ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DİL KALESİ
Okunma Sayısı: 4377
Yazar: Ord. Prof. Ali Fuad BAŞGİL
“KELİME UYDURMA”YA SEZAR’IN HAKKI VAR MI?

Rivâyet olunur ki, eski Roma’nın şiddeti ve dehşetiyle meşhûr olan hükümdârlarından Tiberius, bir gün Roma âyanına yaptığı bir hitâbede uydurma bir kelime kullanır. Yüksek otoritesini iyice göstermek i çin olacak ki, kelimeyi bir iki def’a da üstüne basarak tekrarlar. Âyandan Marcellus, hükümdârın sözünü keserek “memleket diline hürmet etmesini” ricâ eder. Derhâl efendisini müdâfaaya atılan saray adamlarından Capito der ki:

-Marcellus! Bahis mevzûu ettiğin kelime, tutalım ki memleket dilinden değildir. Fakat mâdemki Roma İmperium’unun şanlı sâhibi Sezar’ın ağzından çıkmıştır, artık memleketli olmuştur. Bilesin ki Sezar her şeyin üstünde ve her şeye kaadirdir.

Bunun üzerine Marcellus, salonu kaplayan soğuk bir sükûn perdesini yırtarak, sâdece hikmet ve hakîkat olan şu cevabı verir:

-Capito yalan söylüyor. Sezar! Sen dilediğin insanlara Roma vatandaşlığı verir, mevkî ve rütbe ihsân edersin; fakat memleket dilinden olmayan bir kelimeye Romalı olma hakkı veremezsin!..

Yazar: Ord. Prof. Ali Fuad BAŞGİL
07-09-09
E mail: Mail Adresi Yok
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
“KELİME UYDURMA”YA SEZAR’IN HAKKI VAR MI?
Online Kişi: 18
Bu Gün: 365 || Bu Ay: 8.901 || Toplam Ziyaretçi: 2.220.199 || Toplam Tıklanma: 52.158.652