ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 449
Yazar: İlhan Oral
HİKMETSİZ EĞİTİM VERİMSİZDİR

HİKMETSİZ EĞİTİM VERİMSİZDİREn kısa ifadesi ile varlıklar âleminde ne varsa, olması gereken net sadeliği ile hikmettir. Varlığın ve değerin aslını bozmak felakettir. Bugün bir virüsün hikmetine dokundular, tüm dünya dengeleri alt üst oldu. Müslümanların ibadet dengeleri bile harap oldu.

Hikmeti bozulan virüs, bütün dünya yetkililerinin akıllarını başlarına almalarına yetmeli idi. Fakat herhalde aklını kullanabilecek pek yetkili de kalmadı. Onun içindir ki, bütün dünyanın güçlü görünen âcizleri, Kadiri mutlak Allah Teâlâ’nın adaletini ve hikmetini kabul etmelidirler. Sömürgeci soytarıların, inanç sistemlerine varıncaya kadar bütün değerlerini bloke ettikleri milletlerin üzerinden ellerini çekmelidirler. Hele eğitim ve öğretim alanlarından tamamen uzaklaşıp gitmelidirler. Yerli güçler de kendilerine gelip onları püskürtmelidirler. Süfli ajanları temizleyip atmalıdırlar. Ancak o takdirde biz idealimize döneriz. Döner de vahye dayalı sistemimizdeki nice değerlerimize, kucaklayarak kavuşuruz.

Yüz yirmi dört bin peygamberin davası olan ilme ve hikmete ulaşırız. O ilim ve hikmet ki bizi aslına uygun birey ve âlemlerin Rabbine inanıp itaat eden bir ümmet yapmıştı. O öyle ilim ve hikmet ki ilk insan olmasına rağmen Hazreti Âdem aleyhisselam, meleklerin bile bilmediği isimleri, büyük huzurda tam başarı ile dile getirmişti. Her peygamberin de bağlı olduğu ve dayandığı o yegâne kaynak yalnızca Allah Teâlâ’dır. O Âlîm ve Hâkîm’dir.

Allah Teâlâ’nın insanlara son gönderdiği Kitabın yalnızca bir sayfasında insanların aramakla bulamayacağı eğitim ve öğretim modeli, ilkleri ile beraber yer almaktadır. Daha sayfanın başında Cenab-ı Hakk, Lokman aleyhisselama “hikmet” verdiğini beyan buyurur. Kendine hikmet verilenin şükretmesi, hikmetin icabı olduğu hatırlatılır. Hikmetin icabı ile Allah’a inanıp güvenmesi ve faydasına inanması istenir. Allah Teâlâ’ya hamd etmek hikmettir ve kulun en önde gelen görevlerindendir. Eğitim ve öğretim yapacak kişinin hikmet sahibi olması hatırlatılır. Yaratan Kudret Allah Teâlâ yalnızca insana, ilim ve hikmet vermiştir.

Bu pozisyonda Hazreti Lokman aleyhisselam derse başlıyor. Dersine vaaz vererek giriş yapıyor. Lokman oğluna, “Yavrum, sakın Allah’a hiçbir şeyi ortak koşma” diyor ve şirk koşmanın, “çok büyük bir zulüm” olduğunu telkin ediyordu. Allah’a hiçbir şeyi şirk koşmama uyarısından sonra çok önemli bir gerçeği dile getiriyor ve Allah Teâlâ’nın ana baba hakkında; “Biz, insana, ana babasına iyilik yapmasını emrettik” beyanını iletiyordu. Hatta “Anası, onu, meşakkat üstüne meşakkatle taşıdığını” iletiyor ve ananın bebeğine süt emzirme süresi iki yıl içinde olduğunu bildirdiğini hatırlatıyordu. Bundan sonra Rabbimizin “Hem bana, hem de ana-babana şükret, dönüş ve geliş ancak banadır” buyurduğunu telkin ediyordu.

Cenab-ı Hakk gelecek kullarından ne denli tutarsız insanların çıkacağını bildiği için ebeveyn ile evlat arasındaki münasebeti netleştirir ve şöyle buyurur; “Ana baban, bilmediğin, bir şeyi bana şirk koşman için seni zorlarlarsa, onlara itaat etme.” Böyle bir yasak koyarken ana babanın sahipsiz kalmasına da izin vermez ve onlara dünya hayatında evladın iyi muamele yapmasını emreder. Anlamada zorlananları, “dönüşünüz banadır” diyerek uyarır. Devamla Lokman aleyhisselam oğluna nice incelikleri anlatıyordu. Çok önemli hikmet dolu meseleyi dile getirdi ve ona; yaptığın şey bir hardal tanesi ağırlığında olsa da, bir kaya içinde veya göklerde veya yer içinde bulunsa Allah onu getirir, önüne çıkarır, diyerek hikmet dolu sorumluluk bilincini yüklüyordu. Elbette Allah Latif’tir, Habîr’dir, diyerek de Rabbinin kulunu her şeyi ile kuşattığı inancını güçlendirerek oğlunun gaflet perdelerini kaldırıyordu.

Israrla oğlunun ruh ve bedenini ustaca yoğuruyordu; “Yavrum, namazı kıl, ma’rufu emret ve münkerden nehyet. Bunda başına gelene sabret, çünkü bunlar azimle yapılacak işlerdendir. Kibirli davranarak insanlara yüzünü dönme, yerde çalımlı çalımlı yürüme! Çünkü Allah kibirle kasılan, kendini beğenmiş, övünüp duran kimseleri sevmez. Yürüyüşünde ölçülü ol. Sesini alçalt, çünkü seslerin en çirkini, elbette ki eşek sesidir.” Burada adı geçen hayvan kötülenmemektedir. Ancak akordu ve notası olmayan ender bir sestir. Dengesiz anlamındadır.

Ayarlı olan her şey hikmettir. Ayarı bozuk her şey zûlüm, zillet ve felakettir.

Hikmetsiz eğitim, ancak zâlim ve terörist üretir. Esselamu aleykum.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: İlhan Oral
20-12-20
E mail: yeniakit.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
HİKMETSİZ EĞİTİM VERİMSİZDİR
Online Kişi: 18
Bu Gün: 476 || Bu Ay: 9.080 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.566 || Toplam Tıklanma: 51.936.161