ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : DÜNYADA NELER OLUYOR / İSLÂM ÂLEMİ
Okunma Sayısı: 9964
Yazar: Mehmet Bahadıroğlu
EN UZUN VE EN KISA ORUÇ NEREDE?

20 saat: Sabır ey Grönlandiyyun!

Bu yıl dünyada en uzun ve en kısa oruç nerelerde tutulacak? Dunyabizim.com sizler için araştırdı.

Yaza yaklaştıkça uzayan oruç saatlerimiz, sıcağın verdiği susuzlukla birleşince epey sabır gerektiriyor. Ancak halimize şükretmemiz gerekir. Zira bu yıllarda uzun oruç tutan tek ülke biz değiliz. Hatta biz soğuk bir su hayal ederken, onlar sıcak bir çay düşlüyor. O müslümanlar ise kuzeyde.Grönland

Grönland'da 4 müslümandılar; 3'ü gitti, bir kişi kaldı
Grönland

Grönland'dan başlayalım en iyisi. Geçtiğimiz sene Grönland'da müslüman sayısı 4 idi. Dördü de Türk olan müslüman gurbetçilerden 3'ü geçtiğimiz sene bölgeden ayrıldı. Şimdi Grönland'da tek Türk ve tek müslüman var. Oruçlu gurbetçimiz Bilal Fidan orada havaalanında çalışıyor.

Bilal Bey, bu Ramazan ayında dünyada en uzun oruç tutacak nasiplidir. Bizler ülkemizde buz gibi bir su isterken, o gurbette sıcacık bir çay düşleyecektir. Gününün 4 saati hariç hepsi oruçla geçecek; 20 saatini Allah yolunda oruçlu tüketebilecek.

Sahur, iftar, teravih gibi ibadetleri 55.000 kişilik ülkede münferit olarak yapacak olan gurbetçimize sabır ve sebat diliyor, geçiyoruz Norveç'e.

Niyet ettim Yarabbi Rusya'ya göre oruç tutmaya

Norveç hayli büyük bir ülke. Ülkenin kuzeyindeki oruç tutma saatini Grönland'dan sonra 2. sıraya yerleştirebiliriz. Şehrin ismini ilk ve son kez Galatasaray'ın çamur sahada 1-0 maçı kaybetmesiyle UEFA'dan elediği spor kulübünden hatırlıyorum. O kulüp, şehrin ismini taşıyan Tromsö.

Norveç'te bir iftar çadırıNorveç'te bin müslüman!

Şehirde yaklaşık olarak 1.000 müslüman yaşıyor. Soğuk olan bölgede, 19 saatten fazla sürüyor oruç. Ramazan'ın neşesi Grönland'dan farklı. Teravih kılacakları 2 adet camiye ve birçoğunun birbiriyle tanış olduğu müslüman bir ahaliye sahipler. Hatta Drammen kentinde Türkler bir kiliseyi camiye çevirmiş. Bu birliktelikleri bir nebze olsun gurbeti hafifletiyor.

Mayıs'tan sonra güneş hiç doğmuyor!

Ancak Tromsö ve çevresinde Kasım-Ocak ve Mayıs-Temmuz ayları arasında oruç tutmak imkânsızlaşıyor. Zira Kasım ve Ocak’ta güneş hiç doğmuyor, Mayıs ve Temmuz'da güneş hiç batmıyor. Bu da 24 saat oruç tutmak anlamına geliyor ki, böyle durumlarda takvim olarak Mekke veya en yakın güneş doğan eyalet baz alınabiliyor.

