ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 4031
Yazar: Yunus Emre Altuntaş
BİR KİTAP: OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE ELİTLER VE DİN
Elitler ve din

Elitler ve din

Her seçim sonrası Türk Siyasi Hayatının gelişimine dair ekranlardan pek çok yorum dinliyoruz.. Gazete sayfalarının da vazgeçilmez konularından olan Türk Siyasetinin macerası her tarafın kendi üslubunca dillendirdiği bir çıkmaza girmiş durumda. Hele ki “Din” etkisinin siyasetteki gerçekliğini açıklamaya yeltenen birçok girişim önyargıların veya tarafgir yaklaşımların esiri olmaktan kurtulamamakta ve bu durum insanımız adına konunun vuzuha kavuşturulması bakımından pekçok sorunu barındırmaya devam etmektedir.

Türkiye’de dinin siyaset üzerindeki etkisi ve Osmanlı’dan bugüne Siyasal İslâmın gelişimine dair en ciddi araştırmacılardan biri hiç şüphesiz Prof.Dr.Kemal KARPAT’tır. Halen bir Amerikan üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarına devam eden ve aynı zamanda Türk Tarih Kurumu onur üyesi olan Prof.Dr.Kemal H.KARPAT tarih ilmine vasfettiği önem bakımından  Prof.Dr.Halil İNALCIK gibi Türkiye’nin Osmanlı’dan bugüne ulaşan sorunlarına objektif bir bakış açısıyla yaklaşmaya çalışan ve bunu yaparken de doğal olarak sistemin baskısından azade yorumlar yapabilen ender tarihçilerimizden biridir.

Tahlil ve değerlendirmelerinin bütününe katılmasak da özellikle Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne konuşulmayan tarihimizi sağlam temellere oturtarak değerlendirmesi bakımından önemi haiz bulunmaktadır. Son olarak Timaş Yayınları tarafından “Osmanlı’dan Günümüze Elitler Ve Din” ismiyle yayımlanan kitabında, her biri farklı tarihlerde sunumu yapılmış çalışmalarını bir araya getiren KARPAT, Türk Siyasetinin gelişimini olabildiğince yalın ama sağlam bir üslupla dile getirmeyi başarmış görünüyor.

Şüphesiz bunda araştırma metinlerini Türkçeye çeviren Güneş AYAS ve derleyen editörün katkısı büyük.”Elitler/Demokrasi” ve “ “Din/Laiklik” ana başlıkları altında toplanan yazılar kronolojik sıralama gözetilerek ve mümkün olduğunca istatistik verilere dayanarak yorumlanmaya çalışılmış. Kitabın özellikle ilk bölümünde Cumhuriyet idaresinin ilk elli yılını cesur bir dille ortaya koyan ve tek parti dönemi ile sonrasını tarafsız bir gözle karşılaştıran KARPAT’ın bu yorumları günümüz siyaseti için de bizlere çok önemli bir bakış açısı sağlayacaktır inancındayız.

Tarih ve siyaset alanında çalışma yapan araştırmacılar ile bugünü geçmişi anlayarak yorumlamak isteyenler için okunması gereken bir derleme olan bu kitabı tüm okurlarımıza tavsiye ediyoruz. Bu tanıtımımızı yine kitaptan bir alıntı ile tamamlamak istiyoruz; “Türkiye 1980’den beri halkı ve elitleri birleştiren bir kültür bütünleşmesini sağlayan ve ortak demokratik değerler üreten bir yola girmiştir. Bu gelişmeleri önlemek isteyenler geçici başarılar sağlayabilirler, fakat sonunda mağlup olacaklardır; çünkü Türkiye’de demokrasi bir elitin, bir partinin aleti olmaktan çıkmış, halkın sahiplendiği, benimsediği ve yaşatmak istediği bir yaşam şekli halini almıştır”

Kitabın Adı: Osmanlı’dan Günümüze Elitler ve Din.


Yazarı: Prof.Dr.Kemal KARPAT, Timaş  Yayınları.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Yunus Emre Altuntaş
29-03-10
E mail: Haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BİR KİTAP: OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE ELİTLER VE DİN
Online Kişi: 25
Bu Gün: 462 || Bu Ay: 6.452 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.698 || Toplam Tıklanma: 52.120.976