ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / CEMİL MERİÇ'TEN SEÇMELER
Okunma Sayısı: 7912
Yazar: Harun ŞAHİN
Cemil Meriç'ten Seçmeler (ŞİDDET: AVRUPA’NIN TANRISI)

ŞİDDET: AVRUPA’NIN TANRISI1

 Çağdaş Avrupa’nın en "insancı" filozoflarına bir göz atın, hepsi şiddete âşık. Soyumuzun alınyazısıymış bu.  "Kullanılan şiddet, şiddeti kökleştiriyor mu, yok mu ediyor; bizi geriye mi götürüyor, ileriye mi? İşte, asıl mesele" diyorlar.

 Şiddeti yok eden şiddet, yalanların en alçakçası değilse vehimlerin2 en şairanesi. Her kavganın ezelî mazereti: son kavga olmak.

Bu tahrip ihtirası, bir asrın imtiyazı, daha doğrusu yüz karası değil, Kabil‘den3 beri uzayıp giden bir lânet zinciri. Kıyıcılık kanında var Avrupalının. Yunan destanları birer cinayet salnamesi4, Yunan, İskandinav veya Germen destanları. Machiavelliye5 göre,  “mecbur kalınınca kuvvet haktır“; mecbur kalınınca, yani istenince. Şair: “Din şehit ister, âsuman6 kurban“7  diyor;  evet, Avrupalı’nın dini.

 



1 Bu Ülke, İletişim Yayınları, İstanbul 1996,s.207.

2 Vehim: Sebepsiz korku. Yanlış ve esassız düşünce.

3 Kabil: Adem peygamberin oğludur. Küçük kardeşi Habil’i öldürmesiyle bilinir.

4 Salname: Bir yıl içinde meydana gelen olayları, istatistikSalname: Bir yıl içinde meydana gelen olayları, istatistikî, sınaî, edebî vb. Konuları topluca veren kitap, yıllık, anal,nevsâl,almanak.

5 Niccolò di Bernado dei Machiavelli (1469- 1527). Hükümdar isimli eseriyle meşhur, Avrupalılar tarafından politikanin bir bilim olarak kurucusu sayılan Floransalı düşünür, devlet adamı, askeri stratejist, şair, oyun yazarı. İtalyan Rönesans hareketinin en önemli figürlerinden biri. İktidarın alınışı ve korunması gibi bir hususlarda dinî ya da ahlakî kaygıları dikkate almayan, amaç için her yolu mübah gören politik anlayışını ifade eden machiavelizm terimi, asırlardır suçlayıcı bir sıfat olarak kullanılmaktadır.

6 Asuman: Gök, gökyüzü.

7 Tevfik Fikret’in Tarih-i Kadim şiirindeki mısraları. Din şehit ister, asuman kurban/  Her zaman her tarafta kan, kan, kan. Yavuz Bülent Bakileri okuyalım: "Tevfik Fikret, bizim pozitivist şartlarımızın (şairlerimizin olmalı; sehven böyle yazılmış olsa gerek) başında geliyor. Yani o, dinsiz, imansız, kitapsız, Allahsız bir şairdir. Bu kanaatte oluşumun sebebi, şunun-bunun iddiası değildir, bizzat Tevfik Fikret’in kendi açıklamaları, kendi şiirleridir. Burada size onun 2 şiirinden kısaca örnekler vereceğim: Tarih-i kadim, Tarih-i kadime zeyl ve Halûk’un Amentüsü, onun çok meşhur şiirleri arasında. Kadim: eski, zeyl: ilâve, amentü: iman ettim demektir. Fikret, Tarih-i Kadim şiirinde, bir Bulgar, bir Moskof öfkesinden kırk bin batman daha ağır bir öfkeyle tarihimize saldırıyor ve diyor ki: “Her şeref yapma, her saadet piç/ Her şeyin iptidası, âhırı hiç/ Din şehit ister, âsûman kurban/ Her zaman, her tarafta kan, kan, kan/ Kahramanlık, esası kan vahşet/ Beldeler çiğne, ordular mahvet/ Kes, kopar, kır, sürükle, ez, yak, yık/ Ne aman bil, ne ah işit, ne yazık...” 


Yazar: Harun ŞAHİN
25-08-14
E mail:
Yazar Hakkında Bilgi ve Diğer Yazıları
 
 
Yorumlar: 1
hüseyin kaplan
...
Tarih : 26-08-14

Güzel bir yazı. Bilgiler için teşekkür ediyorum faydalandım.

 
Cemil Meriç'ten Seçmeler (ŞİDDET: AVRUPA’NIN TANRISI)
Online Kişi: 20
Bu Gün: 559 || Bu Ay: 9.163 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.700 || Toplam Tıklanma: 51.938.526