ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / UNUTULMAYANLAR
Okunma Sayısı: 1831
Yazar: Mehmet Develi
SEZAİ KARAKOÇ'U SEYRETTİM

Sezai Karakoç'u seyrettim



Bir zamanlar absürt bir kanal olan Cine5”te Gündoğmadan isimli belgeseli izledim.Genel anlamıyla kaliteli bir çalışma izlenimi bıraktı bende. Birçok açıdan kusurlar bulunabilirse de bu konuda bir bir örnek teşkil etmesi bakımından oldukça önemli diye düşünüyorum.
 
Gündoğmadan adını taşıyan belgesel filmin yapımcılığını Orhan Seyfi Güner, yönetmenliğini Ensar Altay yapmış. 110 dakikalık çalışmada Üstad’ın hayatının her bölümüne yer verilmiş ve bunda zannedersem Diriliş Dergisi’nde yayınlanan hatıraları temel alınmış. Bunun yanında Hilmi Yavuz, Mehmet Niyazi, Mustafa Miyasoğlu, Beşir Ayvazoğlu, Turan Karataş, Abdullah Gül ve daha birçok önemli isme de Üstad hakkında görüşleriyle belgeselde yer verilmiş.
 
Çalışmada Sezai Karakoç özelinde yakın tarihin çeşitli önemli olayları ve dönemlerini de görebiliyoruz. Sponsorluğunu Cine 5’in yapmış olduğu belgesel görsellik açısından fena sayılmaz. Müzikler son derece kaliteli olmakla birlikte şiirleri seslendirenlerin tonlamaları bazen sıkıyor. Şair’den ziyade fikriyatının anlatılıp övüldüğü film, Sezai Karakoç’un yalnızca şairliğiyle bilinip anılamayacağını, O’nun nâsirliği; fikir, siyaset ve dava adamlığının da son derece önemli olduğunu anlatma konusunda oldukça başarılı. Metin yazarlığında Hamit Can ve Yusuf Armağan bulunuyor.

Belgeselin yapımcısı Cine 5 Medya Grup Başkanı Orhan Seyfi Güner: "Bizim burada yaptığımız Sezai Karakoç'u, düşüncesini tanıma ve tanıtma çabası olarak tanımlanabilir. Bu, sinema alanında Sezai Karakoç ile ilgili yapılmış ilk çalışma. Bununla, diriliş düşüncesini anlamaya yönelik çok güzel çalışmaların önünü açmak istedik." diyor. Bence geç kalınmış bir çalışma. Umarız bu çalışmadan bir sinema filmi doğar.
 
Eksik yönlerinin ortaya okunulup tartışılması gerekli bir şey olsa da yerden yere vurmak anlamsız. Sezai Karakoç’un 110 dakikaya sığdırılmaya çalışıldığı bir eser elbette ki kusurlu olacaktır. Çalışmada emeği geçen herkese teşekkürlerimizi bir borç biliyoruz.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mehmet Develi
10-02-10
E mail: WWW.HABERKULTUR.NET
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
SEZAİ KARAKOÇ'U SEYRETTİM
Online Kişi: 30
Bu Gün: 126 || Bu Ay: 8.730 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.119 || Toplam Tıklanma: 51.931.707