ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / PORTRELER
Okunma Sayısı: 4808
Yazar: Sami Yaylalı
AHMED HUSEYN DEEDAT: BİR MÜNAZARA ÜSTÂDI

Ahmed Huseyn Deedat

Onun karşısında kimse duramadı

Ahmed Huseyn Deedat, 1 Temmuz 1918'de Hindistan'ın Surat eyaletinde dünyaya gelmiş. Küçük yaşlarından itibaren zeki ve kabiliyetli biri olarak tanınan Deedat, 1927'de ailesiyle birlikte Güney Afrika'ya göç ediyor. İngilizce'yi orada altı ayda öğrenen Ahmed Huseyn, okulunda da gayet başarılı bir öğrenci olarak temayüz ediyor. Ancak babası, maddi durumlarının kötü olması sebebiyle onu 16 yaşında, ortaokulda okuduğu sırada okuldan alıyor.

İslam’ı daha derinlemesine öğrenmeye ne vesile oldu?
Ahmed Huseyn  Deedat
Okuldan alındıktan sonra kenar bir semtte çalışmaya başlayan Deedat, orada bir misyoner okulunun öğrencilerinin Hristiyanlık telkinlerine maruz kalıyor. O da İslâm hakkında bir şey bilmediğinden inancını savunmakta zorlanıyor. Bu telkinler onu İslâm'ı derinlemesine araştırmaya ve öğrenmeye yöneltiyor. İmam Müslim'le bir Hıristiyan rahip arasında geçen tartışmayı anlatan bir kitaptan da bayağı etkilenmiş Ahmed Huseyn.

22 yaşında ilk konferansını verdi

Ahmed Huseyn Deedat ilk konferansını "Barış Peygamberi Muhammed (s.a.s.)" başlığıyla 1940'ta veriyor. O konferansta sadece 14 dinleyicisi varmış fakat daha sonraki konuşmalarına ve çalışmalarına ilgi gösterenlerin sayısı artmaya başlıyor. Yürüttüğü davet çalışmaları, bilgisizlik veya çevrelerinden etkilenme sebebiyle dinlerini terk etmiş birçok kişinin yeniden İslâm'a dönmesine vesile oluyor.

1957'de iki arkadaşının yardımıyla Uluslararası İslâmî Davet Merkezi (Islamic Propagation Centre International - IPCI) adıyla bir kurum da kuran Deedat, bu kurum vasıtasıyla konferanslarının ve münazaralarının kaset halinde çoğaltılması, kitaplarının basılması gibi işleri yürütmeye başladı. Halen bu faaliyetleri yürütmeye devam ediyor bu kurum.

Ahmed Huseyn DeedatDeedat'ın konferansları, münazaraları ve kitapları ağırlıklı olarak İslâm-Hıristiyanlık karşılaştırması üzerine. Özellikle son dönemde, Batı'da İslâm karşıtı medyatik faaliyetlerin yoğunlaşması sebebiyle onun kitap ve konferanslarında vurguladığı, dile getirdiği hususlar biraz daha önem kazanmıştır, diyebiliriz.

İslâm'ı savunma ve tanıtma konusunda gösterdiği gayretlerinden dolayı bütün İslâm âleminde tanınan Ahmed Deedat 8 Ağustos 2005 Pazartesi günü 87 yaşında vefat etti.

“19 Mucizesi” ve Ahmet Deedat’ın hatasından dönüşü

Deedat, Türkiye'de ilk olarak "19 Mucizesi" ile ilgili iddiaları içeren kitabıyla tanınmıştı. Bilindiği üzere bu teori Reşat Halife'ye aittir. Daha sonra Halife'nin Bahaî olduğu ve bu teoriyi kendi itikadî felsefesine göre şekillendirdiği söylendi. Çünkü “19” sayısı Bahaîlerde kutsaldır. Halife de zaten Kur'an-ı Kerim'i 19 mucizesi teorisine göre izah edebilmek için sayılarda çeşitli oyunlara başvurmuştu. Gerek bu oyunlar, gerekse Kur'an-ı Kerim'i bir sayı mucizesine bağlamak için zorlayıcı yorumlara gidilmesi sert tepkilere ve tenkitlere sebep olmuştu. Deedat da Kur'an mucizelerini ortaya çıkarma konusunda gayretli olduğundan başlangıçta söz konusu teoriyi herhangi bir kritikten geçirmeden aynen almış, fakat daha sonra sayılardaki oyunların ortaya çıkarılması ve bu çerçevede yapılan tenkitler üzerine konuyla ilgili kitabını bir daha bastırmamıştı. 19 Mucizesi teorisini sahiplenmekten de vazgeçtiğini bildirerek o işin peşini tamamen bırakmıştı.

En meşhur kitapları neler?

Ahmet Deedat, dünyanın her tarafında İslâmî konferanslar verdi. Hıristiyan İngilizlerle giriştiği münazaralarda başarıya ulaştı. Bunlardan en meşhuru ise 1981 yılında, Dirban Şehri'nde Jose Macdowel ile karşılaştığı “İsa a.s. asıldı mı?” konulu olanıydı. Müslümanların kütüphanelerine kazandırdığı en meşhur kitapları şunlar: İslâmiyet ve Hıristiyanlık Arasında Seçim Yapmak, Kutsal Kitap Allah'ın Kelamı mıdır?, Mucizeler Mucizesi Kur'an-ı Kerim, Kutsal Kitap (İncil) Muhammed s.a.v. Hakkında Ne söylüyor? ve Gerçeği ve Yalanı ile İsa a.s'ın Asılma Meselesi. Hristiyanlığın 4 kitabındaki aykırılıklar hakkında yazdığı kitaplar, batı üniversitelerinin çeşitli araştırma merkezlerinde önemli birer kaynak olarak yerlerini aldılar.

Ahmet Deedat ve ekolünü bugün dünyada devam ettiren Hindistanlı doktor Zakir Naik’tir. Zakir Naik’le ilgili daha önce yayınlanmış haberimizi şurada okuyabilirsiniz.
Ahmed Huseyn Deedat

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Sami Yaylalı
23-06-10
E mail: Dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
AHMED HUSEYN DEEDAT: BİR MÜNAZARA ÜSTÂDI
Online Kişi: 29
Bu Gün: 197 || Bu Ay: 4.751 || Toplam Ziyaretçi: 2.212.646 || Toplam Tıklanma: 52.079.630