HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / AKTÜALÝTE
Okunma Says: 740
Yazar: Ergün Yýldýrým
ORMANLARDAKÝ ATEÞÝ TOPLUMA TAÞIYAN BÝLÝNÇLER

BAYRAMIMIZLA GURUR DUYALIMDünya scaktan kavruluyor. Birçok ülkede yangn alevleri göe yükseliyor. Ülkemizin cierleri yanyor. Köyler ve kasabalar ate altnda. Ate ve duman Anadolu’yu kuatyor. Birkaç gün önce Elaz’da, benim çocukluumun geçtii dalarda da ate sabahlara kadar aaçlar, bitkileri, hayvanlar yakt. Vatanmz nefes almakta zorlanyor. Ekilen, emek verilen, topra yeile boyayan binlerce hektarlk yerler yanyor. nsanlarmz ölüyor. Hayvanlar ve bitkiler ölüyor. Cehennemin yeryüzüne düen bir parçasna ahit oluyoruz. Hem ibretler hem de aclar içinden geçiyoruz. bret de almak, ac da duymak bir duyarllk ve nasip meselesi.

Yangnlar kül olan ormanlarmz, hayatn kaybeden insanlarmz ve yok olan mahlûkatla snrl deil. Bu yangna ilikin toplumsal refleksler çok daha önemli. Ona kar üretilen alglar ve gelitirilen dil bir hayli düündürücü. Yangn kadar önemli. Çünkü orman yangnlar mahlûkat ateler içinde kavururken, yangnla ilgili verilen baz tepkiler de toplumu, zihinleri, alglar atee veriyor. Türkiye’de yaadmz budur. Bu nedenle orman yakan ate kadar tehdit edici.

Orman yangnlarn toplum yangnlarna çeviren bir dil ve refleks yükseliyor. Etnik gerginlik üzerinden yangn topluma tamak istiyorlar. Konya’da bir eve yaplan ve ayn aileden 7 kiinin katliamna yol açan hadise de bunlar için bulunmaz frsat oldu. “Kürtlerin evi atele verilmi!”. Etnik ayrmclk, rkçlk ve çatma peinde olanlarn istedii bir yangn frsat.

Yangna kar baka bir alg üretimi ve refleks de “saray yapyorlar, ama uçak almyorlar”, “THK uçaklar çürümeye terkedilmi ve kullanlmyor”, “hani bakanlk sistemi her eyi çözecekti” söylemlerle kendisini da vuruyor. Orman yangnlarn bakanlk sistemine indirgeyerek açklayan tuhaf bir bilinç bu da. Çocuksu bilincin pratik bir olguyu politik alan üzerinde alglama tarz. Rasyonel eletiriler ve zor zamanda dayanma tutumu ufukta gözükmüyor. Aclar, yangnlar, ölümler, vatann kayb bizleri kolektif bir tutuma yöneltmiyor. Politik olan, aklsal olandan uzaklayor. Kutuplama ve çatma söylemlerine dayal alglar en zor zamanlarda bile varln sürdürüyor. Yangn, ölümler ve milli servetin zayi olma manzaras karsnda bile ortak bir his duyamyoruz. Siyasal arlk bu defa yangnlar üzerindeki spekülasyonlarda tezahür ediyor. Seferber olan, çaba gösteren, söndürme peinde koan faaliyetler yok saylyor.

Hâlbuki toplumlar büyük ykmlar ve aclar karsnda tartmay brakr ve kolektif bir dayanma içine girer. Ykm ve aclar sonlandrldktan sonra oturulup neden çkt diye tartmaya, sorgulamaya ve konumaya balar. Oysa biz ormanlar yanarken, canllar cayr cayr kül olurken tartmalara giriyoruz. Bir kova suyu eline alp yangna komak varken tartyoruz. Acnn içinde cedelleiyoruz. Nasl bir toplum bilinci bu?

Yangn, yangn olarak görmek, yangn yangn olarak göstermek neden bu kadar zor? Problem öncelikte yangndan daha fazla yangna yaklaan bilinçlerde. Çocuksu bilinçler, öfkeli bilinçler, akl d bilinçler, ar bilinçler, fanatik bilinçler, kartla bilenmi bilinçler… Bu bilinçler ormanlardaki yangn topluma tayor. Bunun da farklnda deiller. Oysa hepimiz ayn ormandayz. Tutuan ormanda belli aaçlar, belli bitkiler, belli hayvanlar “yanmayacak” diye nasl ki ayrlmyorsa topluma gelen yangnda da kimse ayrcalkl olmayacak. Herkesin hayat, mal, çocuklar, evi ve gelecei tehdit altnda olacak. Ülkenin yanmas, toplumun yangna tutumas hepimizin cehennemi yaamas demek. Ne bu millet bunu hak ediyor, ne de bu ülke. Hepimizin önce bu yangnlar söndürmek ve engellenmek için el ele tutuma zaman. Bundan ibret alma ve kurtulma zaman. Vatanmzn cierlerini, karncalar ve kular, çiçekleri ve arlar kurtarma zaman. Varlmzn evini kurtarma zaman. Sonra da nedenlerini sorgular ve tartrz.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Ergün Yýldýrým
01-08-21
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
ORMANLARDAKÝ ATEÞÝ TOPLUMA TAÞIYAN BÝLÝNÇLER
Online Kii: 35
Bu Gn: 94 || Bu Ay: 6.076 || Toplam Ziyareti: 2.929.274 || Toplam Tklanma: 58.621.357