Mesela 3-4 yıl sonra Tromsölü müslüman ahalinin olası bir oruç niyetidir bu: “Niyet ettim Yarabbi Rusya'ya göre oruç tutmaya…”

İzlanda, Finlandiya, Danimarka ve İsveç'te Ramazan

Bu ülkeler de dünyada en uzun oruç tutulan kuzey ülkelerinin diğerleri. Bu yıllarda 17-18 saat oruç tutacak olan kuzey ülkeleri diğerlerinden avantajlı. 365 gün güneşin doğup batmasıyla, farklı coğrafyaların takvimlerini kullanmıyorlar. Tabii kendi takvimlerini kullanma özellikleri bazı vakitler 22 saat oruç tutmalarını da beraberinde getiriyor.Danimarka'da gurbetçi bir Türk ailenin iftarı

Danimarka'da gurbetçi bir Türk ailenin iftarıYani bu ülkelerde yazın ilk aylarında gece 2-3 saati geçmiyor. İftar, teravih ve sahur büyük bir koşuşturmayla araya uyku katmadan ifa ediliyor. “Teravihi hızlı kılmanın en caiz olduğu yerler buralar olsa yeridir” diyesi geliyor insanın ama en güzeli tadil-i erkana göre kılmak teravihi.

Ancak buna rağmen Ramazan'ın diğer kuzey ülkelerinden pek muhabbetli bir avantajı var bu topraklarda. İzlanda'da 1.000, Finlandiya'da 55.000, Danimarka'da 200.000, İsveç'te 300.000 müslüman; sınırsız ibadet özgürlüğüyle, teravihlerde dolan camileriyle, toplu iftar çadırlarıyla, aileler arası birlik ve beraberlikle doyasıya bir Ramazan geçirebiliyorlar.

Hatta bir kısım gurbetçiler, Ramazan'ın Türkiye'yi aratmadığını söylüyor. Hatta Peygamberimiz’e karikatür alçaklığıyla uzun yıllar gündemimizden düşmeyen Danimarka'da şehrin göbeğinde büyük iftar çadırı kurulup, gayrimüslimlerin dahi yemek yiyebildiği iftardan sonra ramazan şenlikleri yapılabiliyormuş. Gurbetçiler Danimarka'nın inanç özgürlüğünden epey memnun.

En uzun oruç kuzeyde. Peki, en kısası?

Esasında bu soruya kış aylarında cevap verecek olsaydık, yine kuzey diyecektik. Fakat Ramazan'ın içinde bulunduğu ay yaz aylarına denk gelirse, durum terse dönüyor. Yani en kısa oruç kuzeyin tersine güneyde.

Gazze'de çocuklar toplu olarak sahur yapıyorlar
Kudüs'te müslümanlar iftar hazırlığında

Yalnız, kısa dediysek 2-3 saatlik kış kuzey oruçları gibi sanmayın. Dünyanın her yerinde yazın gündüzler uzun. Aralarında en az uzun olanı ise (yaklaşık) 10.5 saatle Endonezya. Endonezya'yı 11 saate doğru yaklaşarak (ve bazıları aşarak) Vietnam, Singapur, Malezya, Brunei, Kamboçya ve Tayland gibi güney ülkeleri izliyor.

Gazze'de 15 saat

Gurbetçi müslümanların yoğun olduğu Almanya, Belçika, Hollanda gibi batı ülkelerinde oruç saati 16.5 ve 17 saat arasında değişiyor. İran, Irak, Kuveyt, Mısır, Pakistan gibi ülkelerde oruç saati 15 ve 16 saat arasında. İşgal toprakları Afganistan, Cezayir, Çeçenistan ve Filistin'de oruç süresi ise 15 saat.

Tüm dünyada inanca saygılı bir Ramazan dileğiyle, Ramazan'ınızın bereketli olmasını dileriz.

Not: Oruç saatlerinde küsurat dikkate alınmayarak yuvarlama yapılmıştır.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mehmet Bahadıroğlu
08-08-10
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
EN UZUN VE EN KISA ORUÇ NEREDE?
Online Kişi: 6
Bu Gün: 404 || Bu Ay: 8.217 || Toplam Ziyaretçi: 2.219.271 || Toplam Tıklanma: 52.154.621