
| Kategori : DÜNYADA NELER OLUYOR / ÝSLÂM ÂLEMÝ | Okunma Says: 573 |
Toplumlar elbette ihtiyaçlar dorultusunda hareket ederler ve esasen toplumda pragmatik davran biçimleri daha youn olarak gerçeklemektedir. Bu durumun belli bir boyuta kadar anlalr bir taraf vardr. Fakat pragmatizm “gündelik” olan kurtarmaya yararken, uzun vadede problem halletme bakmndan zaafiyetler üretmektedir.
Batl toplumlar içinde Avrupa ülkeleri ve bilhassa Almanya daha çok plan ve teorik düünce boyutuyla öne çkarken, Amerika pragmatik bir ülke olarak kendisini tebarüz ettirmektedir. Amerika zaten Kta Avrupasnn teorik birikimleri üzerinden oluturulan bir pratie tekabül etmektedir. Bu bakmdan Avrupa “düünce”, Amerika pragmatizm ve nicelik açsndan daha önde görünür.
Avrupa modernitenin de katksyla karlat bir problemi nasl halledecei üzerine daha sistematik bir düünce gelitirmitir. Tabiri caizse düünsel anlamda geometrik düzlemi oluturmu, kavramlar yerletirmi, iliki biçimlerini kurmu ve bunu uzun vadeli geçerlilikler eklinde klmaya çalmtr. Belki de bu sebeple özellikle Almanya için bir ii çok uzun süre planlamadan harekete geçmez ifadesi kullanlr. Bu durum bir meselenin üç be adm ötesinde öngörülen riskleri de dahil ederek planlamay içermektedir.
slam dünyasnn ya da toplumlarnn bu konuda eli oldukça zayf görünmektedir. Bunun baz sebeplerinden bahsedilebilir. lki, bu toplumlarda devlet, siyaset, insan, toplum vb. tam yerine oturmad için ancak anlk karlalan problemler almaya çallmaktadr. kincisi, sömürge koullar bu toplumlarda devam ettii için hala bir takm zihni ballklar aabilmi deildirler. Üçüncüsü, ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel anlamda skntlar ve gerilimler yaamaktadrlar. Bu durumda bilgi üreten üniversite, gelecee projeksiyon çizen bir entelektüalite ve argümentatif tartmalar oldukça eksik kalm görünmektedir.
Bugün slam düüncesinin belirttiimiz handikaplar aarak bir üretime konu olmas durumu bu açdan söz konusu deildir. Ya da bir baka deyile, müslüman toplumlarn bugün ve geleceine projeksiyon gelitirecek bir slam düüncesinin inas balamamtr. Esasen zaman geçtikçe daha yakndan farkettiimiz bu problem, Filistin meselesi ile daha da görünür olan bir gerçeklik eklinde karmzdadr.
Filistin ile srail arasndaki atekes antlamas, aslnda müslüman kesimde bir takm tereddütleri de belirgin klmtr. Filistinlilerin yaadklar açlk, insanlk d soykrm ve zulümleri bir an durdurmas ihtimali sebebiyle atekese olumlu baklrken, dier yandan srail’in kural tanmaz ve insani deerleri teet geçen tavrlarnn böyle bir atekesin ardndan daha barçl bir ortamn geleceine dair tereddütler oluturmaktadr. Fakat bu atekesin pratik olarak ölümleri durdurmas önemli bir adm olacaktr.
Bilhassa iki senedir srail tarafndan soykrma dönütürülen bu saldrlarn karsnda Filistin’in durumunun ise müslümanlar nezdinde daha derin ve düünsel boyutlarda ele alnmas gerektii açktr. Bu düünsel boyut sürekli ertelendii ve dolaysyla uzun vadeli gelecee bir projeksiyon gelitirilemedii için her seferinde “acil” sorunlar halletmek üzere hareket edilmekte ve pragmatiklik öncelik kazanmaktadr. Halbuki slam dünyas içinde bulunduu durumdan kurtulmak üzere kendisi üzerine daha külli düünmelidir.
Netenyahu bir konumasnda nereye odaklanlmas gerektiinin ipuçlarn vermitir. Muhataplarna domates ve cep telefonu kullanp kullanmadklarn sormutur. Bu bilginin teknolojik sonuçlardr. Daha da önemlisi modern zamanlara bakldnda sosyal bilimler alannda üretilen kitaplar ve teorilere dikkatle baklrsa, sosyal bilimlerde kapladklar alan daha net görebilirsiniz.
Yazar: Mustafa Tekin |
13-10-25 |
||
| E mail: milatgazetesi.com | Tweet | ||