ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : TÂRİH / TÂRİHE BAKIŞ
Okunma Sayısı: 5629
Yazar: Umut Bulut
MEHMET NİYAZİ İLE TARİH ŞUURU ÜZERİNE SOHBET
İyi ki Mehmet Niyazi var!

Bir milletin dinini, mezhebini, meşrebini, tasavvufunu bilmeden tarihini yazamazsınız…

Fikir hayatımıza derinlikli eserler kazandıran Mehmet Niyazi Bey tarihi roman denildiğinde ilk akla gelen isimlein başında geliyor. Nitelikli eserlerinin yanında biz onu çizgisinde kırığı olmayan özgün duruşuyla birlikte hatılıyoruz. Marmara kıraathanesinin müdavimlerinden olan Mehmet Niyazi'nin anlatacak çok şeyleri var ve anlatmakla da bitmeyeceğe benziyor. Uzun uzun düşünen titiz çalışan bir yazar olarak Mehmet Niyazi ile kısa fakat meslelemizin özünü tartıştığımız bir söyleşi gerçekleştirdik.  

Tarih şuuru nasıl kazanılır. Okullarımızda tarih şuurunun yerleştirilmesi için neler yapılabilir?

Tarih şuuru, tarihi bilmekle kazanılır. Nasıl ki bir kişi hayatını bildikçe kendisini tanırsa, bir millet de de tarihini bildikçe kendini tanır. Çünkü dili, dini, gelenekelri nesi varsa geçmişten gelmektedir. Tarih şuuru, bir millete varlığını sürdürmesi için hangi değerlerini muhafaza etmesi gerektiğini öğretir. Okullarımızda tarihimizi doğru okutmakla tarih şuuru kazandırılabilir. Tarih bir milletin hafızasıdır. Hafızada doğru bilgiler varsa, o insan sağlıklı zihin yapısına sahip olur. Yapmadığını yaptım zanneden milletlerin zihin yapısı sağlıklı değildir. Nasıl hayatında tavuk kesmemiş bir kişi kendisini yirmibeş kişinin katili zannedip, polisten köşe bucak gizleniyorsa, yapmadığını yaptım zanneden millet de ona benzer.  

Tarih bize neleri öğretir. Biz tarihi konuları neden öğrenmeliyiz?

Tarih bize geçmişimizi öğretir.Tarih bilgisi hakkına iki farklı tavır sergilenmektedir. Birincisi eskiden olup bitmiş işleri'' Bana ne''diyerek önemsememektir. İkincisi ise tarihi olayları sebepleriyle araştırmak, onları yorumlayıp istifade etmeye çalışmaktır. Bu ikinci yol aynı zamanda Kur'an'ın hatta bütün semavi dinlerin yoludur. İnanmayanlar Ad ve Semud gibi kavimlere dair verilen bilgiler ''Bunlar eskilerin masalları'' diyorlardı. Halbuki Kur'an ve kutsallığına inanılandiğer kitaplar, bu kavimlerin ahlaksız olmalarının cezalarını çektiklerini vurgulayarak, inananları tarihi olayları sebepleriyle anlamaya çalışıyordu.  

Tarih yazmaktaki eksikliklerimiz nelerdir?

Bizim tarihimizi yazmakta eksikliğimiz saymakla bitmez. Zira bizim tarihimiz yazıldı diyemeyiz. Bizim tarihimizi hep yabancılar yazmıştır. Bir milletin vicdanı ne ise dini odur. Bir milletin dinini mezhebini meşrebini tasavvufunu bilmeden tarihini yazamazsınız.

Türk tarihinde sizi en çok heyecanlandıran ve yüreğinizi acıtan olay nedir?

Beni en çok heyecanlandıran İstanbul'un fethidir. Yüreğimi acıtan olay ise Genç Osman'ın akıbeti ve Abdülhamid'in tahttan indirilmesidir.

Son yıllarda tarihe olan popüler ilgiyi nasıl buluyorsunuz?

Milletimizin halinden memnun değil, geleceğimiz aslında pek de parlak görünmüyor. Bunun için de parlak maziye sığındığından tarihe ilgi gösteriyor.

Tarihi kahramanlarımızı yeteri kadar tanıyor muyuz? Tanımak ve tanıtmak için neler yapmalıyız?

Tarihi kahramanlarımızı hiç bilmiyoruz. Tanımak için önce doğru olarak hikayelerini yazmalıyız. Haklarında romanlar, hikayeler kaleme almalıyız hatta filmlerini çekmeliyiz.

Son olarak tarihin öğretmenliğinden devletimiz idare edenler yeteri kadar istifade edebiliyor mu?

Hayır edemiyorlar çünkü önce de söylediğim gibi halimizi bilmeden ondan nasıl istifade edebiliriz?


UMUT BULUT / WWW.HABERKULTUR.NET

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Umut Bulut
04-02-10
E mail: Mail Adresi Yok
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
MEHMET NİYAZİ İLE TARİH ŞUURU ÜZERİNE SOHBET
Online Kişi: 21
Bu Gün: 520 || Bu Ay: 6.510 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.875 || Toplam Tıklanma: 52.121.947