ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 523
Yazar: D. Mehmet Doğan
TEK KAHRAMANLI BİR TARİHLE BİR YERE VARILMAZ!

OSMANLI DEVLETİNİ KİM KURDU?Osmanlı Devleti'nin kim kurdu?

Çocuk okula geç kalmış. Alelacele sınıfa giriyor. Ders tarih. Öğretmen geç kalmış öğrenciye ceza mahiyetinde soruyor: Kosova savasından sonra Sultan Murat’ı kim öldürdü? Cevap: Valla ben öldürmedim öğretmenim!

Artık tarihle ilgili sorulara böyle cevaplar vermek için telaşlı veya suçluluk duygusu içinde olmak gerekmiyor!

Geçen sene bu vakitler Milli Eğitim orta öğretimde tarih dersini kaldırdı. Daha doğrusu seçimlik hale getirdi. Bu dersler daha önce ne halde idi, o da ayrı bir bahis. Türkiye’de en istikrarlı tarihi öğretimi “inkılap tarihi” öğretimidir. 1933’te siyasiler tarafından verilen ve siyasi hafızıyı oluşturmak için konulduğundan şüphe olmayan inkılap tarihi bir süre sonra siyasi yalandan akademik yalana dönüştürüldü. Kâzım Karabekir ilk akademik inkılap tarihi kitabını yazarı Doçent Enver Ziya Karal şiddetle eleştirir. Yanlışlarının, Milli Mücadele’de rol oynayan önemli isimlerin görmezden gelinmesi gibi hususların altını çizer. Cevap şu olur: Bu bir devlet tarihidir! Devlet tarihinde olaylar devlet başkanları etrafında toplanır. Ders kitabında tarih kritiğinin yeri yoktur! (bkz. Bir Savaş Sonrası İdeoljisi-Kemalizm).

Kritiksiz, eleştirisiz bir tarihin bizi getirdiği yer bu. Bugünkü ortalama zihin tarih deyince İnkılap tarihini, tarih yapan şahsiyet deyince de Mustafa Kemal’i bilir.

Bugünle ilgili bir eleştiri mi yapılıyor, mesela liyakat meselesi gündemde. Sosyal medyada sayısız mesaj yayılır: “Ah Atatürk! Onun zamanında görevler hep liyakata göre verilirdi!”

Böyle bir mesaja “Atatürk dışişleri bakanlığına Lozan’dan önce bir askeri, Cumhuriyetten sonra bir tıp doktorunu getirdi. Cumhuriyetin değişmez doktor dışişleri bakanını İnönü Cumhurbaşkanı seçilir seçilmez görevden uzaklaştırdı.” Cevabını yazmak gafletinde bulundum.

Cevap: “Maalesef batı hayranlığı ve körü körüne kopyacılık, anlaşmalar, her şey İnönü ile başlıyor.”

Sosyal medya denilen gayya kuyusundan uzak durmaya çalışırım. Arada bir şöyle bir bakayım dediğinde de ilgi çekici bazı şeylere rastlıyorum.

Bir televizyon muhabiri sokak anketi yapıyor. Soru: “Osmanlı Devleti’nin kurucusu kim?”

Cevap?

Sıkı durun: Atatürk!

İlk, orta, lise okumuş, hatta yüksek okul bitirmiş kişiler resmi geçit yaptı…Doğru bilen nadiren çıktı. Fatih diyen de oldu, Süleyman da.

Türkiye’nin inkılap tarihine değil gerçek tarih dersine ihtiyacı var. Tarih dersinin bir bölümünde inkılap tarihinin konusu olan dönem de yer alabilir. Bu bütünlük içinde okunan bir tarih zihin teşevvüşüne yol açmaz. İnsanların kafası karışmaz.

Okullarda Osmanlı tarihi öğretiliyor mu? Eskiden vardı! Doğru yanlış. Bizim zamanımızda Osmanlıya hakaretle birlikte Osmanlı tarihi de vardı. Osmanlı devletinin kurucusunu bilmeyen çıkmazdı. Bize bu kadar kötülük yapmış gösterilen Osmanlıların bu toprakların geçmişinde Selçuklulardan sonraki tarihi devam olduğunu zihinler iyi kötü idrak ederdi.

Şimdi bu bağ koparılmış görünüyor. Varsa inkılap tarihi, yoksa inkılap tarihi. Tek kahramanlı bir devlet. 1923-1938 altın çağ!

Bir asır sonra naslaştırılmış bilgilerle nereye varılabilir?

Çocuklarımıza şu idraki vermeliyiz: Milletimiz Osmanlıdan devraldığımız millettir, kültürümüz, edebiyatımız, Osmanlıdan devraldığımız edebiyat ve kültürdür. Bayrağımız Osmanlı bayrağıdır, İstiklâl Marşımız Cumhuriyet’ten önce milli marşımız olmuştur. Değişen siyasi rejimdir.

Cumhuriyeti kuranlar aksini söylese de bu devlet Anadolu merkezli bir devletin devamı. Cumhuriyeti kuranlar Osmanlı vatandaşıydı, Osmanlı okullarında okudular. Cumhuriyetin yönetici kadrosu, bürokrasisi, istisnasız Osmanlı bürokrasisi idi…

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: D. Mehmet Doğan
20-06-20
E mail: tyb.org.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TEK KAHRAMANLI BİR TARİHLE BİR YERE VARILMAZ!
Online Kişi: 22
Bu Gün: 549 || Bu Ay: 5.939 || Toplam Ziyaretçi: 2.214.771 || Toplam Tıklanma: 52.114.243