
| Kategori : TÂRÝH / DÜNDEN BUGÜNE | Okunma Says: 5638 |
Türkiye’nin 20. Yüzyln ilk çeyreinde o zamann dünya hâkimi ngiltere tarafndan oluturulan dünya sistemine ayarl ideolojisi dünya deitii için hayatiyetini kaybetti, ksacas öldü!
Mehur fkrada olduu gibi, kimse bu ölümü itiraf edemiyor. Herkes hâlâ bu ölüye sa muamelesi yapyor. Eski hikmet devrinde deiliz ki bir fkra ile bu ölümü devletlilere ikrar ettirelim!
Fkra mehurdur: Padiahn çok sevdii bir at varm. Onun ölmesini asla istemezmi. Ölüm haberini getirenin kellesini uçuracan ilân etmi.
At sonunda ölmü! Mesele bunun padiaha nasl söylenecei... Akll bir vezir bulmular, padiaha göndermiler.
Vezir, atla ilgili konumaya balam. “Efendimiz atnz has ahrnzda yatarken görmüler. En sevdii arpay bile yemiyormu. Nefes almyormu. Gözleri donuklam. Nallar da yukarya gelmi...”
Padiah lafn uzamas karsnda dayanamam: “Be adam una öldü desene!”
Vezir, hemen cevab yaptrm: “Öldüünü siz söylediniz, efendim! Bendeniz deil!”
Türkiye’nin 1. Dünya savandan sonra ngiltere tarafndan tanzim edilen dünyadaki yerini belirleyen ve bizce tipik bir “malubiyet ideolojisi” olan ideolojisi, esasen 1950’de halkn seçtii ilk iktidar tarafndan rafa kaldrlmal ve yeni bir balangç yaplmalyd. Sovyetlerle Bat arasnda bir tampon olarak düünülen Türkiye’nin oligarik iktidarnn ideolojisi ülkenin bu konumundan ötürü terk edilemedi. Sovyetlere kar geciktirici sava verecek ordunun ideolojisine dokunulmad.
Sovyet sistemi çöktükten sonra, Türkiye’nin oligarik iktidarnn sonu gelmeliydi. Buna bir süreliine engel olan ise, mehur Huntington’un “Medeniyetler Çatmas” tezi oldu. Bu teze Türkiye’nin oligarik iktidar merkezleri dört elle sarldlar.
Bu tezde Türkiye “tarihen en derin bölünük ülke” olarak tarif ediliyordu. Bu bölünük ülkede halk dou-islâm medeniyetinden yana, oligarik güçler ise bat medeniyetinden taraf idi.
Bu ayrm Türkiye’nin batc güçlerini Bat Çalma Grubu kurmaya yöneltti. Seçilmi iktidara kar 28 ubat hamlesine giriildi. 1930’larn ideolojisi yeniden parlatld. Fakat ideoloji günün ihtiyaçlarna cevap vermekten uzakt. Ekonomide devletçi, hürriyetler konusunda baskc totaliter bir ideolojinin 21. Yüzylda diriltilmesi mümkün deildi.
...
NOT: Vurgular bize âittir.
Yazar: D. Mehmet Doðan |
26-01-10 |
||
| E mail: Mail Adresi Yok | Tweet | ||