ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 4623
Yazar: Akın Dindar
BİLİM KAYLÛLEYİ TASDİK ETTİ
Bilim ‘kaylûle”yi tasdik etti!

 

“Öğleyin kaylûle yapınız. Muhakkak şeytanlar öğle vaktinde kaylûle yapmazlar.”  (Müslim)

Böyle buyuruyordu tabipler sultanı. Kaylûle yapan insan, bir sünneti ihya ettiği gibi aynı zamanda dinç olur, gece namazlarını, teheccüdü veya sabah namazını kılacak gücü kendine bulur, diye okuyup öğrenmiştik bu güne kadar.

Fakat ilk defa modern ilim, ‘kaylûle’yi mercek altına aldı:

Amerikalı  bilim adamları, gündüz uykusunun sadece yorgunluğu almakla kalmayıp, beynin yeni bilgileri öğrenme yetisini artırdığını  tespit etti.

Araştırmalarının sonuçlarını  Amerikan Bilimsel İlerleme Topluluğu'nun (AAAS) San Diego'daki yıllık toplantılarında sunan bilim adamları, günde 1,5 saat kestiren gönüllülerin kendilerini zorlayan anlama testlerinde daha iyi sonuç aldıklarını belirtti.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, beynin yeni öğrenilecek bilgiler için kısa süreli hafıza süreci oluşturacak yer yaratmak amacıyla uykuya ihtiyacı  olabileceği kaydedildi.

Deneyde, sağlıklı yetişkin deneklere sabahleyin zor bir anlama testi uygulandı ve genellikle tümü  benzer notlar aldı. Daha sonra bunların yarısı "siesta" yapmaya gönderildi, ardından da başka bir test yapıldı. Bu sefer uyku çekenler, uyumayanlardan daha iyi sonuçlar aldı.

Bilim adamları, beynin elektrik faaliyetini kontrol ettiklerinde bu sürecin, derin uykuyla rüya süreci arasındaki bir uyku aşaması olabileceğini ve hızlı göz hareketi olmayan bu aşamada, beynin hippokampüsünde bulunan gerçek temelli hatıraların "geçici bellek"ten ön-yüz korteks adı verilen bölgeye taşındığını düşünüyor.

Darısı, diğer harika sünnetlerimizin başına...

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Akın Dindar
22-03-10
E mail: Haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BİLİM KAYLÛLEYİ TASDİK ETTİ
Online Kişi: 20
Bu Gün: 82 || Bu Ay: 6.072 || Toplam Ziyaretçi: 2.214.956 || Toplam Tıklanma: 52.115.568