ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : TEFEKKÜR / İNSAN VE TEFEKKÜR
Okunma Sayısı: 5202
Yazar: Ahmet Selim
FİKREN YORULMAK ve KENDİNİ YENİLEMEK

Yorgunluğun çeşitli halleri

Çok çalışmak değil, verimli çalışmaktır önemli olan. Ve verimli çalışmak, düşünmeye de dinlenmeye de yeterli zamanı ayırmayı gerektirir. İşiniz ne olursa olsun, bu böyledir; fakat beyin gücünü ön plana çıkaran alanlarda öncelikle böyledir.

İnsan kendini yenilemeye ve birikimini koruyup geliştirmeye muhtaç bir yapıya sahip. Aksi halde maddeten de manen de sermayeden yemeye başlarsınız ve hazıra dağ dayanmaz. Durmak bir anlık bir durumdur... Vitesi boşa atar gibi bir şey. Hemen gerileme başlar. Yokuş aşağı paldır küldür gidiyor olmanız da gerileme sürecinin bir parçasıdır. Burada durmaktan kasıt, gelişme ve denge dinamiklerinin devreden çıkmasıdır; ayakların ve tekerleklerin durması değil. Gelişme ve denge dinamikleri, aslında, gerekli durmaları ve hız ayarlamalarını da kapsar.
...

.. "Birikimim yeterlidir" demeyeceksin. Birikim göllenmemeli; bir akarsu gibi, yavaş da olsa bir akışın sahibi olmalıdır. Birikim bakım ister; yeni yorumlamalar ve "fark ediş" emekleri ister. "Din bilgisi" bile öyledir... Yeni şartlarda bir daha düşün, yeni fark edişler doğar içine. Bir âlim demiş ki; "Çeşitli hatimlerim vardır, aylık yıllık. Ama bir hatmim var ki hiç bitmeyecek." Çok severim bu sözü. Okumaları ezbere dönüştürmenin en büyük mahzuru da burada yaşanır. Aslında muhafazakârlık çok dinamik bir süreçtir; durup durgunlaşırsan, muhafaza (koruma) akışı hemen kesilir, "düşünce" enerjisi yetersizleşir, muhafaza ettiğini sandığın şeyler de bir ezber örtüsünün altında sana yük olmaya başlar. Öyleymiş gibi gelir sana...

Yorgunluk hepsinin muhassalasıdır, müşterek sonucudur. Bir roman kahramanı bir arkadaşına şöyle diyordu: "Beni yoruyorsun. Üzmek bir şey değil. İçimi yoruyorsun. Bu yükün on katını da taşırım ben. Gücümü tam kullanamaz hale getirici anlayışsızlıklarınla yoruyorsun beni. Sevgilerim ve umutlarım bile yorgun..."

Yazının tamamı için tıklayınız

Yazar: Ahmet Selim
01-02-10
E mail: a.selim@zaman.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
FİKREN YORULMAK ve KENDİNİ YENİLEMEK
Online Kişi: 20
Bu Gün: 448 || Bu Ay: 9.671 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.408 || Toplam Tıklanma: 51.944.038