daha iyi davranırmış mübarek…

Rutbetül Hayat okuyanlar, okutanlar, sevenler, arayıp sorup bulanlar ebedi hayat bulsun, diyoruz. Özburun’u ve emek sahiplerini yürekten kutluyoruz.

Bu haberler daha güzel bir dünya için umudumuzu tazeliyor.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.


 

Yazar: E. Bilge Ceylan
23-03-11
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
YÛSUF HEMEDÂNÎ HAZRETLERİ VE KİTABI
Online Kişi: 17
Bu Gün: 50 || Bu Ay: 9.273 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.920 || Toplam Tıklanma: 51.941.004