ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / RAMAZAN- ORUÇ- İNSAN
Okunma Sayısı: 3080
Yazar: Gökhan Özcan
KULLUK ve ORUÇ

Oruç Allah'ın emri, ötesi var mı?

Kulsan eğer Allah'ın emrettiğine hiç tereddüt etmeden uyarsın. Yani teslim olursun. Teslim olman seni Müslüman yapar. Allah'ın emrini emir bilip yine de o emre uymadıysan, uyamadıysan vicdanında bunun acısını ölesiye hisseder, pişman olur, yanar yakılır, tövbe edersin. Kendi acziyetinden ve zafiyetinden, kendi hamlık ve çiğliğinden, kendi hata ve ihmalinden, kendi ateş ve yangınından Rahman ve Rahim olanın merhametine, gölgesine, serinliğine sığınırsın. Bunun dışında başka bir hal yoktur. Kulsan eğer mırın kırın etmezsin, yan yollara sapmaya tevessül etmezsin. Emir varsa sorgulamazsın, türlü türlü kıvırtmalar kurgulamazsın, elinin çamuruyla o emrin maneviyatını kurcalamazsın! Bu budur, bundan ötesi de yoktur. Kul kulsa, sözü yalnızca "eyvallah"tır. Kulun bir dediği olmaz, yalnızca ve sadece Allah'ın dediği olur.

Allah'ın kitabı iman edenlere oruç tutmayı farz kıldı, bu açık! Her mümine düşen bu emre uymaktır. Bu emri tartışmak haşa kimsenin haddi değildir. Öte taraftan bazı müminlerin Allah'ın emrini tutmakta zorlanan diğer başka müminlere daha "sempatik", daha "yararlı", daha "sağlıklı", daha "sosyalleştirici" ve daha "kolay" göstermek gibi bir misyonu da yoktur. Yanlış anlaşılmasın orucun insanlara yararları konusunda söylenenlerin alayı doğrudur. Ve bunları gündeme getiren hemen herkesin niyeti de evvel Allah iyidir. Ama bütün bu iyi niyetli gayretlerden ortaya çıkan sonuç iyi mi, o tartışılır acizâne kanaatime göre. Mesele şu; insanları oruca motive etmek için kotarıldığı anlaşılan bütün bu faaliyet ve lakırdılar bugün özellikle medya marifetiyle o kadar yaygın bir hale ulaşıyor ki artık Allah'ın farzlarından bir farz olan oruç ile ilgili idrakimiz, kanaatimiz, kültürümüz değişiyor. Başlangıçta medya dilinin pratiklerinden öncelik bulan bir dil, medyanın hedef kitlesi olan kalabalıklara orucun özünü, aslını, maneviyatını unutturur hale geliyor. Bu noktada Allah'ın (c.c.) emirlerine karşı kullarda hâşâ bir tür pazarlık yapma cüretkârlığı ortaya çıkıyor ki, bu haddi aşmak, isyana teşebbüs etmek değilse nedir?

Bugün öyle bir noktaya gelmiş durumdayız ki; daha Ramazan ayı başlamadan, orucun insanlar için ne kadar büyük kişisel, bedensel, toplumsal faydaları olduğuna dair onlarca ikna çabasına muhatap olmuş durumdayız. Peki, orucun insanlara bu "fayda"ları olmasa oruç tutmayacak mıydık? Neden Allah'ın emirlerine uymamız gerektiğine dair gerekçeler manzumesi üretmeye gerçekten ihtiyacımız var mı, olmalı mı? Bizi daha sağlıklı, daha rahat, daha dengeli, daha mutlu, daha sosyal, daha paylaşımcı kılsın diye mi oruç tutuyoruz? Orucu bütün bu "faydacı yaklaşım"ların konusu etmekle maneviyatından, mihenginden, özünden uzaklaştırmış olmuyor muyuz?

"Ne zararı var canım, sonuçta insanlar Allah'ın bir emrine uymak konusunda özendirilmiş oluyor?" diyebilir miyiz? Diyenler olabilir, ben diyemiyorum. İnsanların Allah'ın bir emrine uymaları için önce kulluk ve teslimiyet konusunda bir kavrayışa, yani bir idrake sahip olmaları gerekiyor.

Dini emirler ve nehiylerin hikmeti gündelik mantıkla çözülemez. O gündelik mantıkla, o emir ve nehiylere payandalar edindirmeye çalışmanınsa, kalabalıkları meselenin aslından uzaklaştırmak dışında bir etkisi olamaz.

Konuyu bağlamayı mecburen bir sonraki yazıya bırakıyoruz.

Bu vesileyle bütün İslam âleminin Ramazan-ı Şerif'ini tebrik eder, insanlığa hayırlar ve bereketler getirmesini dilerim.

 

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Gökhan Özcan
01-08-11
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
KULLUK ve ORUÇ
Online Kişi: 23
Bu Gün: 304 || Bu Ay: 9.527 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.227 || Toplam Tıklanma: 51.942.667