
| Kategori : / GEÇERKEN UÐRAYAN YAZARLAR | Okunma Says: 3072 |
Günümüzde evlenmek isteyen kii kendisini tantrken tüm dier özelliklerinden önce mal beyannda bulunur; çünkü adaylarn ilk sorusu bu yönde olacaktr. Televizyonlarda ise evlilik program ad altnda dehet verici programlar yaplmaktadr. Milyonlarn gözü önünde “elimde u mallarm var, karlnda da öyle birini istiyorum” eklinde adeta köle ticareti yaplyor gibi bir durum yaanmaktadr ve bu oldukça ürkütücüdür.
E adaynda aranan özellikler dinini yaamak, takva sahibi ve akll olmak olmaldr. Zenginlik ve kariyer sahibi olmann kstas kabul edilmesi, bu özelliklerin gurur vesilesi saylmas o genç kz aalamaktr ve satlk bir mal yerine koymaktan pek de farkl deildir.
Baz annelerin toplumda yerlemi olan "kzm ne doktorlar, ne mühendisler istedi vermedim" sözü kzn yüceltmek deil, aalamaktr. Bu sözü annelerin gururlanarak söylemeleri onlarn ne denli cehalet içinde ve Allah'tan uzak yaadklarn gösterir. Allah'tan korkan ve O'nun snrlarn korumaya çalan bir annenin kznn ei olacak insanda arad özellikler bunlar olmamaldr.
Bu ekilde yanl telkinler alan kzlar da evlenmek için hep zengin birini arama eiliminde olmaktadrlar. Kiinin karakteri, Allah'a ball hiçbir ekilde önemsenmemektedir.
Kur'an 'da ise "...üphesiz Allah Katnda sizin en üstün (kerim) olannz (rk ya da soyca deil) takvaca en ileride olannzdr. üphesiz Allah bilendir haber alandr." (Hucurat Suresi 13) ayetiyle insanlarn üstünlüünde tek kstasn takva olduu bildirilmektedir.
Samimiyetsizlik ve yapmacklk da günümüzde bütün insanlarn bann belasdr. Samimi insann tüm davranlar içinden geldii gibidir ve doall nedeniyle çevresindeki insanlar olumlu etkiler. nsann mimikleriyle konumalaryla ve düünceleriyle tam anlamyla kendi olmas gerekir. Ancak cahiliye insan düüncelerinde dahi samimiyeti yaamaz. Sevdii insana kurnazlk yaparak tuzak sorular sorar tuzak üsluplar kullanr; böylece karsndakinin tepkilerini ölçmeye çalr. Bu çok yorucu bir eydir ve dürüst bir kii sevdii insana bu tarz oyunlar oynamaz. Ayrca kendisine böyle oyun oynandn bilen insan karsndaki insan sevemez. Mümin kadn ya da erkek sevgisini son derece dürüst ve samimi gösterir; asla tuzak kurmaz. Allah’n rzasn düünen bir insan en iyisini, en hayrlsn düünür; einin de ona güveni tamdr.
Allah korkusunun ve sevgisinin yaanmad bir evlilikte insan nasl mutlu olabilir? Böyle bir evliliin yaand bir ev adeta ahiretten önce dünyada cehenneme benzeyen bir ortamdr. Sürekli yalan söyleyen, birbirine oyun oynayan, taktik gelitiren bu kiilerin mutlu olmas imkanszdr. Bulunduklar ortamlar sürekli aldatmalarn yaand bir tiyatro sahnesi gibidir… Ksacas nefes almadan yalan söyleme üzerine kurulu bir sistemdir bu…
nanan insann einde arad ey akl, samimiyet, dürüstlük ve güvendir. Güven duymak insan çok rahatlatr. Güven de Allah korkusu ve Allah sevgisi ile olur. Yani bir insan einin Allah’tan gücü yettiince korktuuna inanyorsa, Allah’a tutkuyla bal olduuna ve Allah’a tam teslim olduuna inanyorsa o zaman güvenin konforunu yaar.
nsan insan yapan ruhundaki o derin ve güzel ahlaktan kaynaklanan Allah’n mucize olarak meydana getirdii güçtür. te bu Allah akdr o tarif edilemeyen güzellik odur ve mümini çok etkiler:
“man edenler ve salih amellerde bulunanlar ise Rahman (olan Allah) onlar için bir sevgi klacaktr.” (Meryem Suresi 96) Kur'an ahlak insan tam anlamyla özgürletirir ruhtaki sevgiyi alabildiine sonsuza doru açar aksi halde sevgi ve tutku boulmu olur; dolaysyla insan hapsedilmi olur. Samimi inanan insan ise sonsuza kadar özgürlük içerisindedir. Mümin kadn ve erkekler ahirette de gerçek kurtulua kavuacaklardr:
(Bütün bunlar ) Mü'min erkekleri ve mü'min kadnlar içinde ebedi kalclar olmak üzere altndan rmaklar akan cennetlere sokmas ve kötülüklerini örtüp-balamas içindir. te bu Allah katnda 'büyük kurtulu ve mutluluk'tur. (Fetih Suresi 5)
Yazar: Fuat Türker |
13-07-11 |
||
| E mail: ftturker@gmail.com | Tweet | ||
| ALÝHAN KOCA | |||
TEBRÝKLER |
Tarih : 13-07-11 | ||
KARDEÞÝM TEBRÝKLER, Yazýnýzý dikkatle okudum. Çok güzel tesbitler. Âhir zaman insanýný güzel tarif etmiþsiniz. |
|||