ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / MÛSİKÎ-Ses Coğrafyamız
Okunma Sayısı: 514
Yazar: Bedir Acar
HASAN SALTIK'TAN KALAN...

HASAN SALTIK'TAN KALAN...Unkapanı'nın Unkapanı olduğu yıllarda, yani, müziğin merkezi olduğu zamanlarda yanına ne vakit uğrasam masasında yeni çıkmış kasetler, CD'ler olur, gelecek projelerden bahsederdi.

Her zaman müzik düşünür ve üretirdi.

Hatta yurt dışına gidecek olsam, Türk müziğini tanıtmak amacıyla, oralardaki kütüphanelere de kasetler, CD'ler gönderirdi.

Safiye Ayla'nın yaşadığı evin bodrum katında sular altında kalan arşivi kurtaran kişi de oydu, Türkiye'nin bilinmeyen türkü kayıtlarını bulup önümüze koyan da...

Türk müziğine birbirinden kıymetli arşiv serileri kazandıran Kalan Müzik'in kurucusu ve sahibi Hasan Saltık beklenmedik biçimde, genç yaşta, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Yalan dünya işte...

Türkiye'nin sayılı müzik koleksiyonerlerinden biri olan Saltık, gün yüzü görmemiş, unutulmaya yüz tutmuş nice eseri müzikal hafızamıza kazandıran isimdi.

Neşet Ertaş ustanın yeniden Türkiye'ye dönmesinde ve verdiği konserlerde emeği olan Saltık, Anadolu müzik kültürünün zenginliği konusunda sektörel uyanışa vesile olan yapımcıydı.

1992 yılında kurduğu Kalan Müzik ile tek kişilik konservatuvar gibi çalıştı.

Binden fazla albümün yapımcısı olan Saltık, Anadolu'da kayboldu kaybolacak nice sesleri, türküleri, etnik müzikleri aradı, buldu, yayınladı, paylaştı.

Bunları yaparken ticari amaç gütmedi belki, ancak, emekleri büyük teveccüh gördü ve dolayısıyla ticari başarı da elde etti.

Para etmez diye kimsenin dönüp yüzüne bakmadığı, uğraşmak istemediği bir alanda Kalan Müzik büyük bir alan açtı.

Müziğin hafızası, arşivi ve kaynak kişisiydi.

Aynı zamanda, protest müzik diye yola çıkıp, bazı ideolojik yapıların propaganda makinesine dönüşen bir takım grupların albümleri de var Kalan Müzik'ten çıkan.

Ancak, görece az olan bu çalışmalar bir tarafa bırakıldığında, Hasan Saltık'tan geriye kalan Türkiye'nin eşsiz müzik hafızasıdır.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Hasan Saltık

Yazar: Bedir Acar
06-06-21
E mail: aksam.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
HASAN SALTIK'TAN KALAN...
Online Kişi: 27
Bu Gün: 472 || Bu Ay: 9.008 || Toplam Ziyaretçi: 2.220.377 || Toplam Tıklanma: 52.159.686